Life Skills Programme – šta znamo o novcu

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII, Životne veštine / 22.11.2022

Life Skills Programme – šta znamo o novcu

Finansijska pismenost za najmlađe osnovce

Da li ste znali da novčanicu od 5.000 dinara krasi lik Slobodana Jovanovića, potpredsednika Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije i bivšeg dekana Pravnog fakulteta?

Iako svi vrlo često dolazimo u kontakt sa novcem, neka znanja nam i dalje promiču – zato je Program životnih veština Savremene osnovne škole tu kako bi učenici stekli sva ona znanja koja se inače ne uče u školama.

Učenici I–IV razreda Savremene osnovne škole pridružili su se Vidi Tomašević, višem stručnom saradniku za izložbe i edukaciju u Nacionalnoj banci Srbije, koja im je na izuzetno zanimljiv i kreativan način održala radionicu na teme Znamenite ličnosti predstavljene na dinarskim opticajnim novčanicama i Novčanica po mom izboru.

Na ovoj radionici naši najmlađi učenici su imali priliku da se upoznaju sa znamenitim ličnostima koje krase opticajne apoene i na zabavan način nauče koji su to elementi koje mora da sadrži svaka novčanica, odnosno kako da prepoznaju lažni novac. Sklapajući slagalice različitih apoena, učenici su se postepeno upoznavali sa elementima koje moraju sadržati novčanice, ali i sa inspirativnim likovima koji krase ove apoene.

Finansijska pismenost je veština 21. veka koja je preduslov za uspešnu ekonomsku budućnost. Zahvaljujući Programu životnih veština – Things You Will Never Learn in School, Savremena unapređuje i ove veštine kod učenika od njihovog najranijeg perioda školovanja.