Test za roditelje

Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi

Kako da polazak u prvi razred protekne što bezbolnije?

Provereni i efikasni saveti za uspešan početak školovanja

Polazak u prvi razred osnovne škole jedan je od najlepših momenata u životu deteta, ali i roditelja. Pored uzbuđenja i radosti što vaš mališan započinje svoju avanturu učenja, druženja i odrastanja, tu su i brige: Hoće li se moje dete snaći u novoj sredini? Hoće li steći drugove? Da li će slušati učitelja/učiteljicu?

Znate i sami da prva iskustva često formiraju naš celokupni doživljaj nečega i da se kasnije teško ispravljaju. Zato je važno da početna iskustva vašeg deteta u vezi sa školovanjem budu pozitivna kako bi ono nastavilo da na taj način doživljava svoje obrazovanje. Pitanje je kako osigurati da se to i desi?

Šekspir je rekao: „Biti spreman, to je sve!” Tako je i sa polaskom deteta u prvi razred. Ukoliko se sa detetom na vreme i adekvatno radilo, ono neće imati problema da se prilagodi na novu sredinu, a prelazak iz predškolskog u prvi razred proteći će bezbolno.

Ono što treba da znate je da, pored redovne pripreme u predškolskom, veliku ulogu u tome kako će vaše dete prihvatiti novu sredinu imate i vi kao roditelj.

Zbog toga je pravo vreme da sa svojim mališanom počnete da se pripremate za jedan od najlepših perioda u njegovom odrastanju.

10 stvari koje treba da uradite da početak školovanja vašeg deteta protekne bez stresa

Da bi dete bilo adekvatno pripremljeno za polazak u osnovnu školu, potrebno je da poseduje određene motoričke i kognitivne sposobnosti i veštine. Međutim, podjednako je važno da poseduje i odgovarajuće socijalne i emotivne osobine koje će mu pomoći da se što bolje snađe u novoj sredini i odgovori na njene izazove.

1. Razgovarajte sa njim o onome što ga očekuje

Upoznajte svog mališana kroz priču sa onim što ga čeka u školi. Trudite se da budete pozitivni dok to radite i da novu fazu u njegovom životu predstavite na privlačan način. Možete čak pogledati i neki film, seriju ili crtać čija je tema školski život. Na taj način vaše dete će izgraditi pozitivne emocije u vezi sa školom i onim što ga u njoj čeka.

2. Ohrabrite pozitivno ponašanje

Deca u školi moraju da slušaju šta im nastavnici govore, da budu mirni tokom časa i čekaju svoj red da govore. Takvo ponašanje se gradi i stiče, a jedan od najboljih načina za to je da nagrađujete dete kad god se ponaša primereno. Ukažite mu jasno na razliku između dobrog i primerenog ponašanja i onog koje je neprihvatljivo u školi. Vrlo je bitno da mu pri tome pokazujete emocije, da se osmehujete i da ga grlite kako biste ga ohrabrili u pravilnom ponašanju.

3. Igrajte se škole kod kuće

U ovom periodu deca obožavaju igru i najbolje uče kroz nju. Stoga je jedan od najefikasnijih načina da pripremite svog mališana za ono što ga čeka – igra škole. Možete osmisliti aktivnosti u kojima svaki učesnik, pre nego što nešto kaže, mora da podigne dva prsta i da čeka da ga „učitelj/ica” prozove.

4. Naučite dete da vodi računa o svojim stvarima

Pokažite svom detetu kako da spakuje i raspakuje ranac, kutijicu za užinu, kako da rasporedi olovku, gumicu i rezač u pernicu. Pomozite mu da ne zaboravlja svoje stvari i da ih ne gubi tako što ćete ga podsticati da proveri da li je sve spakovalo i ponelo sa sobom.

5. Naučite dete da drži olovku

Ukoliko vaše dete ima problema sa pravilnim držanjem olovke, ove vežbe mu mogu pomoći:

  • dajte mu lopticu u ruku kojom piše kako bi mu mali i domali prst bili zauzeti njenim držanjem, čime će ono biti prinuđeno da drži olovku pravilno;
  • dajte detetu stare, istrošene voštane bojice koje neće moći da uzme drugačije nego sa tri prsta;
  • pustite dete da samo ljušti pomorandže ili mandarine, čime će vežbati hvatanje malih predmeta, ali i mišiće prstiju dok vuče koru.

 6. Naučite dete da broji do 20

Pomoću ovih jednostavnih vežbica vaše dete, ukoliko već nije, savladaće brojanje do 20 i polazak u osnovnu školu će mu biti mnogo lakši.

  • Učite dete po jedan broj. Na primer, ukoliko ga učite broju 11, nacrtajte na tabli ili u svesci 11 cvetova ili nekog drugog predmeta koje dete voli. I tako redom.
  • Vežbajte sa svojim detetom pisanje brojeva. Ovako će vežbati ne samo brojanje nego i pravilno držanje olovke.
  • Uključite objekte u igru: podstaknite dete da broji igračke, kocke, olovke, bojice, sve što ima u svojoj okolini. Na ovaj način ne samo da će učiti brojanje nego će i povezivati broj sa idejom o količini.

7. Naučite dete da koristi toalet

Pre polaska u školu vaše dete bi trebalo da zna da samostalno koristi toalet. Ukoliko to još nije slučaj, pravo je vreme da ga tome naučite. Objasnite mu da u školi postoje odvojeni toaleti za dečake i devojčice, kao i kako da podigne i spusti dasku, pusti vodu i tako dalje.

8. Pripremite dete za ustajanje za školu

Polazak u školu, rano ustajanje i leganje na vreme mogu biti stresni ukoliko dete nije naviknuto na takav režim. Mesec dana pre polaska u školu je idealno vreme da postepeno započnete da privikavate budućeg osnovca i njegov ritam spavanja na „školska podešavanja”.

Počnite tako što ćete slati dete na spavanje pola sata ranije i tako ga i buditi, a zatim povećavajte tako da oko 1. septembra dete bude potpuno vraćeno na ustajanje i leganje koji su uobičajeni za školu.

9. Upoznajte dete sa edukativnim video-igrama

Dobar način da pripremite dete za školu jeste upoznavanje sa nekom od edukativnih video-igara. Ove igre koncipirane su tako da deca, radeći ono što vole i zabavljajući se, razvijaju logičko razmišljanje, kreativnost i sposobnost rešavanja problema.
Velika je verovatnoća da vaše dete već igra video-igre, ali će sada na taj način vežbati sive ćelije i sticati osobine važne za školu i učenje.

10. Povedite dete u kupovinu knjiga i pribora

Napravite od kupovine pribora uzbudljiv dan koji ćete provesti sa svojim detetom. Povedite ga u šoping, dozvolite mu da odabere onaj pribor koji se njemu najviše dopada. Nakon obavljene kupovine, posetite bioskop, igraonicu ili neko mesto koje vaš mališan odabere.

Na taj način stvorićete kod deteta uzbuđenje zbog početka nove školske godine, a pripreme za nju povezaćete sa nečim zabavnim i pozitivnim.

Ovi saveti i vežbice pomoći će vašem mališanu da prelazak iz predškolskog u prvi razred protekne uspešno i da dete školovanje doživi kao uzbudljivu avanturu.

Dobra škola će vam pomoći da pripremite dete na pravi način

Pored vašeg truda, veliki uticaj na to kako će dete doživeti početak školovanja ima osnovna škola u koju ide. U Savremenoj osnovnoj školi prvaci se sa lakoćom i osmehom upoznaju i navikavaju na novu sredinu.

Razgovor i testiranje prilikom upisa obavljaju se u prijatnoj atmosferi, u kojoj dete ne oseća pritisak ni stres, a čitav nastavni proces se personalizuje prema potrebama vašeg deteta, što mu omogućava najefikasnije školovanje. Takođe, roditelji dobijaju detaljan priručnik kako da pomognu svom prvaku i olakšaju mu tranziciju iz predškolskog u osnovnu školu.

Savremena osnovna škola – škola po meri vašeg deteta

Savremena osnovna škola nastala je na temeljima Savremene gimnazije, sa akreditacijom Ministarstva prosvete Republike Srbije i Univerziteta u Kembridžu. Spoj nacionalnog i Cambridge obrazovanja, podsticajno okruženje i razvoj višestruke inteligencije deteta, posvećeni učitelji, personalizovana nastava i bogat vannastavni program neki su od sadržaja zbog kojih će vaše dete zavoleti školovanje od samog početka.

Prijatna sredina u kojoj deca rastu sa osmehom

Da bi se dete naviklo na novu sredinu, veoma je važno da ona odgovara njegovim potrebama i da ga podstiče na radoznalost, učenje i druženje. Savremena osnovna škola je smeštena u atraktivnom delu Novog Beograda i opremljena je po najsavremenijim svetskim standardima.

Učenici provode vreme u svetlim učionicama sa anatomskim node stolicama i fleksibilnim rasporedom sedenja, u modernom centru za učenje, odlično opremljenoj biblioteci, prostranom dvorištu za zdravo odrastanje ili na multifunkcionalnim terenima za fudbal, košarku, rukomet i slično.

Individualni planovi učenja za svako dete

Jedan od najboljih načina da dete usvoji nove obaveze jeste da se nastavni proces personalizuje prema njegovim afinitetima. Savremena se od drugih osnovnih škola razlikuje i po personalizovanom pristupu, koji je skrojen prema interesovanjima, talentima i sposobnostima svakog deteta. Na taj način deca su angažovana u sopstvenom učenju i postižu najbolje rezultate, jer su izazovi sa kojima se suočavaju odmereni prema njihovim mogućnostima.

Dostupna i vašem detetu

Dobra privatna škola ne mora da bude skupa i baš zbog toga je školarina u Savremenoj dosta prihvatljivija u odnosu na druge privatne škole: zapravo, mesečna rata je u visini prosečne rate kredita.

Prijavite se

Upis za generaciju 2021/22. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »