Savremena jedan od pobednika velikog internacionalnog STE(A)M IT takmičenja

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 21.09.2021

Savremena jedan od pobednika velikog internacionalnog STE(A)M IT takmičenja

Tim Savremene, koji čine nastavnica informatike i računarstva i ICT starters Ira Tuba i učiteljica Danica Nikolić, proglašen je za jednog od pobednika međunarodnog takmičenja za osnovne i srednje škole STE(A)M IT, koje se održava u okviru „STEM Discovery Campaigna” za 2021. godinu u organizaciji „Scientixa”.

U velikoj konkurenciji osnovnih i srednjih škola iz gotovo čitavog sveta njihov rad – „Economic and social benefits of recycling” – obezbedio je našim koleginicama i Savremenoj mesto u samom vrhu.

Time je Savremena jedina škola iz Srbije koja je zauzela ovako visok plasman.

Prestižna zajednica STEM edukatora

„Scientix” je ugledna internacionalna zajednica za naučno i STEM obrazovanje u Evropi. U okviru svojih inicijativa, projekata i takmičenja ona promoviše i podržava široku saradnju između STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) nastavnika, kreatora politika i drugih istraživača.

Na ovogodišnjem STE(A)M IT takmičenju učestvovale su srednje i osnovne škole iz najrazličitijih delova sveta. Timovi su imali priliku da međunarodnom žiriju predstave svoje scenarije za učenje i uspešne STE(A)M nastavne priče, a pobednici su dobijali važna priznanja i nagrade.

Originalni ekološki STEM projekat

Savremena je u regionu poznata kao istinski „zelena” škola zahvaljujući brojnim aktivnostima koje njeni učenici i nastavnici aktivno preduzimaju radi podizanja svesti o ekološkim vrednostima i očuvanju prirode.

Otuda nije iznenađenje što je pobednički projekat „Economic and social benefits of recycling” nastavnica Savremene upravo bio u vezi sa ekologijom. Na taj način spojene su dve orijentacije po kojima je Savremena škola jedinstvena: briga o prirodi i najmodernija STEM nastava koja se odvija u futurističkom LINK STEAM Labu, uz korišćenje LEGO STEM setova, problem solving pristup i projektnu nastavu.

U okviru pobedničkog projekta učenici su istraživali kako se STEM znanja mogu iskoristiti da bi se prevazišli izazovi i rešili problemi u vezi sa recikliranjem otpada. Na taj način učenici su ohrabreni na praktično delovanje i kreativnu primenu savremene tehnologije u domenu recikliranja.

Zbog važnosti teme, inovativne upotrebe STEM nastave i jedinstvenih rešenja koja su nastavnici Savremene prezentovali, internacionalni žiri proglasio je ovaj projekat za jednog od pobednika prestižnog STE(A)M IT takmičenja.

Pobeda koja će dodatno unaprediti nastavu u Savremenoj

Vredan rad, inovativnost i podrška Savremene obezbedila je nastavnici Iri Tubi i učiteljici Danici Nikolić mesto među pobednicima ovogodišnjeg takmičenja.

Zahvaljujući ovako velikom rezultatu u najvišim okvirima pobednički tim i Savremena škola ostvaruju niz priznanja i benefita:

  • prezentovani radovi postaju deo prestižnog „Scientix” repozitorijuma i STE(A)M IT portala;
  • ekskluzivno članstvo u STE(A)M IT Career Advisors Networku – članovi ove mreže dobijaju jedinstvenu priliku da pohađaju ekskluzivne treninge, prisustvuju STEM događajima i učestvuju u radionicima, zahvaljući čemu će značajno unaprediti svoje razumevanje STEM-a i STEM veština u nastavi;
  • Savremena postaje deo elitnog članstva Scientix STEM zajednice, zahvaljujući kojoj se povećava njena vidljivost na svetskom nivou i stiče mogućnost da promoviše internacionalne STEM događaje;
  • učešće na velikom panelu sa STEAM Alliance profesionalcima na temu „Integrated STEM Teaching”.

Zahvaljujući ovim dragocenim benefitima Savremena će moći da dodatno unapredi svoju STEAM nastavu, od čega će najveću korist imati naši učenici.

Rame uz rame sa najboljim školama sveta

Pobeda koju su pod okriljem Savremene izborile nastavnica Ira Tuba i učiteljica Danica Nikolić veliko je priznanje za njihov rad, trud i posvećenost svojim učenicima i sopstvenom profesionalnom napretku. Istovremeno, to je važno priznanje za pristup, atmosferu i visoke standarde koji se promovišu u Savremenoj i koji svakog nastavnika podstiču da napreduje i da se razvija kako bi svojim učenicima obezbedio najkvalitetniju nastavu.

Pobeda je najbolji dokaz da se u Savremenoj neguju najmodernije nastavne prakse i da njeni učitelji i nastavnici poseduju kompetencije i posvećenost koje im omogućavaju da pobeđuju nastavnike iz daleko razvijenijih zemalja. Istovremeno, inicijativa naših koleginica dokaz je da o vašem detetu brine nastavni kadar koji će učiniti sve što je neophodno za njegov napredak i razvitak.

Internacionalno priznanje od „Scientixa” predstavlja potvrdu da učenici Savremene pohađaju najkvalitetniju nastavu uz najsavremenije pristupe prepoznate u najvišim svetskim okvirima.

Čestitamo!