Zabava na letnjem raspustu

Kako da znanje vašeg mališana bude postojano i nakon letnjeg raspusta?

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 04.07.2019

Kako da znanje vašeg mališana bude postojano i nakon letnjeg raspusta?

10 zanimljivih vežbi koje možete raditi sa svojim mališanom na plaži

Leto je jedno od omiljenih godišnjih doba svakog osnovca: dugačak raspust, odlazak na more, planinu ili selo kod bake i deke, kupanje na bazenima, druženje sa drugarima, mogućnosti su beskrajne.

Jednostavno: letnji raspust je zaista neophodan osnovcima kako bi napunili baterije za dugu školsku godinu.

Pored brojnih benefita za decu, letnji raspust donosi i veliki izazov. Stručnjaci takođe upozoravaju na fenomen za koji zna samo 1 od 3 roditelja:

  • letnji tobogan (izvorno: summer slide).

Nažalost, nije reč o nekoj zabavnoj vožnji u akva-parku, već o nečemu od izuzetne važnosti za vaše dete.

Šta je summer slide i kako da ga sprečite kod svog deteta?

Zabeleženo je da tokom dužeg raspusta učenici mogu da zaborave deo prethodno stečenog znanja, za šta im je bilo potrebno i po nekoliko meseci učenja.

Verovatno ste i sami primetili da se nakon letnjih meseci vaše dete teže vraća u školski ritam i ima poteškoća da se priseti onoga što je naučilo tokom prethodne godine. Baš kao i sportisti tokom pauze, tako i deca mogu ispasti iz forme za učenje.

Istraživanja pokazuju da je gubitak u znanju tokom letnjeg perioda u proseku ekvivalentan jednom mesecu učenja.

Takođe, studije su pokazale da:

  • učenici postižu lošije rezultate na istim standardizovanim testovima na kraju raspusta nego na početku;
  • znanje iz matematike im opada i za dve ocene tokom leta. To znači da, ukoliko je dete imalo znanje za peticu na kraju školske godine, nakon leta njegovo znanje može biti za trojku;
  • učenici mogu da izgube veštine čitanja, koje se dobijaju u periodu od 1 do 3 meseca.

Rešenje ipak postoji i lakše je nego što mislite

Dobra vest je da roditelji mogu da pomognu osnovcima da ovaj gubitak u znanju bude značajno manji. Naime, uz samo 10 minuta mentalnog vežbanja dnevno učenici mogu da povećaju znanja za 66,7%.

Zbog toga je potrebno da mališani tokom leta imaju aktivnosti koje će im omogućiti da treniraju i mozak. To ne znači da treba da oduzimate od svog deteta dragoceno vreme za igru i da ga prisiljavate da radi dugačke domaće zadatke tokom vrućih letnjih dana, već da u njegove svakodnevne aktivnosti uključite i nekoliko kratkih i zanimljivih igara koje vežbaju pamćenje, koncentraciju, računanje i pisanje/čitanje.

Kako bi vaše dete uživalo u svim čarima raspusta, ali i istovremeno ostalo spremno za školu, donosimo vam 10 zabavnih i efikasnih vežbi, koje možete raditi sa svojim detetom na moru, planini, selu, bazenu ili gde god da se zateknete tokom leta.

Igre na plaži

Igre za zabavu i učenje na odmoru

1. Skupljanje školjki na plaži

Jedna od omiljenih aktivnosti dece jeste pronalaženje školjki na plaži. Ova aktivnost može biti i edukativna. Kroz upoznavanje sa različitim tipovima školjki, njihovim oblicima, bojama i karakteristikama, ali i kroz pitanja o tome kojoj vrsti životinja pripadaju, dete stiče znanja o raznovrsnosti morskog sveta.
Takođe, ova aktivnost je pogodna za vežbanje matematike: skupite školjke na gomilu i zatim ih prebrojte. Igrajte sa detetom igre oduzimanja i sabiranja, a možete koristiti i grupe od 10 školjki za brojanje većih brojeva (deset, dvadeset, trideset). Mlađa deca takođe mogu ređati školjke od najmanje do najveće i tako učiti o veličinama. Pored toga, možete sa detetom od školjki ili kamenčića napraviti abakus koji ćete koristiti za računanje.

2. Crtanje u pesku

Pored pravljenja zamkova, aktivnost koja deci pruža puno radosti jeste crtanje štapom po pesku. Na ovaj način možete vežbati nekoliko stvari:

  • matematiku: Neka vaše dete piše brojeve ili crta geometrijske oblike ili vi to možete raditi, a dete će imati zadatak da pročita broj ili imenuje oblik.
  • pisanje: Recite detetu da ispiše svoje ime na pesku, zatim možete i vi nešto napisati, pa ga pitati da to pročita. Deci koja tek uče da čitaju možete jednostavno ispisivati određena slova azbuke. Cilj može da bude da do kraja odmora dete nauči sva slova od kojih se sastoji njegovo ime ili nadimak.

3. Šta nedostaje?
Postavite nekoliko predmeta (na primer: kremu za sunčanje, mleko za telo, knjigu, karte) na jedno mesto. Što je starije dete, možete ubacivati više predmeta. Za mlađu decu za početak su dovoljna 3-4 predmeta. Recite detetu da pažljivo pogleda predmete, imenujte svaki posebno, možete i razgovarati za šta se koji upotrebljava (što više razgovarate, dete će bolje upamtiti svaki predmet). Zatim prekrijte predmete peškirom, zamolite svoje dete da zatvori oči nakratko i uklonite jedan predmet. Kada vaše dete otvori oči i kada sklonite peškir, pitajte ga koji predmet nedostaje.
Varijanta za stariju decu: Postavite više predmeta, dozvolite detetu da gleda čitav minut, potom pokrijte predmete i recite detetu da zapiše ili nacrta sve predmete kojih može da se seti. Ovo je sjajan način za jačanje memorije vašeg osnovca.

4. Pogađanje predmeta
Sve predmete iz prethodne igre možete ubaciti u torbu za plažu. Zadatak deteta je da zavuče ruku u torbu i na osnovu pipanja pogodi koji predmet drži u ruci. Na ovaj način vežbaju se čulna i vizuelna percepcija, odnosno povezivanje čulnih opažaja sa vizuelnim predstavama.

5. Memorija karte
Bez obzira na to da li dan provodite na plaži, pored bazena ili na nekom pikniku, karte su nezaobilazne kada je reč o zabavi. Nađite špil koji se sastoji iz parova karata sa ilustracijama životinja, brojeva, slova, predmeta. Promešajte špil i spustite karte naopako. Svaki igrač okreće dve karte zaredom, ukoliko se parovi slažu, nastavljaju sa igrom, ukoliko ne, karte se vraćaju u prvobitni položaj i na redu je sledeći igrač. Deca razvijaju memoriju kroz ovu igru tako što pamte gde su koju kartu videla i tako se trude da povežu sve parove. Ovo je sjajna igra za poboljšanje pamćenja.

Leto na bazenu

6. Građenje niza

Igru možete započeti vi tako što ćete reći: „Sutra idem na plažu i kupio/la sam (ime predmeta, na primer: kremu za sunčanje).” Zatim vaše dete nastavlja igru tako što kaže: „Sutra idem na plažu i kupio/la sam (navodi predmet koji ste vi rekli, u ovom slučaju krema za sunčanje, i dodaje svoj predmet, na primer naočare za sunce).” Igra se nastavlja tako što svaki od igrača dodaje nove proizvode i trudi se da ne zaboravi prethodne. Završetak igre je kad jedan od takmičara zaboravi da nabroji sve predmete. Ova igra osnažuje dečje pamćenje i koncentraciju, a pogodna je za trenutke dokolice na plaži.

7. Pretvorite spremanje za plažu u igru

Neka vam vaše dete pomogne prilikom pripremanja namirnica za dan na plaži, izlet u prirodi ili odlazak na bazen. Dogovorite se šta sve treba da ponesete, onda izračunajte koliko vas ide i koje količine su vam potrebne. Na ovaj način dete će vežbati matematiku i uočiće kako se znanja iz ovog predmeta primenjuju u praksi.

8. Nađite knjigu sa temom koja interesuje vaše dete

Posebno pogodne knjige za letnji raspust su one o avanturama na moru, potragama za izgubljenim blagom ili dogodovštinama dečaka/devojčica, njegovih vršnjaka. Ukoliko vaše dete zna da čita, možete razgovarati sa njim o onome što je pročitalo, a ukoliko još uvek ne može samostalno da čita knjigu, čitajte je vi naglas i zatim mu tražite da pročitano prepriča svojim rečima.
Dete će na ovaj način vežbati čitanje, ali i da razume i kritički sagleda pročitano, a dokazano je da deca koja pročitaju 4 knjige tokom raspusta postižu bolje rezultate na testovima razumevanja od dece koja pročitaju jednu ili nijednu knjigu.

9. Iskoristite stvari oko vas za vežbu

Ohrabrite dete da pročita meni u kafiću, natpise na radnjama, predmetima, imena ulica… Ovo je dobra vežba koja omogućava osnovcima da neosetno treniraju čitanje i tako izbegnu gubitak naučenog tokom školske godine. Ukoliko se nalazite u inostranstvu, na govornom području jezika koje vaše dete uči, onda je ovo sjajan način za vežbanje novih reči i osnaživanje znanja tog jezika.

10. Slušajte audio-knjige

Za decu koja još nisu savladala čitanje, audio-knjige su izuzetno sredstvo koje im omogućava da uživaju u književnosti i razvijaju maštu, a takođe dozvoljavaju roditeljima da naprave predah od čitanja naglas. Nađite zanimljivu audio-knjigu i pustite je svom detetu. Na ovaj način dete će moći da čuje kako izgleda pravilno i izražajno čitanje, da vežba koncentraciju i da saznaje nove stvari.

Ukoliko igrate sa detetom ove igre, zajednički ćete uživati u letnjem raspustu, a ono će, pored zabave, ostati spremno za novu školsku godinu. Uživajte!

Dobra osnovna škola pomoći će vašem detetu da se lako prilagodi posle raspusta

Učenici Savremene osnovne škole nemaju nikakvih problema u ponovnom privikavanju na školu nakon raspusta. U Savremenoj se primenjuje jedinstven nastavni pristup, koji neguje dečju indivudualnost, podstiče njihovu radoznalost i želju za učenjem. Posvećeni učitelji i nastavnici prilagođavaju opšti plan i program svakom detetu ponaosob i jedini u Srbiji primenjuju Harvardov program za razvoj višestruke inteligencije, koji omogućava svakom detetu da razvije sve svoje talente do punog potencijala.

Đaci u školi posle raspusta

Savremena osnovna škola – mesto gde deca rado borave

Okruženje Savremene je zaista jedinstveno i u njemu deca borave sa radošću: moderne učionice sa anatomskim Node stolicama i fleksibilnim rasporedom sedenja, atraktivan centar za učenje, opremljena biblioteka, školski restoran, prostrano dvorište i multifunkcionalni tereni za različite sportove – sve je napravljeno po meri učenika.

Učenici u Savremenoj pohađaju Nacionalni ili Kombinovani program, a nastavu prate na srpskom i/ili engleskom jeziku.Multidisciplinarni časovi, podržani edukativnom tehnologijom i kreativnim pristupom, omogućavaju deci da znanja usvajaju kroz zabavu i da tako razviju pozitivan odnos prema nastavi i učenju.

Učenici Savremene raduju se raspustu, ali se podjednako raduju i polasku u školu!

DOPUSTITE SVOM DETETU DA U ŠKOLU IDE SA OSMEHOM, UPIŠITE GA U SAVREMENU!