PROGRAMIRANJE - VEŠTINA BUDUĆNOSTI KOJA DOPRINOSI SVEUKUPNOM RAZVOJU VAŠEG DETETA

Programiranje svetle, akademske budćnost jednog osnovca

Od današnje dece očekuje se više nego od roditelja, nekada, kada su oni išli u školu. Naime, da bi se dete u 21. veku smatralo pismenim, nije dovoljno samo da savlada pisanje i računanje. Od njega se očekuje da ovlada i digitalnom pismenošću.

A jedan od koraka ka tome je da savlada osnove IT-ja i programiranja.

Istraživanja pokazuju da ukoliko se sa učenjem programiranja započne još u osnovnoj školi dolazi do višestrukih koristi: dete ne samo da ovladava veoma traženom i neophodnom veštinom za budućnost, već istovremeno povećava svoje šanse za uspeh u oblastima koje nemaju direktne veze sa IT-jem. Tako su učenici koji su imali programiranje u osnovnoj školi zabeležili i bolji uspeh iz predmeta kakvi su matematika, jezik i književnost, ali i unapredili svoje veštine komunikacije, rešavanja problema, ojačali koncentraciju i izoštrili fokus.

Danas postoji veliki broj aplikacija prilagođenih za učenje programiranja u osnovnoj školi i deci je zaista lakše nego ikad da započnu usvajanje ove vredne veštine još od malih nogu.

Rano učenje programiranja poboljšava akademski uspeh i razvija važne veštine

Programiranje u mladom uzrastu je važno jer su opšti principi na kojima počiva poput problem solvinga, fokusa, koncentracije i istrajnosti, značajni za sveukupni razvoj deteta. Zbog toga upoznavanje sa kodiranjem omogućava detetu bolji uspeh iz predmeta koji nisu direktno povezani sa IT-jem i tehnologijom, ali i razvoj veština neophodnih za profesionalni i akademski život.

DA LI STE ZNALI?

– Zahvaljujući programiranju deca bolje razumeju apstraktne matematičke koncepte i na plastičan način shvataju važnost matematike za rešavanje svakodnevnih problema.

– Programiranje je jezik, a mnoge edukativne IT aplikacije za decu počivaju na zanimljivim pričama, zbog čega savladavanjem osnova programiranja deca ujedno stiču znanja iz storitelinga, strukture pripovedanja i tako bolje razumeju književnost, a i sami postaju kreatori interesantnih pričica.

– Kodiranje nije samo logički utemeljena disciplina, već i kreativan pristup stvarima koji se zasniva na eksperimentisanju, pokušajima/pogreškama, promenama perspektive. Zbog toga učeći programiranje deca ujedno vežbaju i kreativnost koja je nasušna veština kada je u pitanju profesionalni i akademski uspeh u 21. veku.

– Da bi dete bilo zadovoljno, srećno i uspešno napredovalo neophodno je da stekne samopouzdanje. Zahvaljujući njemu, bodro će pristupati akademskim i 

profesionalnim izazovima. A upravo programiranje kroz rešavanje jednostavnih problema, osnažuje i razvija ovo osećanje kod dece.

– Takođe, programiranje razvija i transverzalne veštine. To su veštine koje su današnji poslodavci i poslovni eksperti istakli kao veoma važne u poslovanju 21. veka i zapošljavanju kandidata. Posvećen rad na pisanju i razumevanju koda omogućava deci da rano počnu da usvajaju veštine koje će im biti nasušne u budućem profesionalnom i akademskom životu kao što su:

Fokus, organizacija, upornost
Komunikacija
Rešavanje problema
Strpljivost

Programiranje uči decu da budu odgovorni i da se zaštite

Verovatno ćete se kao roditelj složiti da je jedan od najvećih problema i izazova života naše dece nekontrolisana upotreba tehnologije. Ukoliko se neodgovorno upotrebljava, tehnologija postaje kradljivac vremena, oruđe za prokrastrinaciju, razlog slabijeg uspeha u školi i životu. Napokon, svi znamo da na internetu vrebaju i razne opasnosti za našu decu. Međutim, rešenje nije u potpunoj zabrani tehnologije. Ona čini veliki deo života naše dece i biće tako i u budućnosti. Pravo rešenje je u ranoj edukaciji, prevenciji i pametnom usmeravanju.

Upravo zbog toga je važna nastava programiranja od osnovne škole. Upoznavanje sa osnovama IT-ja pokazuje deci da tehnologija nisu samo video igrice, već mnogo više od toga: sredstva koja pomažu ljudima da poboljšaju svoj život. Osim toga, zahvaljujući kodiranju, dete vidi mehanizam koji se krije iza njegove omiljene aplikacije, kao i rad koji je potreban da bi se ona kreirala, čime i samo stiče alate zahvaljujući kojima prestaje da bude pasivni konzument i postaje stvaralac.

Programiranje tako uči decu da razumeju tehnologiju, cene njenej potencijale i usmerava ih da ih koriste u više svrhe: za kreiranje važnih poruka, unapređenje života, uvećavanje znanja. Drugim rečima programiranje omogućava deci da odgovorno upotrebljavaju tehnologiju.

Takođe, rano ovladavanje IT veštinama i alatima omogućiće deci da se zaštite u sajber prostoru, da na vreme prepoznaju potencijalne opasnosti i zloupotrebe i da ih uspešno izbegnu. Ovo je jedan od najvažnijih zadataka nastave IT u osnovnoj školi jer je njegov cilj ono što je svima nama najvažnije: bezbednost naše dece.

Statistika je nedvosmislena: učenje programiranja važno je za budućnost vašeg deteta

Dobra škola donosi deci znanja i veštine za poslove budućnosti, a brojni podaci pokazuju da je jedan od najtraženijih među njima – programiranje:

  1. IT industrija u Srbiji raste više od 20% godišnje
  2. U Srbiji plata Junior programera iznosi oko 700 evra, medior programera 1.299 evra i senior programera 2.261 evro. U inostranstvu su ove zarade čak nekoliko puta veće.
  3. Programiranje čini ⅔ projektovanih poslova iz STEM oblasti (Science, Technology, Engineering and Math)
  4. Poslovi programera su među najplaćenijim odmah po završetku školovanja, a ipak svega 3% svršenih školaraca je obučeno za rad u toj oblasti

Brojke upućuju na to da je u regionu i u svetu IT sektor u velikoj ekspazniji zbog čega IT stručnjaci zarađuju i do nekoliko puta više od prosečnih zarada u svojim zemljama. Najveći broj otvorenih radnih pozicija dolazi iz oblasti nauke i tehnologije za koje je potrebno znanje programiranja i upravo tu je i najveći nedostatak radnika. Zbog toga su škole dužne da učenike pripreme za ova zanimanja. A ono što je sigurno je da deca koja započnu sa učenjem programiranja u osnovnoj školi, imaju mnogo veće šanse da postanu cenjeni i tražni stručnjaci u budućnosti.

Otuda nije čudo što u svetu čak 90% roditelja želi da njihovo dete uči programiranje u osnovnoj školi.

Savremena osnovna škola – jedina škola u kojoj se programiranje uči od prvog razreda

Prateći najpozitivnije edukativne svetske trendove i usled beskompromisne orijentisanosti da od vaše dece stvori ljude koji će moći da se sa uspehom snađu u profesionalnom i akademskom svetu budućnosti, Savremena osnovna škola omogućava usvajanje osnova programiranja i IT-ja od malih nogu.

Savremeni osnovci rano prave svoje prve korake u programiranju zahvaljujući specijalno dizajniranim aplikacijama za decu kao što su Daisy the Dinosaur, Kodable, Scratch Jr. i mnoge druge. Kroz zabavu i igru osnovci rešavaju probleme, pokreću i dizajniraju svoje virtuelne junake, kreiraju interesantne priče i tako usvajaju osnove programiranja, ali i razvijaju veštine problem solvinga, komunikacije, kreativnosti čime unapređuju svoj kognitivni i emocionalni razvoj.

Brojne dodatne aktivnosti i radionice na kojima mogu učestvovati i roditelji osmišljeni su tako da kod dece razviju ljubav, radoznalost, ali i sposobnost za programiranje. Uz pomoć mini robota, kocki za kodiranje učenici ne samo da razvijaju svoju analitičnost već i kreiraju sopstvene prve interaktivne radove koje sa ponosom predstavljaju svojim roditeljima.

Savremeni osnovci imaju mogućnost dobijanja Cambridge sertifikata

O vrednosti i kvalitetu Savremene osnovne škole svedoče i najbolje obrazovne ustanove na svetu koje su izabrale Savremenu za svog pouzdanog partnera u Srbiji.

Zahvaljujući internacionalnom partnerstvu sa Cambridge Univerzitetom učenici u Savremenoj imaju priliku da pohađaju Cambridge ICT Starters program. To znači da se IT nastava na Kombinovanom programu odvija pod zvaničnim ovlašćenjem Cambridge odeljenja za međunarodne ispite.

Cambridge ICT Starters je internacionalni kurikulum za usvajanje IT znanja specijalno dizajniran za osnovce. Kroz njega se učenici upoznaju sa osnovama IT tehnologija, stiču digitalnu pismenost i ovladavaju alatima za kreativnu upotrebu tehnologije.

Program se sastoji iz tri koraka Inital Steps, Next Steps, On Track i nakon njega se stiče vredan internacionalni Cambridge sertifikat koji predstavlja pravi ulazak u uzbudljivi svet IT-ja i omogućava nastavak školovanje na školama širom sveta.

Savremena priprema vaše dete za budućnost

Ovladavanje osnovama programiranja najbolji je način da se vaše dete pripremi za život i rad u 21. veku. Bez obzira da li će se baviti tehnologijom, programiranjem ili nekim drugim oblastima koje se čine udaljene od IT, poznavanje programiranja pružiće mu kompetitivnu prednost, razviti važne akademske i profesionalne veštine i otključati njegove logičke, kreativne i intuitivne potencijale.

Najbolje škole na svetu uče svoje učenike programiranju od malih nogu, a sada je i vašem detetu dostupna svetska nastava u našoj zemlji.

 

Upišite Savremenu i dozvolite svom detetu da isprogramira svetlu budućnost.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »