Druge savremene sportske igre u našoj školi

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 15.10.2021

Druge savremene sportske igre u našoj školi

Timski duh, navijanje i ljubav prema sportu obeležili su jučerašnji dan

Bavljenje sportom od najranijeg doba pozitivno utiče na dečje samopouzdanje. Savremeni osnovci redovno učestvuju u sportskim aktivnostima i ostvarivanjem uspeha pomeraju granice svojih sposobnosti i postaju hrabriji i ponosni na sebe. U timu razvijaju empatiju, uče se disciplini, prihvatanju poraza i kako da ispoštuju protivnika.

U okviru nedelje školskog sporta, u ponedeljak su održane druge po redu Savremene sportske igre. Deca su se zabavila i pokazala svoje umeće kroz sledeće sportske aktivnosti:

  • trčanje na 100 m;
  • trčanje oko škole;
  • štafeta;
  • bacanje kugle;
  • košarkaški poligon;
  • fudbalski poligon;
  • poligon spretnosti.

Imali smo prilike da se uverimo u to koliko su savremeni osnovci talentovani. Pokazali su neverovatne rezultate, spretnost, sposobnost i ljubav prema sportu. Verujemo da se među njima nalaze budući uspešni sportisti i, što je najbitnije, kvalitetni ljudi koji znaju da prihvate poraz i bodre svoje prijatelje.

Osmesi nisu izostali, a najveće oduševljenje je usledilo prilikom proglašenja pobednika. Najuspešniji su osvojili pehare, a svi učesnici su zajedno dobili mnogo vredniju nagradu – druženje sa svojim prijateljima i zabavu.

BENEFITI BAVLJENJA SPORTOM

U Savremenoj se redovno organizuju turniri i slične aktivnosti jer bavljenje sportom pored boljeg psihofizičkog zdravlja donosi brojne dobrobiti za decu kao što su:

razvijanje kreativnosti – osmišljavanje sportskih taktika koje će doneti pobedu deci puno znači, jer se uče brzom, kreativnom razmišljanju i rešavanju problema u realnom vremenu;

razvijanje karaktera – kroz sport deca grade i razvijaju sopstveni karakter. Spremni su na pošteno i dostojanstveno takmičenje, prihvatanje kako pobede tako i poraza;

izgradnja samopouzdanja – kada prevaziđu sebe, obore neki rekord ili pobede, deca dobijaju pohvale svojih bližnjih i nagrade i to doprinosi njihovom samopouzdanju. Mališani se nauče da veruju u sebe i postaju hrabriji i željni novih pobeda;

razvijanje timskog duha i preuzimanje odgovornosti – ekipa može biti uspešna jedino ako su svi članovi spremni na saradnju i odgovorni. Kada je o ekipnom sportu reč, jedna osoba će uvek dobiti ulogu kapitena, što se tokom života može pretočiti u ulogu lidera. Deca koja su izabrana za kapitene razvijaju odgovornost i sposobnost za koordinisanje većom grupom ljudi.

Timski duh, navijanje i ljubav prema sportu obeležili su jučerašnji dan. Kako je sve izgledalo možete pogledati ovde: