#savremenakodkuće

Psiholog Savremene poručuje: „Korona će postati priča”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 02.04.2020

Psiholog Savremene poručuje: „Korona će postati priča i jednom će neki novi klinci učiti o tome iz istorije”

Ove nedelje rubrici #savremenakodkuće priključio se i naš psiholog Milena Tarbuk, koja podseća na pravila ponašanja u ovim trenucima. Pročitajte i primenite njene savete.

„Kada mislite da ništa ne možete, zapravo možete”

„Srećan sam što živim u vreme kada nema ratova i epidemija”, promišljao je jedan petak kada je učio prve lekcije iz istorije i slušao kako su nastajale, menjale se i nestajale drevne civilizacije. Niko nije ni slutio da će se u 21. veku dogoditi baš to – pandemija novog i nepoznatog virusa. Nismo u starom veku niti u srednjem veku – kada nisu imali znanja, nauku i današnju higijenu. Ne možemo da shvatimo kako je to uopšte moguće. A jeste. Virusi putuju sa ljudima, sa kontinenta na kontinent, koriste savremeni prevoz i tehnologiju, ne poznaju ni boju kože, ni pol, ni uzrast, naseljavaju se i šire, osvajaju gradove i teritorije. I kako im stati na put? Naučnici su dosad savladali mnoge zarazne bolesti, razvijajući vakcine i lekove. Zato i sada u više zemalja sveta rade na otkrivanju leka za novu bolest koju izaziva koronavirus. Pored naučnika, protiv virusa se bore i države, uvodeći različite mere za zaštitu građana. Stoga nema ni odlazaka u školu, ograničeno je kretanje.

Razmišlja o svemu tome i naš petak s početka i misli da ništa ne može, a zapravo može.

  1. Prvo, da bismo neprijatelja savladali, treba o njemu nešto i da znamo – kako se virus ponaša, koje su njegove slabosti. Zato se treba držati svih preporuka za održavanje higijene i dezinfekciju.
  2. Treba prihvatiti situaciju da je kretanje ograničeno. To nikome nije prijatno, ali je veoma korisno i čuva nas od bolesti.

Kako bi trebalo da se ponašamo sada?

Zato, dragi drugari:

  • ako vam se ide u parkić, ne idite, zabranjeno je;
  • ako vam se trči, šeta, vozi bicikl, vežba, razmislite šta od toga možete raditi u kućnim uslovima, sigurno ćete naći način da budete aktivni;
  • ako vam se ide kod bake i deke, ne idite, strariji su; umesto toga, pozovite ih telefonom, preko Skajpa, Vibera, pošaljite im poruku, fotografiju, crtež;
  • ako vam nedostaju drugari i škola, pišite im, pozovite jedni druge video-pozivom, razmenjujte svoje misli, ideje, dileme; naravno, tokom svakog dana tu su i vaši učitelji, nastavnici i psiholog, pa im se možete javiti.

Koronavirus će jednom proći i postati ružno sećanje, ostaće u priči. I jednom će neki novi klinci učiti o tome iz istorije. A vi, drugari, bićete ponosni što ste bili odgovorni, istrajni i zreli. I hrabri kada je to i odraslima bilo teško.

Piše: Milena Tarbuk, psiholog, Savremena osnovna škola


Leave a Comment