Halloween maskenbal: strašnim maskama plašimo strah

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 03.11.2021

Halloween maskenbal: strašnim maskama plašimo strah

Zabava oblačenja u magične i pomalo zastrašujuće kostime i maske

Mališani su se odenuli u kreativne kostime i maske u danu magije i darivanja. Tako je otpočeo novi Halloween maskenbal u Savremenoj. Prerušavanju su se pridružili i njihovi učitelji i nastavnici. Bilo je zabavno dvoumiti se čiji je kostim originalniji, a najstrašnije maske dobile su diplome.

Halloween je idealan povod za kreativne kostime, strašne priče, druženje i odličnu zabavu. U Savremenoj je postao tradicija, a deca zaista uživaju u prerušavanje u različita bića i pojave kako bi upravo prevazišli predrasude, zablude i strahove.

HALLOWEEN JE POPULARNOST STEKAO JOŠ PRE DVE HILJADE GODINA

Halloween vodi korene iz drevnih keltskih festivala, koji se prostorno vezuju za period današnje Velike Britanije i Irske. Reč je o periodu od pre otprilike dva milenijuma. Kelti su svoju Novu godinu proslavljali 1. novembra, kada se obeležavao kraj leta i žetve i početak duge zime, koja je simbolizovala smrt.

S tim u vezi, verovali su da se veče pred početak zime granica između sveta živih i mrtvih meša, a u noći 31. oktobra duhovi dolaze na Zemlju. Kasnije, u Novoj Engleskoj ovaj praznik doživljala priličnu transformaciju. Pre svega na tlu Sjedinjenih Država. Tada su se pomešali običaji Evropljana i Indijanaca i Halloween je počeo da poprima odlike ovog današnjeg. Organizovane su zabave, gde su ljudi pričali priče, gledali sudbinu jedni drugima, plesali i pevali.

U savremeno doba jedna od funkcija ove manifastacije jeste da se prevazilazi strah (od strašnog, od maski, od mrtvih) upravo tako što se učesnici oblače u kostime pojava koje mnoge plaše.

Zato smo ponovo dokazali da smo neustrašivi. I sjajno se zabavili.

Pogledajte samo te kreacije mališana.

Savremeni osnovci, BRAVO za kreativnost!