dete radi domaći zadatak iz engleskog

Kako da vaše dete nauči engleski jezik i tečno ga progovori?

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 15.04.2020

Kako da vaše dete nauči engleski jezik i tečno ga progovori?

Uprkos tome što danas postoji veliki broj tehnika za učenje engleskog jezika, nastavnih pristupa i metoda koji se međusobno razlikuju, svi oni imaju nešto zajedničko. Naime, na pitanje kako naučiti engleski jezik, svaki od ovih pristupa odgovara slično:

  • Tako što ćete ga upotrebljavati redovno.

Dakle, za uspešno učenje engleskog jezika ključ je pre svega u njegovoj što češćoj upotrebi.

Kada je u pitanju učenje engleskog jezika u osnovnoj školi, to znači da sami časovi nisu dovoljni, tj. ukoliko nakon nastave i urađenog domaćeg dete više nije u kontaktu sa engleskim jezikom, ono će ono što je učilo veoma brzo zaboraviti. To važi za sve predmete, a za strani jezik pogotovo.

Dakle, potrebno je da podstaknete svoje dete da što više upotrebljava engleske reči van učionice jer je tako i najlakše naučiti engleski jezik.

Naravno, uloga roditelja u ovome može biti veoma značajna. Pre svega, ključna stvar je da motivišete dete, a ne da ga primorate. Kada su mala, deca najbolje usvajaju znanja u okruženjima koja im omogućavaju da to rade bez stresa i pritiska – kroz igru i zabavu. Stoga je i za učenje engleskog jezika potrebno stvoriti podsticajno i ohrabrujuće okruženje.

roditelj objašnjava kako naučiti engleski jezik

Kako izgleda podsticajno okruženje za učenje engleskog jezika?

1. Dete treba da se oseća sigurno i zaštićeno i da engleski jezik van škole uči na potpuno prirodan način, slično kao što je kao sasvim malo savladavalo i maternji jezik.

2. Za svaku dobro urađenu stvar potrebno je pohvaliti i nagraditi dete. Ukoliko dođe do zastoja u učenju, važno je da mu pružite podršku i zajedno sa njim prevaziđete nastalu prepreku.

3. Ukoliko osetite da se dete umorilo, omogućite mu da se odmori i zabavi nekim drugim aktivnostima. Jednostavno, učenje engleskog jezika van učionice treba više da nalikuje na igru, a ne na pravu nastavu.

Da li je dobro da dete počne da uči engleski jezik u ranom uzrastu?

Stručnjaci možda ne mogu da vam kažu kako na najlakši način naučiti engleski jezik, ali mogu da vam preporuče kada je najbolje da vaše dete počne sa njegovim usvajanjem. Naime:

  • Istraživanja su nedvosmisleno pokazala da učenje engleskog u ranom uzrastu daje najbolje rezultate. Zbog toga je to pravo vreme da vaše dete, pored maternjeg, usvoji i neki strani jezik.

Međutim, šta je to što deci omogućava lakše usvajanje nekog jezika od starijih ljudi?

1. Prirodno usvajanje

Kada uče da govore na maternjem jeziku, deca u ranom uzrastu koriste svoje unutrašnje, instinktivne strategije za učenje jezika, što im omogućava da brzo progovore. Slično je i sa stranim jezikom – što su mlađa, deca će više upotrebljavati ove urođene strategije i biti uspešnija. Jednostavno, jezik se lepi za njih i ona ga potpuno prirodno usvajaju. Primer za ovo su i mnogi mališani iz porodica u kojima su maternji jezici roditelja drugačiji. Takva deca savladaju oba jezika bez problema još dok su sasvim mala.

Nasuprot tome, kako deca odrastaju, tako ove efikasne unutrašnje strategije ustupaju mesto nekim drugim načinima za učenje, pa se tada jezik usvaja tako što se uči kroz pamćenje reči i gramatičkih pravila, slično kao i drugi predmeti, a samim tim ne postaje prirodni deo detetovog izražavanja.

2. Više vremena i prostora

Kada su u predškolskom uzrastu ili u nižim razredima osnovne škole, deca još uvek nemaju toliko školskih obaveza niti dobijaju tako puno informacija, što u njihovim glavicama ostavlja više prostora za učenje engleskog jezika.

Jedan od najboljih indikatora da li će dete tečno progovoriti engleski jezik jeste u kom je periodu ono započelo sa njegovim učenjem. Deca koja su kasnije otpočela sa učenjem engleskog jezika, čak i kada sjajno savladaju njegova gramatička pravila, razlikuju se u jednoj stvari od dece koja su engleski učila još kao sasvim mala – u izgovoru.

roditelj objašnjava detetu domaće zadatke

Deca koja u ranim godinama prirodno usvoje jezik, umesto da ga uče kako to rade njihovi stariji drugari, imaju često bolji izgovor i mnogo bolji osećaj za jezik. On jednostavno postaje njihovo prirodno okruženje. Samim tim, mnogo se bolje služe njime i u kasnijem periodu. Nije mali broj dece koja su u ranom uzrastu naučila engleski jezik tako što su gledala crtane filmove, pa su kasnije mnogo lakše savladavala i gramatička pravila jer su već imala razvijen osećaj za taj jezik.

Dakle, bez obzira na to da li je vaše dete u vrtiću, predškolac ili osnovac, potrebno je da povremeno radite sa njim u slobodno vreme kako bi što bolje savladalo engleski jezik i tečno ga progovorilo.

Za to postoje brojni interesantni i edukativni načini pomoću kojih ćete se sa svojim detetom sjajno zabaviti dok radite zaista korisne stvari.

Sedam saveta kako da pomognete svom detetu u učenju engleskog jezika

1. Učite zajedno

Da biste pomogli svom detetu da rešava matematičke zadatke, morate znati da računate. Ukoliko želite da mu pomognete da nauči da čita i piše, morati i sami biti pismeni. A šta je sa engleskim, da li morate da znate taj jezik da biste pomogli svom detetu da ga usvoji?

I da i ne.

dete na zabavan način uči engleski jezik

Evo u čemu je tajna:

Ukoliko već vladate osnovama engleskog jezika, svakako ćete lakše moći da pomognete svom mališanu dok počinje da ga uči. Međutim, čak i da ne znate engleski jezik, bićete u prilici da mu pomognete tako što ćete učiti zajedno sa njim.

Iskoristite ovu priliku i zajedno sa svojim detetom počnite da usvajate osnove engleskog jezika. Nemojte da se stidite i ustežete: pre svega, vaš cilj je da pomognete svom detetu i za njega ćete sve uraditi. Osim toga, ovako ćete i sami savladati osnove engleskog jezika, što će vam svakako koristiti. Posmatrajte ovo kao lepu priliku da zajedno sa detetom radite nešto konstruktivno i korisno.

Otkrićemo vam i jednu tajnu:

Deca uče po modelu, odnosno ugledaju se na primere iz svoje okoline. Na ovaj način prenećete detetu mnogo više od znanja engleskog:

  • Usadićete mu pozitivan stav prema učenju.

Naime, kad vaš mališan vidi da je učenje nešto što i vi radite sa zadovoljstvom, shvatiće da je to pozitivna aktivnost koju ljudi upražnjavaju čitavog života, koja može da bude i zabavna i koja ga zbližava sa roditeljima, što svako dete najviše i želi.

Ukoliko vaše dete u ranim godinama usvoji pozivitan stav prema učenju, ono će ga negovati i kasnije u životu, a to znači da nećete imati problem koji većina roditelja ima:

  • Nećete morati da terate svoje dete da uči, ono će od malih nogu steći radne navike i razviti odgovornost prema učenju.

2. Igrajte se na engleskom

Kada su mala, deca o svetu koji ih okružuje uče prirodno – kroz svakodnevne aktivnosti. Međutim, jedan od najboljih i najefikasnijih načina za učenje jeste kroz njima omiljenu aktivnost – igru.

To je i oproban način za usvajanje engleskog jezika. Na primer, igranje žmurke sa decom može biti sjajan način da ona nauče da broje na engleskom. Takođe, upotreba edukativne tehnologije daje sjajne rezultate u učenju engleskog jezika u ranom uzrastu. Na internetu možete pronaći veliki broj zanimljivih igrica ili aplikacija kao što su interaktivne slagalice pomoću kojih vaše dete uči o bojama, životinjama i oblicima na engleskom jeziku. Na taj način, osim što usvaja reči engleskog jezika, dete istovremeno stiče i druga važna znanja o svetu koji ga okružuje.

3. Puštajte crtaće i emisije za decu na engleskom

Prilikom usvajanja stranog jezika, morate da vodite računa o jednoj važnoj stvari:

  • Postoji velika razlika između izlaganja jeziku i učenja jezika.

Obično kada se govori o učenju jezika, misli se na upoznavanje sa gramatičkim pravilima, pamćenje reči i vežbanje. Međutim, za decu u ranom uzrastu najvažnije je da budu izložena zvuku, ritmu i melodiji stranog jezika. A jedan od najboljih načina za to jesu crtani filmovi i različite emisije za decu na engleskom jeziku.

U najmlađim godinama deca usvajaju govor tako što slušaju, ponavljaju i spajaju reči sa određenim akcijama. Upravo zato, gledajući crtane filmove, mnoga deca su jednostavno savladala strani jezik.

Takođe, mnogi crtani filmovi i emisije pravljeni su namenski za učenje engleskog jezika, gde se deca kroz avanture junaka upoznaju sa izgovorom i značenjem engleskih reči.

Izlaganje engleskom jeziku u ranim godinama omogućiće još jednu sjajnu stvar za vaše dete:

  • Učiniće da jezik govori tečno i sa izgovorom koji je blizak rođenim govornicima engleskog.

Jednostavno, deca su sjajni imitatori i u ranom uzrastu mnogo lakše prihvataju nove stvari, stoga bez većih poteškoća usvajaju izgovor, koji stariji učenici engleskog ponekad nikada ne savladaju.

majka i dete slušaju lekcije iz engleskog jezika

4. Pevanje pesmica na engleskom

Deca obožavaju pesmice i, zahvaljujući melodiji, mogu da zapamte veliki broj reči, zbog čega su pesmice i jedna od sjajnih tehnika za pamćenje i učenje uopšte. Zbog toga je pevanje pesmica na engleskom efikasan način da pomognete svom detetu u učenju ovog jezika, ali i sjajna prilika da zajedno provedete vreme i dobro se zabavite. Nađite na YouTubeu dečje pesmice na engleskom koje će se svideti i vašem detetu i ne plašite se da pustite glas. Pre nego što se okrenete, dete će ih pevati od reči do reči.

5. Čitajte knjige na engleskom

U knjižarama ćete naći veliki broj knjiga za učenje engleskog u najranijem uzrastu. Uz vašu pomoć prilikom čitanja, ilustracije slova i reči, vaše dete će brzo savladati značenje i izgovor reči. Takođe, možete mu i čitati jednostavnije pričice za decu na engleskom pred spavanje. Takve priče pune su ustaljenih fraza koje se ponavljaju i koje će dete lako upamtiti.

6. Uključite engleski u svakodnevne aktivnosti

U ranim godinama, kada je dete radoznalo i kada prosto upija sve oko sebe, za učenje vam nisu potrebni nikakvi posebni rekviziti. Jednostavno, izađite u park, krenite u prodavnicu, posetite igraonicu i igrajte se tako što ćete predmete, oblike i boje koje usput srećete imenovati prvo na maternjem, pa na engleskom jeziku. Ovo je najbolji način da vaše dete nauči reči engleskog jezika jer će ih povezivati sa onim što ga neposredno okružuje i tako će biti u stanju da ih zaista i upotrebljava kada mu zatrebaju.

Osim toga, dete će na taj način neosetno i kroz igru, pored engleskog, jačati podjednako i maternji jezik.

7. Učite engleski jezik na internetu

Ukoliko vaše dete uči engleski u školi, predah od učionice i usvajanje znanja na drugačiji način jeste poželjna i dobra strategija. Učenje engleskog jezika preko interneta putem različitih sajtova ne samo da je zabavno i često potpuno besplatno već je i sjajan način da vaše dete dodatno napreduje.

Ono što je sjajno kod učenja engleskog jezika online jeste što je u potpunosti prilagođeno stilu života mališana: lekcije su kratke i uključuju testove, a deca ih mogu rešavati putem telefona na bilo kom mestu i u predahu od drugih aktivnosti. Jednostavno, ovakvi sajtovi i aplikacije puni su zabavnih aktivnosti koje će vašem osnovcu ponekad bolje držati pažnju nego tradicionalna nastava.

učenik objašnjava reči engleskog jezika

Učenici Savremene uživaju u učenju engleskog jezika

U Savremenoj osnovnoj školi osnovci od malih nogu usvajaju engleski na potpuno prirodan i opušten način. Ovo je posebno izraženo na Kombinovanom programu, gde se određen broj predmeta predaje po Cambridge programu i održava isključivo na engleskom jeziku.

Kao i celokupan nastavni proces u Savremenoj, i nastava engleskog osmišljena je tako da učenici znanja usvajaju na personalizovan način, pomoću najsavremenije tehnologije za učenje engleskog jezika, ali i kroz igru i različite vannastavne aktivnosti kao što su časovi kuvanja, potraga za blagom, programiranje video-igara i još mnogo toga.

Takođe, u Savremenoj znamo da pored časova deca treba da budu u prilici i da samostalno vežbaju i upotrebljavaju engleski jezik, stoga savremeni osnovci imaju na raspolaganju potpuno besplatno najkvalitetnije aplikacije za online učenje ovog svetskog jezika. Osim što pomoću ovih kurseva mogu da samostalno vežbaju kod kuće, zahvaljujući njima učenici mogu da se pripreme i za polaganje Cambridge English ispita, koji im donose prestižne Cambridge sertifikate i tako otvaraju vrata najboljih inostranih srednjih škola.

U Savremenoj učenici, pored kvalitetnog osnovnog obrazovanja, dobijaju i najvažnije veštine za uspeh u 21. veku, a jak engleski jezik jedan je od osnovnih uslova za to. Stoga u ovoj jedinstvenoj osnovnoj školi i učenici Nacionalnog i učenici Kombinovanog programa odlično ovladavaju engleskim jezikom.

Let’s talk English together.


Leave a Comment