kako pripremiti dete za školu

Kako da se pripremite za početak školske godine?

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 14.08.2019

Kako da se pripremite za početak školske godine?

Period bezbrižnog druženja i brojnih avantura, kasnih odlazaka na spavanje i ustajanja bez alarma polako se završava. Pozdravljamo se sa morem, planinom ili selom do sledeće prilike, a počinjemo da se pripremamo za početak školske godine.

Školski kalendar donosi brojne aktivnosti: polazak u školu, čestitke za početak školske godine, nove obaveze, druženje sa starim/novim prijateljima, navikavanje na drugačiji raspored…

Bilo da vaše dete ove godine tek polazi u prvi razred ili već pohađa školu i bilo da se raduje početku školske godine ili da od njega pomalo zazire, jedno je sigurno:

  • Početak nove školske godine predstavlja veliku promenu u životu deteta.

polazak u školu donosi velike promene

Ovo je još više tačno ukoliko vaš mališan polazi u prvi razred i mora da se privikne na potpuno novu sredinu i režim, ali nije ništa manje tačno ni za decu koja već idu u školu ili menjaju školu. Polazak u svaki sledeći razred ili drugu školu donosi nove akademske izazove, novo društvo, a ukoliko je u pitanju polazak u peti razred i prelazak od učitelja ka nastavnicima.

Sve u svemu: posle velike letnje pauze nije lako vratiti se u školski ritam.

Zbog toga je sredina avgusta pravo vreme da počnete da pripremate svoje dete za početak škole. Važno je da znate da ove pripreme neće oteti poslednje lepe dane raspusta od vašeg školarca, ali će mu zato omogućiti da spremno dočeka novi početak.

Donosimo vam 11 jednostavnih saveta kako da pomognete svom detetu da što spremnije dočeka početak nove školske godine i kako da taj period prebrodite bez stresa.

8 saveta kako da svog osnovca pripremite za početak školske godine

Sledeći saveti pomoći će vam da vaše dete pripremljeno i sa elanom dočeka početak škole nakon raspusta.

priprema deteta za ustajanje za školu

1. Pripremite dete za ustajanje

Jedna od najvažnijih stvari za pravilan razvoj deteta jeste kvalitetan san. Naspavanost utiče na raspoloženje, kapacitete za učenje i opšte psihofizičko stanje vašeg osnovca. Neka istraživanja tvrde da je, u zavisnosti od uzrasta, deci potrebno od 9 do 11 sati sna.
Tokom raspusta prirodno je da dete uveče ostaje duže budno i da nema tačno vreme kada leže, a da samim tim i nešto kasnije ustaje. Letnji raspust je dug period i dečji organizam se navikne na ovaj novi režim spavanja.

Polazak u školu, rano ustajanje i leganje na vreme mogu delovati stresno ukoliko se dete ne vrati na to postepeno. Poslednji mesec letnjeg raspusta idealno je vreme da postepeno započnete da privikavate svog osnovca i da vraćate ritam spavanja na „školska podešavanja”.

Počnite tako što ćete slati dete na spavanje pola sata ranije i tako ga i buditi, a zatim povećavajte tako da oko 1. septembra dete bude potpuno vraćeno na ustajanje i leganje koji su uobičajeni za školu. Na taj način vaš mališan neće doživeti stres zbog nespavanja i biće raspoložen i pun snage da se suoči sa novim školskim obavezama.

kupovina pribora za školu

2. Povedite dete u kupovinu pribora, knjiga i garderobe

Da bismo bili spremni za početak školske godine, potrebno je da pokupujemo pribor, knjige i sveske. Pored toga, u zavisnosti od potreba deteta i svojih mogućnosti, mnogi roditelji koriste početak školske godine kao priliku za obnavljanje garderobe i obuće za novu sezonu.

Ovo je ujedno i prilika da isplanirate lep dan ili nekoliko njih, koje ćete provesti sa svojim mališanom. Krenite zajedno u šoping i dozvolite detetu da ima glavnu reč u odabiru pribora i garderobe, naravno, vodeći računa o funkcionalnosti, kvalitetu i ceni. Pomozite mu svojim savetima, ali mu ostavite i mogućnost da izabere dizajn koji želi. Deca treba da imaju aktivnu ulogu kada je reč o njihovom obrazovanju, na taj način imaće utisak da i oni imaju kontrolu nad tim procesom i samim tim doživljavaće ga na pozitivniji način.

Neka mališan ovaj šoping doživi kao nagradu i lepo iskustvo kojim se obeležava početak školske godine, tako će ujedno razviti i pozitivna osećanja prema školi i svemu onome što ga očekuje.

odlazak u školu sa znatiželjom3. Upoznajte dete sa svim onim što ga očekuje u sledećem razredu

Svaki novi razred donosi nove predmete, sadržaje, obaveze. Ukoliko ih na pravilan način objasnite detetu pre početka školske godine, ono će sve ovo doživeti kao avanturu i biće nestrpljivo da počne sa učenjem.

Zato, pričajte sa svojim detetom o onome što ga čeka: možda će učiteljicu zameniti nastavnicima ili će nastavu pohađati u drugoj prostoriji, verovatno će dobiti nove, zanimljive predmete.

Kada ovo radite, trudite se da kod mališana probudite znatiželju i radost zbog predstojeće avanture. Nemojte ga zastrašivati obavezama i očekivanjima. Iako svaki razred donosi nove zahteve, najbolji način da ih dete savlada jeste da ih radoznalo i bodro dočeka. Zato se potrudite da svoje dete na pozitivan način upoznate sa onim što ga očekuje u sledećem razredu.

raspored obaveza za đake prvake

4. Razgovarajte o rasporedu obaveza

Povratak u klupe donosi i novi dnevni raspored za vaše dete. Istraživanja pokazuju da su osnovci najefikasniji kada imaju tačno isplanirane svakodnevne obaveze.

Popričajte sa detetom o tome koliko će dnevno provoditi u rađenju domaćih zadataka i koji period dana je rezervisan za to. Takođe, dogovorite se kada je njegovo slobodno vreme, koje može da posveti zabavnim aktivnostima. Ovo je period u kome se stvaraju radne navike za ostatak školovanja i, još važnije, za život.

igra i razonoda posle škole5. Napravite plan aktivnosti posle škole

Dobar način da svog mališana motivišete jeste da mu nakon završenih obaveza omogućite vreme za igru i razonodu. Iako je ovo slobodno vreme, to ne znači da treba pustiti detetu da samo smisli kako da ga ispuni. Čak i kad se igraju i zabavljaju, ljudima je potrebna struktura.

Možete zajedno sa svojim detetom da osmislite plan aktivnosti posle škole. On može podrazumevati odlazak kod druga/drugarice, u šetnju, park, igraonicu, na sportsku aktivnost.

Bitno je da dete zna da ga nakon završenih obaveza čeka zaslužena nagrada kojoj se raduje. Na taj način će i školske aktivnosti obavljati sa mnogo većim entuzijazmom.

6. Podstaknite mentalne aktivnosti svog mališana

edukativne igre tokom raspusta

Tokom dugih letnjih meseci najveći prioritet svakog mališana jeste: igra, igra i još malo igre. I to je sasvim prirodno. Međutim, zbog dužine školskog raspusta deca često ispadaju iz ritma za učenje, a istraživanja su zabeležila da čak dolazi i do pada u znanju. Stručnjaci upozoravaju da:

  • tokom letnjeg raspusta deca zaborave stvari iz prethodne školske godine, za koje im je bilo potrebno i do nekoliko meseci da ih nauče.

Dobra vest je da se ovo može sprečiti. Ne brinite, nećete morati da se borite sa svojim detetom da, umesto na bazenu, vreme provodi radeći domaći. Dovoljno je svega desetak minuta dnevno da se zanima edukativnim igrama koje može upražnjavati na plaži, bazenu, planini ili bilo gde. Dokazano je da ove igre smanjuju gubitak u znanju za 66,7%, ali iznad svega, one će neprimetno trenirati mozak vašeg deteta i tako mu omogućiti da ostane u formi za učenje i spremno dočeka početak nove školske godine.

kutak za učenje

7. Uredite zajedno kutak za učenje

Ukoliko vaše dete još uvek nema kutak za učenje, odaberite pogodno mesto u svojoj kući i zajedno ga uredite. To bi trebalo da bude mirno mesto, bez mnogo stvari koje bi mogle da odvlače pažnju i na kome dete može da se koncentriše na izradu domaćeg zadatka ili učenje. Isto tako, kutak za učenje mora da bude prijatan.

Dozvolite detetu da ubaci neke stvari koje mu znače. Pođite zajedno u kupovinu stola, stolice, dozvolite detetu, ukoliko želi, da ubaci neki poster crtanog junaka ili nešto što voli. Jednostavno, dete mora da se oseća prijatno u tom prostoru, ali isto tako mora oseća da je to njegov prostor, na čiji izgled je ono uticalo.

Ukoliko vaše dete već ima kutak za učenje, dobra ideja je da ga osvežite nekim novim predmetima: to mogu biti materijali i sredstva za učenje u novom razredu, neke njegove intimne sitnice, itd. Vodite računa da u kutku za učenje ne bude igračaka, jer ćete tako rizikovati da se taj kutak pretvori u mesto za igru.

rutina učenja, igre i odmora

8. Ponovo uspostavite rutinu za učenje

Poslednji dani letnjeg raspusta idealni su za ponovno uspostavljanje školske rutine. To se postiže tako što podstičete dete da ustaje i leže svaki dan u isto vreme, kao i da užinate i ručate u slično vreme u koje to radi u školi. Takođe, nedelju dana pre početka školske godine možete planirati neke aktivnosti napolju, gde će vaše dete morati da ode iz kuće i vrati se u nju u slično vreme kao kada ide u školu. Na ovaj način dete će već biti u ritmu i odmorno će dočekati početak školske godine.

Početak školske godine za prvake

Stručnjaci smatraju da polazak u prvi razred može imati uticaja na to kako će dete kasnije tokom života doživljavati učenje. Jednostavno, učenici koji za školu vezuju pozitivna iskustva postižu bolje rezultate i imaju bolji odnos prema učenju. S druge strane, deca čije početno iskustvo nije prošlo najbolje mogu osećati poteškoće kasnije tokom školovanja.

Početak osnovne škole predstavlja lep i uzbudljiv događaj u životu prvaka. Međutim, istovremeno reč je o susretu deteta sa potpuno novom sredinom, što može izazvati veći ili manji stres.

polazak u prvi razred

Dobra osnovna škola postaraće se da početak školovanja vašeg deteta bude nezaboravno pozitivno iskustvo, ali i vi kao roditelj možete pomoći svom mališanu da što lepše doživi ovaj svečani period u svom životu.

upoznajte dete sa školom1. Upoznajte dete sa školom

Ukoliko dete polazi u prvi razred, jedan od najboljih načina da se što lakše privikne na novu sredinu jeste da se upozna sa njom pre početka školske godine. Dobre škole organizuju porodične dane, gde se nastavnici druže sa roditeljima i učenicima. Na taj način dete će imati prilike da se upozna i sa budućim učiteljima, a verovatno i sa budućim drugarima iz klupe. Sve to će mu značajno olakšati početak škole i učiniće da taj period prođe bez stresa, a značajno će skratiti i period privikavanja.

Nakon porodičnog dana možete odvesti dete na neko zabavno mesto: na sladoled, bazen ili u igraonicu. Tako će vaš mališan odlazak u školu povezati sa pozitivnim i lepim iskustvima i od početka će školu doživljavati kao prijatno i pozitivno mesto, što je izuzetno važno za njegovo kasnije obrazovanje.

upoznavanje đaka prvaka sa učiteljicom2. Predstavite svom detetu učitelja/icu

Da biste privikli svoje dete na ono što ga čeka kada krene u prvi razred, dobro je da mu predstavite budućeg učitelja/icu. Da biste ovo uradili, ne morate zaista voditi dete u školu i upoznavati ga sa učiteljicom. Nastavnici su u to vreme izuzetno zauzeti pripremajući materijale za novu školsku godinu, a za pravo upoznavanje će biti sasvim dovoljno vremena kada dete pođe u školu.

Međutim, možete pripremiti svoje dete i reći mu da će od septembra umesto vaspitačice imati učiteljicu, da će ona biti dobra i ljubazna i starati se da svi lepo uče i napreduju. Na taj način dete će znati šta da očekuje, a u njemu će početi da se rađaju pozitivne emocije prema učiteljici. Jednom kada počne škola imaće utisak da već poznaje učiteljicu, jer je mnogo slušalo o njoj. Ne brinite ukoliko ne znate ko će tačno biti učiteljica vašeg mališana, potrebno je samo da ga pripremite i razvijete pozitivan odnos kod njega prema onome što ga očekuje.

učenje kroz igru3. Igrajte se sa svojim detetom

Deca najbolje i najradije uče kroz igru. Ovo je posebno tačno za predškolce. Zbog toga jedan od najboljih načina da pripremite svog predškolca za ono što ga čeka od 1. septembra jeste igranje škole kod kuće. Ovo je igra koju bi trebalo da ponavljate svakodnevno. Kako bi bila što efikasnija, potrebno je da je ponavljate u isto vreme svakog dana, jer će se tako dete navići na školski raspored.

Prilikom ove igre nemojte se samo fokusirati na iskustvo u učionici, već pokušajte da rekreirate čitavo iskustvo odlaska u školu: ustajanje, oblačenje, putovanje, čas, užinu. Vaše dete će na taj način živopisno shvatiti šta ga čeka i biće na poznatom terenu kada se bude pripremalo za svoj prvi dan u školi. Ovo će i vama dati šansu da primetite da li vašem detetu neka od faza odlaska u školu teže pada i da li eventualno možete da poradite sa njim na tome.

Pročitajte 10 efikasnih saveta kako da što bolje pripremite dete za polazak u prvi razred osnovne škole »

I, za kraj, jedan savet za vas:

Nemojte preterivati. Cilj pripreme jeste da vašem detetu olakša polazak u novu školsku godinu i da ga adaptira na obaveze i raspored koji će ga tamo očekivati, a ne da mu smuči školu pre nego što je počela. Ne dozvolite da priprema skrati raspust vašem detetu.

Dakle, ne preopterećujte svog osnovca informacijama o tome šta ga očekuje u novoj školskoj godini, već mu postepeno i opušteno pomozite da početak polugodišta doživi prirodno i bez stresa.

Neka deca se raduju početku nove školske godine i ponovnom druženju sa prijateljima iz klupe, dok druga, naprotiv, osećaju žal zbog završetka letnjeg raspusta i vremena razbibrige. Bez obzira na to da li se vaše dete raduje ili zazire, vi mu možete pomoći da se što bolje pripremi i da tako povratak u klupe protekne veselo i bez stresa.

Srećno!