Inspirativan interaktivni čas – multidiscplinarni pristup

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, Učionica bez zidova, Uncategorized, V-VIII, Životne veštine / 25.11.2022

Inspirativan interaktivni čas

Povezivanje znanja kao ključ kvalitetnog obrazovanja

U Savremenoj osnovnoj školi iskoristili smo lepo vreme i održali čas na otvorenom. Povezivanjem gradiva iz predmeta Svet oko nas i Građansko vaspitanje realizovali smo uzbudljiv, interaktivan i praktičan čas, koji će učenicima dugo ostati u sećanju.

Glavna tema časa bilo je ponašanje u saobraćaju, jer je veoma važno da deca tu temu shvate ozbiljno ne samo zbog kulture ponašanja već i zbog svoje bezbednosti van škole. Učenici drugog razreda imali su priliku da na praktičan način i u kontrolisanim uslovima provežbaju pravila saobraćaja koja su učili na časovima Sveta oko nas, dok su se istovremeno prisetili i lekcije o saobraćaju, koju su učili na časovima građanskog vaspitanja.

Saobraćajni poligon su činili kružni tok, pešački prelazi, zone škole i parking. Svi učenici su imali priliku da se nađu u obe uloge učesnika u saobraćaju – da budu i vozači i pešaci. Na taj način savladali su primenu pravila u realnom okruženju i shvatili koliko su ona važna za bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Interaktivni časovi i časovi u prirodi, na otvorenom i van učionice, nisu novina za naše đake, ali im se oni uvek raduju. Savremeni nastavnici takođe uživaju u pripremi nestandardnih, kreativnih časova, koji đacima donose nova znanja i iskustva. Timski duh, po kome je naša škola inače prepoznatljiva, na ovakvim časovima savršeno dolazi do izražaja.

U Savremenoj posebnu pažnju posvećujemo tome da deci pružimo sveobuhvatno obrazovanje, koje će im omogućiti da steknu kako akademsko tako i funkcionalno znanje i postanu spremni za razne realne situacije.