Dečak radi domaći zadatak sa ocem

Proverene tehnike učenja za najbolje rezultate

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 07.06.2019

Proverene tehnike učenja za najbolje rezultate

Jedan od prvih zadataka osnovnoškolskog obrazovanja nije samo usvajanje konkretnih znanja već i osposobljavanje deteta da uči, odnosno sticanje i razvijanje navike učenja. A to se, između ostalog, najbolje postiže primenom odgovarajuće tehnike učenja. U dobrim školama ove strategije učenja biće prilagođene sklonostima i afinitetima svakog osnovca.

Međutim, i roditelji mogu mnogo da pomognu ukoliko neke od tehnika za učenje primenjuju kod kuće sa svojim detetom.

Mnogi roditelji osnovaca imaju problem da motivišu svoju decu na učenje. To je posebno izraženo danas kada su sredstva za odvlačenje pažnje toliko brojna i lako dostupna. Ukoliko se neumereno i nedogovorno upotrebljavaju, pametni telefoni, društvene mreže i video-igre zaista otežavaju deci da se fokusiraju i koncentrišu. Stoga nije ni čudo što prokrastinacija predstavlja sve veći problem.

Međutim, postoje brojne efikasne i proverene tehnike koje mogu pomoći deci da se izbore sa ovim problemom i da uče brže i efikasnije. U ovom tekstu upoznaćemo vas sa nekim od najboljih tehnika za učenje koje možete koristiti sa svojim detetom kod kuće.

Pomodoro tehnika učenja

Šta paradajz ima zajedničko sa učenjem? Jedna od efektnih i delotvornih metoda za učenje jeste pomodoro tehnika.

Reč je o jednostavnom sistemu za upravljanje vremenom koji je 1980. godine osmislio Italijan Frančesko Ćirilo. Tehnika se bazira na korišćenju tajmera pomoću koga se učenje razbija na intervale od 25 minuta, nakon kojih sledi kraća pauza.

Ovi intervali zovu se pomodori od italijanske reči za paradajz i nazvani su tako po tajmeru u obliku paradajza koji je Frančesko koristio kao student.

ZBOG ČEGA POMODORO TEHNIKA ZAISTA FUNKCIONIŠE?

Strogo gledano, pomodoro nije tehnika učenja, već tehnika upravljanja vremenom. Međutim, kvalitetno upravljanje vremenom ključno je za dobro učenje. Većina učenika koja ima problem sa učenjem zapravo ima problem sa organizacijom vremena koje treba da posveti tom procesu. Sa društvenim mrežama i pametnim telefonima učenicima je danas zaista teško da se koncentrišu i kvalitetno posvete procesu učenja. Pomodoro tehnika rešava taj problem. Tokom intervala od 25 minuta nije dozvoljeno prekidanje učenja, gledanje u telefon ili surfovanje internetom. Tek prilikom petominutne pauze učenik može da odluči kako će provesti vreme.

 Ilustracija kuhinjskog tajmera u obliku paradajza

Još jedan od razloga uspešnosti ove tehnike jeste što se oslanja na rutinu, odnosno na ponavljanje određene radnje koja s vremenom prerasta u dobru naviku. A za navike važi da ne moramo da se teramo da ih radimo, one postaju deo nas. Na taj se način izbegava prokrastinacija i proces učenja postaje izuzetno efikasan.

KAKO KORISTITI POMODORO TEHNIKU UČENJA ZA DECU?

Setite se samo koliko ste puta kao mali plakali zbog toga što su vas roditelji primoravali da radite domaći, a vi ste želeli samo da se igrate. Danas se, kada ste i sami roditelji, nalazite sa druge strane: morate da motivišete svoje dete da radi domaći kada bi ono najradije da se zabavlja. Međutim, ovaj proces može da protekne bezbolno i za vas i za dete.

Jednostavno: upotrebite pomodoro tehniku.

Ovu tehniku ne morate koristiti samo za učenje. Možete je primeniti i na to da dete kvalitetnije provede vreme nakon časova.

Pre svega organizujte vremenske odeljke (intervale) za svoje dete po povratku iz škole. Odredite koliko vremena ima za odmor, koliko za domaći, koliko za druge aktivnosti. Da bi se dete pridržavalo ovih odeljaka, ustanovite pravila, nagrade i posledice za njihovo (ne)poštovanje. Odštampajte ovaj raspored i zalepite ga iznad detetovog radnog stola. Dobar način da motivišete svog mališana jeste pravljenje grafikona nagrada. Dete može sakupljati zvezdice za svaki ispoštovan vremenski odeljak, a jednom kada ih sakupi dovoljno, nagradite ga dodatnim satom odmora, zabave ili nečim po vašem i njegovom izboru.

KAKO POMODORO MOŽE POMOĆI VAŠEM DETETU PRILIKOM REŠAVANJA DOMAĆIH ZADATAKA?

Pomodoro je izuzetno efikasna tehnika pri izradi domaćih zadataka. Poštujući nekoliko jednostavnih koraka, uspostavićete čvrstu strukturu koja će omogućiti vašem mališanu da svoje obaveze završava na vreme:

1. Plan: Procenite koliko je vremena potrebno za domaći. Napravite plan rada i prioritete. Zapišite ih u neku svesku atraktivnog dizajna koju će dete voleti da koristi.

2. Podesite tajmer: Nađite neki zabavan tajmer ili jednostavno koristite svoj mobilni telefon i podesite na njemu interval od 25 minuta.

3. Fokus: Dete će najbolje rezultate postići ukoliko pomodoro organizujete kao igru. Recite mu da 25 minuta mora da ima apsolutni fokus na zadatke i da nije dozvoljena nikakva distrakcija. Nakon što sat zapišti, prvi interval je gotov i dete ima pravo na pauzu.

4. Pauza: Sledi pauza od 5 minuta, tokom koje treba dozvoliti detetu da se protegne, izađe iz sobe ili radi šta god želi.

5. Ponovite još 2 intervala: Nakon toga ponovite ovakve intervale još dva puta. Stariji osnovci možda ne uspeju da završe celokupan domaći za tri intervala, pa nakon trećeg treba napraviti 20-minutnu pauzu, nakon koje treba nastaviti sa intervalima.

Ovo je važno da znate:

 • Decu do petog razreda treba nadgledati prilikom izrade domaćih zadataka pomoću pomodoro tehnike. Ne morate sedeti sve vreme pored njih, ali je dobro da ste negde u blizini kako biste bili sigurni da deca poštuju predviđeno vreme.

PREDNOSTI POMODORO TEHNIKE

 • Kuhinjski tajmer u obliku paradajzaBolje upravljanje vremenom
 • Jačanje volje i razvijanje discipline
 • Usvajanje dobrih navika
 • Osnaživanje motivacije i fokusa
 • Sprečavanje umora od učenja
 • Smanjenje stresa
 • Osnaživanje dobrih navika za učenje: lakše praćenje izrade domaćih zadataka, razbijanje krupnijih problema na sitnije
 • Veoma efikasna za hiperaktivnu i nemirnu decu
 • Lako se prenosi u druge sfere života; možete koristiti pomodoro tehniku za skupljanje igračaka, nameštanje sobe, održavanje higijene.

Tehnike brzog učenja

Pre svega, važno je da znate jednu stvar:

 • Nije poenta učiti brzo, već pravilno.

Međutim, kada znamo da je pravilno učenje ono koje je efektnije, onda možemo reći i da je samim tim brže. Postoji veliki broj metoda i tehnika koje dopirnose da učenje bude brže i efikasnije. Upotreba nekih od njih omogućiće deci da brže savladaju gradivo, bolje zapamte informacije i osnažiće proces povezivanja i usvajanja informacija.

Ovo su neke od najefikasnijih tehnika za brzo učenje za decu:

1. Učenje po modelu: Kada dete vidi u praksi, odnosno u stvarnom životu, ono što treba da zapamti, velika je verovatnoća da će to i zapamtiti. Pokušajte da sve što uči svom detetu demonstrirate na praktičnom primeru. Ukoliko vežbate izražajno i tečno čitanje, pokažite detetu kako ono treba da zvuči tako što ćete vi pročitati tekst, a potom mu pustite i video-snimke gde profesionalni glumci čitaju isti tekst. Na taj način dete će imati živ model na koji će moći da se ugleda prilikom vežbanja.

Ilustracija tehnike brzog učenja

2. Ponavljanje: Još su stari Latini govorili da je ponavljanje majka mudrosti. Kada želimo da zapamtimo nešto, potrebno je da ga ponavljamo i obnavljamo. Ono što je veoma važno da znate jeste da ponavaljanje gradiva ne treba poistovetiti sa bubanjem. Umesto da terate dete da sedi u sobi i mehanički ponavlja lekciju, učinite obnavljanje neprimetnim. Dok idete u prodavnicu ili na trening, videćete nešto što je moguće povezati sa onim što je dete učilo, pa ga podsetite na to. Tako će ponavljanje pređenog gradiva biti efektno, a naučeno će se povezati sa praksom, što je još jedan sjajan način za brže učenje.

3. Upotreba novih veština: Kada učenici moraju da upotrebe svoje znanje da bi nešto postigli, imaju veće šanse da to zapamte. Zbog toga je projektna nastava jedna od najuspešnijih. Pokušajte da zajedno sa detetom stvari o kojima uči upotrebljavate u praksi. Ukoliko uči računanje, možete zajedno na pijaci prebrojavati jabuke koje ste kupili, ukoliko vežba da čita, zajedno čitajte natpise na izlozima.

Memo tehnika učenja

Memorija je prva faza učenja. Ali i glavni razlog zbog koga je učenje uopšte moguće. Jednostavno rečeno, bez sposobnosti pamćenja nema ni učenja.

Međutim, ono o čemu se ne govori dovoljno jeste da je pamćenje moguće poboljšati. Sve što je potrebno jeste primena određenih trikova i tehnika koje nam mogu olakšati proces pamćenja stvari. Skup takvih metoda obično se naziva memo tehnikama za učenje.

O značaju i efikasnosti memo tehnika svedoči i činjenica da su ih koristili antički filozofi. Dakle, neki od najmudrijih ljudi naše civilizacije. Istraživanja potvrđuju da, kada želimo da zapamtimo određene stvari, možemo biti mnogo uspešniji ukoliko se oslonimo na ove tehnike.

KAKO KORISTITI MEMO TEHNIKE UČENJA ZA DECU U OSNOVNOJ ŠKOLI?

Kada je u pitanju učenje, memo tehnike se mogu koristiti na najraznovrsnije načine i za sve uzraste. Međutim, kako su mnoge od njih atraktivne i podsećaju na igru, izuzetno su efikasne za učenje dece u osnovnoj školi.

Memo tehnike učenja i pamćenja koje će olakšati vašem detetu usvajanje novih informacija:

1. Povežite učenje i tehnologiju: Snimite vaše dete kako izgovara stvari koje je naučilo iz nove lekcije i potom mu ih puštajte tokom dana dok se bavi nekim drugim aktivnostima. Na taj način dete će neosetno obnavljati pređeno gradivo.

Ilustracija mehanizama pamćenja kod dece2. Smišljajte rimovane pesmice: Ovo je zabavna tehnika koju će vaše dete obožavati. Sve što treba da uradite jeste da napravite stih koji se rimuje sa rečju koja treba da se zapamti. Ovo je takođe dobar način za pamćenje formula. Budite kreativni i zabavite se.

3. Napravite mape uma: Ovo je vizuelno atraktivan način. Mentalne mape funkcionišu tako što se oko centralnog pojma strukturiraju pojmovi koji su sa njim u vezi. Na primer, možete nacrtati cvet, a zatim oko njega pčelu, med itd.

Deca na ovaj način razumeju veze između pojmova koje uče i vide širu sliku. Mape uma možete zalepiti iznad dečjeg radnog stola, tako da im uvek budu u vidnom polju.

4. Metoda ključnih reči: Ova tehnika posebno je pogodna za učenje leksike stranog jezika, odnosno stranih reči. Ali je isto tako efikasna za osnovce koji uče da čitaju i pišu. Cilj je povezati novu reč sa nekom poznatom. Nakon toga sledi povezivanje reči u rečenicu. Takođe, ključne reči predstavljaju formu sažetog teksta za učenje. Jednim pogledom na njih, dete se može prisetiti o čemu se u lekciji radi.

5. Vizualizujte: Dete će bolje zapamtiti ono što može da vidi. Puštajte mu edukativne crtane filmove, vodite ga u muzeje ili mu pomozite da zamisli likove o kojima uči kako su tu pred njim.

6. Pravite veze: Nove informacije najbolje se usvajaju kada se povezuju sa starim. To je dvostruko koristan postupak. Na taj način se istovremeno obnavlja pređeno gradivo i lakše usvaja novo. Zbog toga je to sjajan način da se razvije memorija. Recimo, ukoliko dete uči o majmunima u školi, podsetite ga na vaš odlazak u zoološki vrt i ono što ste videli tamo.

7. Koristite kartice: Kartice sa slikama i rečima sjajan su alat za jačanje pamćenja. Kada nacrtate ili napišete na karticama pojmove koje dete uči i zalepite ih iznad njegovog stola, ono će lakše zapamtiti gradivo.

Kako pravilno učiti?

Svaku od ovih tehnika možete koristiti da pomognete svom detetu u učenju. U zavisnosti od toga koji je tip učenika, mogu mu odgovarati različiti pristupi ili kombinacija više njih. Dakle, sve zavisi od sklonosti i afiniteta samog deteta. Svi smo različiti, tako da jedan pristup ne odgovara svima.

Sijalica, knjiga i olovka kao ilustracija znanja

Dakle, odgovor na pitanje kako se pravilno uči jeste da ne postoji najbolji način učenja.

Međutim, postoje neka opšta pravila koja bi trebalo poštovati kako bi učenje bilo efektno i kvalitetno.

Ovo su neke od najefikasnijih i naučno potvrđenih strategija učenja:

1. Podelite vreme na učenje na kraće delove: Istraživanja su pokazala da su kratke sesije sa pauzama između efektnije za učenje od dugačkog sedenja bez prekida. Setite se pomodoro tehnike. Osim toga, kada se gradivo usvaja deo po deo, učenik će ga lakše savladati.

2. Stvorite naviku od učenja: Odredite isto vreme za učenje svakog dana i pridržavajte se rasporeda. Poštujući određeno vreme učenja, dete će steći naviku da uči i sam proces će mu padati lakše, jer se njegov mozak navikao da ponavlja datu radnju svakoga dana u isto vreme.

3. Postavite cilj: Važno je da svaka sesija učenja ima svoj jasan cilj. Dete će tada postizati bolje rezultate. Napravite mikrociljeve koje ćete ispuniti svakom sesijom (na primer učenje tri nove reči) i rezultati će doći.

4. Dozvolite detetu da vam predaje: Kada treba da vam svojim rečima ispriča naučeno gradivo, dete će uložiti veći napor da ga savlada. Osim toga, naučno je dokazano da mozak tada organizuje informacije na logički konzistentniji način. Postavljanje pitanja detetu tokom predavanja može biti od pomoći.

5. Vežbajte: Da biste nečim zaista ovladali, morate da vežbate. Tako je i sa vašim detetom – podstičite ga da vežba, posebno stvari koje mu ne idu. Videćete: malo vežbe čini čuda.

6. Odredite mesto za učenje: Istraživanja pokazuju da se najbolji rezultati postižu kada dete ima određeno mesto za učenje opremljeno svim neophodnim predmetima. Slično kao i sa vremenom, isti prostor stvara rutinu i podstiče naviku.

7. Sklonite telefone, video-igre i druge stvari koje odvlače pažnju: Već smo rekli da se današnja deca suočavaju sa velikim izazovima kada je u pitanju učenje. Brojna su sredstva koja im odvlače pažnju, zbog toga se postarajte da tokom učenja ne gledaju u telefon, kompjuter ili televizor.

Najbolja tehnika je razvijanje ljubavi prema učenju

Tehnike iz ovog teksta trebalo bi da pomognu vašem detetu da uči efikasnije, kvalitetnije, pa i brže. U dobroj osnovnoj školi nastavni proces biće prilagođen specifičnim potrebama vašeg mališana, a posebno obučeno nastavno osoblje primeniće neke od najnaprednijih tehnika učenja u nastavi za najbolje rezultate.

Dve devojčice sa knjigom

Vi sa svoje strane možete pomoći svom detetu tako što ćete ga upoznati sa strategijama iz ovog teksta i naučiti ga da ih samostalno primenjuje. Zapamtite:

 • Budite strpljivi i puni razumevanja. Dete ne sme da doživljava učenje kao neprijatnu obavezu, već kao aktivnost u kojoj uživa.

Nije samo cilj pokazati detetu kako da efikasno uči već mu i pomoći da zavoli učenje. To je jedina garancija da dete neće prestati sa učenjem ni nakon završetka formalnog obrazovanja, što je neophodno za profesionalni uspeh u 21. veku.

Reč je veoma efektnim tehnikama učenja koju koriste mnoge škole u Americi i Evropi. Dakle, postarajte se da vaše dete stekne ljubav prema celoživotnom učenju.