Mali umetnici dizajniraju korice knjiga na Svetski dan dizajna

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 30.04.2021

Mali umetnici dizajniraju korice knjiga na Svetski dan dizajna

Savremeni dizajneri ukoričili su omiljenu literaturu sopstvenom maštom

Ove godine preklopili su se Svetski dan dizajna i Svetski dan knjige, što je dovelo do više neobičnih ideja u Savremenoj, kojima se odgovara na pitanje mogu li učenici sami dizajnirati korice svojih omiljenih literarnih dela.

Odgovor na to pitanje je bio jasan, prepun prelepih asocijacija i dizajnerskih rešenja naših mališana – pa je organizovana i čitava izložba i nagrađeni su najbolji radovi.

Radovi su nagrađeni u tri kategorije: najbolji dizajn i ilustracija, najbolja tipografija i najbolje kreativno rešenje. Prema rečima mentora projekta, nastavnice likovnog Suzane Vulović, deca su pokazala izuzetnu kreativnost i maštovitost, a odabrano je 10 najboljih radova u pomenute tri kategorije.

Knjige koje su deca odabrala su izuzetna dela dečje književnosti i takav izbor potvrđuje njihov talenat. Među njima su „Lepotica i zver”, „Dečak i pas”, „Orlovi rano lete”, „Zlatokosa”, „Mali princ”, „Beskrajna priča”, „Mostovi”, „Gospodar prstenova”, „Alisa u zemlji čuda” i, mnogima omiljeni, „Hari Poter”.

Učenici koji su poneli diplome su: Zoe Devetak (VII-1), Divna Milić (V-1), Maša Đuričković (VII-1), Mina Drezgić (V-1), Valentina Vlašković (VII-1), Zara Grujičić (V-2), Natalija Nikolić (V-2), Sofija Popovska (V-1), Lena Lešnjak (VI-1) i Anastasija Nikolić (VI-1).

IZLOŽBA JE DOKAZALA TALENAT I UVERILA NAS DA ČITANJE BUDI NOVE SVETOVE

Svetski dan knjige i zanimljiva nedelja koja je u celini bila posvećena druženju sa literaturom već su nam sugerisali kolika je moć čitanja. I koliko je čitanje bitno za učenike Savremene osnovne škole. Kao što su nas uverili putem sjajnih književnih vlogova, oni kada čitaju – idu u dubinu, razumeju suštinu i često se vraćaju svojim omiljenim književnim junacima. A neki od njih čak i pišu knjige!

Zato je ideja nastavnice Suzane Vulović da pozove učenike da sami dizajniraju korice omiljenih književnih dela – naišla na oduševljenje i mališani su se bacili na posao. Rezultat su brojna različita vizuelna grafička rešenja, dobra zabava i, naravno, izložba u holu škole koja je zašarenila zidove krajem ovog sunčanog aprila.

DOBAR DIZAJN JE SVUDA OKO NAS

Proslava svetskog dana dizajna, 27. aprila, u stvari predstavlja obeležavanje osnivanja Međunarodnog saveta udruženja grafičkih dizajnera, koje je osnovano 1963. godine u Londonu. Grafički dizajn se tog dana izdvaja kao važna umetnost – gde se ideje vizuelizuju. Kako se sugeriše: grafički dizajn je svuda oko nas, a mi toga nismo ni svesni.

Sve oko nas je stilski obrađeno: TV reklame, slike u našim omiljenim novinama i magazinima, reklame na interesantnim majicama… Ono što važi za sve ostale umetničke pozive važi i za ovaj: „Ne postoji samo jedno rešenje”. Samo mašta i njene granice su onaj X faktor koji izdvaja izuzetno od prosečnog. Upravo tako su i savremeni osnovci pronašli sopstveni način da nam maštovitim ilustracijama pokažu svoj svet književnosti. I u tome su u potpunosti uspeli!