kako naučiti azbuku

Kako da vaše dete nauči azbuku bez muke?

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 24.03.2020

Kako da vaše dete nauči azbuku bez muke?

Učenje azbuke i abecede jeste jedan od prvih koraka u osposobljavanju dece da čitaju i pišu, pa su mnogi roditelji zabrinuti da li će njihovo dete uspeti da lako savlada ovaj izazov: ne samo da ono mora da nauči sva slova azbuke već i poseban redosled po kome se javljaju.

Međutim, uz ovih 15 saveta koje vam donosimo vaše dete će bez problema savladati azbuku, a kasnije i abecedu.

Kako da vaše dete nauči sva slova azbuke?

Azbuka srpskog jezika sastoji se od 30 slova, a njeno poznavanje neophodno je za kasnije učenje čitanja i pisanja. Već oko druge godine deca počinju da iskazuju radoznalost prema slovima i pamćenju njihovog redosleda. Stoga je ovo pravo doba da polako započnete da radite sa njima.

Prvi korak koji dete treba da savlada jeste da se upozna sa grafičkim izgledom svakog slova azbuke, a tek zatim dolazi i učenje njihovog redosleda napamet. Kasnije, kada počne da uči da čita, dete će početi da pravi razliku između malih i velikih slova, između štampane i pisane azbuke. Međutim, za početak je dovoljno samo da nauči koja sve slova postoje i da ih prepoznaje, a zatim i azbučni raspored po kome se javljaju.

Važno je da svoje dete učite azbuci na direktan i ilustrativan način, koji je najprijemčiviji njegovom uzrastu. Neka deca veoma brzo nauče azbuku, dok je drugoj potrebno više vežbe i ponavljanja. Bez obzira na to u koju grupu spada vaše dete, budite strpljivi i pokušajte da mu učenje azbuke učinite zabavnim kako ne bi razvilo stres i odbojnost prema slovima i kasnije rečima.

učenici crtaju na času likovnog

U tome će vam pomoći sledeće igre:

1. Koristite kocke sa slovima

Za najmlađe su šarene kocke sa slovima sjajan način da istovremeno uče azbuku dok razvijaju svoje motoričke veštine kao što su hvatanje, držanje, pomeranje. Kad vaše dete bude starije, tražite mu da ređa kocke po azbučnom redu ili da od njih formira svoje ime, a zatim i neke reči. Započnite od kraćih i jednostavnijih i pomozite mu da napreduje do onih dužih i zahtevnijih.

2. Puštajte detetu pesmice o azbuci

Deca vole da slušaju pesme i dokazano je da pomoću njih bolje usvajaju nove stvari. Bez obzira na to da li uče maternji ili strani jezik, jedan od osnovnih metoda usvajanja azbuke jeste pomoću pesmica. Nađite odgovarajuću pesmicu i puštajte je svom detetu, videćete da će je ono veoma brzo naučiti napamet, a samim tim i azbuku.

Ovakve pesmice su dobre jer pored muzike sadrže i animirani spot u kome se prikazuju azbučna slova tako da se dete istovremeno uči izgovoru i izgledu svakog slova ponasob.

Pored jednostavnih pesmica u kojima slovima azbuke odgovaraju određeni muzički tonovi, sjajan način da vaše dete savlada azbuku su pesme u kojima se pored učenja slova istovremeno uče i reči koje njima počinju. Na internetu imate veliki izbor ovakvih pesama, pustite nekoliko svom detetu, a ono će samo tražiti da mu ponovo puštate onu koja mu se posebno svidela.

3. Čitajte knjige o azbuci

Deca obožavaju priče, a upravo je jedan od najefikasnijih načina usvajanja znanja u ranom uzrastu kroz pripovedanje. Stoga se azbuka za decu usvaja najbolje putem knjiga. Nabavite neku od brojnih knjiga za učenje slova i čitajte ih više puta svom detetu. Vaše dete će biti zabavljeno, a nakon nekoliko čitanja, počeće da pamti i ponavlja slova azbuke.

4. Neka dete uči azbuku kroz bojanke

Bojanke su još jedan sjajan rekvizit za učenje azbuke. U knjižarama možete naći veliki broj specijalnih bojanki za savladavanje slova. Osim što će učiti azbuku, vaše dete će učiti o bojama i oblicima, a razvijaće i motoričke veštine kao što je precizno bojenje. Zabava je takođe zagarantovana.

5. Slikovna azbuka ili edukativne karte

Još jedan odličan način za učenje slova su ilustrovane karte. Na njima je napisano svako slovo azbuke, a ispod je i ilustracija predmeta ili životinje koja počinje na to slovo. Na taj način vaše dete istovremeno uči slova i nove reči, odnosno usvaja azbuku u slikama. Takođe, postoje i parovi karata gde sve karte okrenete licem nadole i potom otkrivate jednu po jednu i spajate parove. Kako dete bude napredovalo, možete mu davati složenije karte u kojima su na primer napisana dva slova: AB, a dete treba da kaže koje je treće koje nedostaje: u ovom slučaju V.

Prepoznavanje slova putem kartica jedan je od indikatora kako će vaše dete kasnije usvajati složenije veštine kao što su čitanje i pisanje.

dete uči azbuku na lap topu

6. Upotrebite različite uređaje

Video-igre ili interaktivne igračke su sjajan način za učenje azbuke. Na primer, postoje igračke gde je na svakom dugmetu ilustrovano određeno slovo i životinja čije ime počinje na to slovo, a kada pritisnete dugme, čuje se zvuk karakterističan za tu životinju. Na taj način dete uči slova, reči, ali i životinjske vrste i njihove zvukove.

7. Posećujte interaktivne sajtove za učenje azbuke

Na internetu postoji i nekoliko interaktivnih sajtova za učenje azbuke. Pritiskom na odgovarajuće slovo pojavljuje se ilustrovani spisak reči koje počinju na to slovo. Ovo je posebno zabavno deci jer postaju aktivni učesnici procesa učenja tako što samostalno biraju koje će slovo pritisnuti, a istovremeno uče nove reči kroz njihove ilustracije.

8. Budite kreativni

Sjajan način da se vi i vaše dete istovremeno zabavite i da ono nauči azbuku je da koristite stikere. Možete izabrati stikere u 30 različitih boja, neka svaki odgovara različitom slovu. Zajedno sa detetom ispišite na svaki stiker po jedno slovo i zatim zalepite stikere u odgovarajućem redosledu na zid dečje sobe. Na taj način slova azbuke će stalno biti u detetovom vidokrugu i ono će ih bez muke zapamtiti.

9. Azbučna slagalica

Još jedan dobar način da vaše dete nauči sva slova jesu slagalice u obliku azbuke. Delovi ove slagalice napravljeni su od slova koja su i ilustrovana predmetom koji počinje tim slovom, a zadatak deteta je da svaki deo stavi na odgovarajuće mesto. Ovo je posebno efikasan način učenja jer spaja taktilne i vizuelne aktivnosti, a i omogućava vašem mališanu da razvija i vokabular.

10. Pokazujte detetu slova i kad ste napolju

Učenje azbuke ne mora da bude strogo omeđena aktivnost koja se odvija u kući i uz upotrebu različitih edukativnih rekvizita. Pre nego što krenu u školu, mališani su izuzetno radoznali i svakodnevno usvajaju nove stvari. Iskoristite ovo za učenje azbuke. Kada budete išli sa svojim detetom u prodavnicu, igraonicu ili park, pokazujte mu slova koja usput vidite i tražite od njega da ih identifikuje.

11. Okružite dete slovima

Sjajan način da naučite svoje dete azbuku jeste da uklopite slova u njegove svakodnevne aktivnosti. Ukoliko vaše dete voli da se igra sa automobilčićima, napravite staze za njih u obliku slova i tražite od svog mališana, dok vozi autiće po njima, da identifikuje koja slova su u pitanju. Takođe, servirajte obrok u vidu određenih slova i tražite od svog deteta da prepozna koja su to slova pre nego što počne da jede. Na ovaj način vaše dete će neosetno učiti azbuku dok radi stvari u kojima svakodnevno uživa.

azbuka za decu

12. Neka vaše dete ispisuje slova u snegu ili na pesku

Prilikom odlaska na planinu ili na more vaše dete se može zabaviti i istovremeno naučiti nešto korisno. Podstaknite ga da u pesku ili na snegu ispiše po jedno slovo svaki dan, to mogu biti mala ili džinovska slova u zavisnosti od toga šta se sviđa vašem detetu.

13. Pecite kolačiće u obliku slova

Deca vole da se uprljaju i umažu, stoga ih posebno privlači igranje u kuhinji sa testom. Ovo je takođe i njihov način da učestvuju u aktivnostima odraslih i budu korisni. Kupite kalupe u obliku slova i zajedno sa detetom pecite kolačiće koje ćete potom ukrasiti različitim dekoracijama. Učenje azbuke će na ovaj način biti ne samo zabavno već i ukusno. Prijatno!

14. Upoznajte dete sa velikim i malim slovima

Kako vaše dete bude napredovalo, doći će vreme da ga upoznate i sa velikim i malim slovima. Pokažite mu kako svako od njih izgleda, a potom igrajte igru. Kupite ili napravite sami karte sa parovima velikih i malih slova i tražite detetu da ih spoji.

15. Vreme je za pisanu azbuku

Pored štampane azbuke, dobro je da dete savlada i pisanu azbuku. Stoga objasnite detetu razliku između pisanih i štampanih slova i uporedite kako izgledaju jedna a kako druga. Nakon toga možete igrati igru u kojoj će dete imati zadatak da spoji štampana slova sa njihovim pisanim parovima.

Budite strpljivi i zabavite se

Učenje novih stvari trebalo bi da bude pre svega zabavan i opušten proces. Dete u ranim godinama najviše uči od svojih roditelja, pa stoga iskoristite ovaj period da zajedno uživate u njegovom odrastanju i otkrivanju zanimljivih i zabavnih stvari koje ga okružuju. Budite strpljivi, puni podrške i motivacije jer će ovaj početni stadijum usvajanja znanja vašeg deteta imati znatan uticaj na njegov kasniji stav prema učenju.

Stoga, uz osmeh, igru i pesmu uživajte sa njim u putovanju od A do Š.

Od A do Š u Savremenoj zajedno otkrivamo nove stvari i ne zaboravljamo na igru i smeh

Nastavni pristup u Savremenoj osnovnoj školi kreiran je tako da odgovori na bezgraničnu dečju radoznalost. Učitelji i nastavnici su tu da artikulišu ovu radoznalost i usmere je u pravom smeru. Stoga učenici Savremene i najizazovnija znanja usvajaju sa osmehom na licu i zadovoljstvom koje donosi spoznaja novih stvari.

Bilo da uče da čitaju i pišu, računaju, crtaju, programiraju ili se bave sportskim aktivnostima, sve je prilagođeno njihovim individualnim afinitetima, ali i dobu u kome odrastaju. Stoga oni nova znanja usvajaju na personalizovan način i uz upotrebu savremene edukativne tehnologije koja im različite koncepte vizualizuje i približava na njima prihvatljiv način.

Zbog svega ovoga, ali i još mnogo toga, učenje u Savremenoj zabavan je proces od samog početka školovanja.

Omogućite svom detetu da stekne najkvalitetnije osnovno obrazovanje uz mnogo igre, smeha, druženja, učenja i istraživanja.

S osmehom vas očekujemo!


Leave a Comment