Druženje u prirodi uz učenje i otkrivanje istorijskih tajni

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 19.09.2021

Druženje u prirodi uz učenje i otkrivanje istorijskih tajni

Vedar dan, veličanstvena priroda i istorija koja budi znatiželju

Prošle nedelje Savremeni osnovci pošli su na jednodnevni izlet, na kom su obišli Vinču i naučnotehnološki park „Mali Dunav“ u Radmilovcu. Uživali su u veličanstvenoj prirodi, a dan će pamtiti po tome što su bili u ulozi malih arheologa i istraživača.

U POSETI NAJVEĆEM PRAISTORIJSKOM NASELJU U OVOM DELU EVROPE

U prepodnevnim časovima đaci su kročili na tlo arheološkog nalazišta izuzetne vrednosti. Avanturistički duh se probudio a Savremeni osnovci nisu krili oduševljenje.

Sa izuzetnom pažnjom i velikom dozom radoznalosti slušali su priče o Vinči.

Saznali su kako je nastalo jedno od prvih naselja na tlu Balkana, kako su živeli ljudi iz druge polovine neolita, čime su se bavili, kako su se hranili i stvarali mala umetnička dela.

Dok su dečaci postavljali bezbroj pitanja o monetama, oružju i oruđu devojčice su najviše zaintrigirale priče o tadašnjoj modi, ogrlicama i narukvicama jer je izgled i način ukrašavanja nakita nezaobilazna tema u shvatanju i razumevanju Vinčanske kulture.

UPOZNAVANJE SA IMPRESIVNIM VODENIM SVETOM

Gostoprimljivi domaćini centra za ribarstvo i hidrobiologiju “Mali Dunav” ugostili su đake Savremene osnovne škole i upoznali ih sa predivnom florom i faunom.

Osnovci su uživali u prijatnom ambijentu i obišli javni akvarijum sa dunavskim vrstama riba, zoološki vrt sa vodenim pticama, malu vodenu botaničku baštu, muzej ribarstva, kuću na vodi – sojenicu, kutak posvećen vodi i ostrvo evolucije.

Mališani su u prelepo uređenom ambijentu usvojili nova znanja i upoznali se sa vodenim ekosistemom i životom u njemu.

Ovim izletom Savremeni osnovci su još jednom osvestili veliku ljubav prema prirodi.