Savremene interpretacije popularnih stihova

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 08.11.2021

Savremene interpretacije popularnih stihova

Prvo muzičko takmičenje u Savremenoj

Deca su ukras sveta, a naši mališani su zasigurno ukras Savremene. Ovog puta su probudili magiju muzičke umetnosti i ulepšali svima dan. Po prvi put je u našoj školi organizovano muzičko takmičenje, za koje verujemo da će postati tradicija, jer je ovo takmičenje iznedrilo veliki broj talenata.

Nastavnik muzičkog Miloš Petrović pokazao je sjajnu inicijativu i, kao glavni organizator, zajedno sa učenicima i kolegama uspešno sproveo svoju ideju o organizaciji muzičkog takmičenja u delo.

Zainteresovanost je bila poprilično velika i dosta učenika se prijavilo sa željom da pokaže svoj talenat i odvaži se na manifestaciji koja je organizovana uz ozvučenje u dvorištu naše škole. Pravo učešća imali su svi učenici od 1. do 8. razreda i mogli su da se prijave kao grupe ili solisti.

POZNATI REFRENI ZA VESELU ATMOSFERU

Prvaci su u ritmu i kroz stihove pesme „Mali slonovi” otvorili takmičenje i uveselili posmatrače i druge učesnike. Svojom pojavom su izmamili osmehe, a nakon izvedbe su usledili i aplauzi.

Uz šarolik repertoar, počevši od Bajaginih pesama, preko stihova Đorđa Balaševića, pa sve do raznoraznih stranih kompozicija, kao i školskih pesama, savremeni osnovci su nas provozali kroz kvalitetne muzičke žanrove i očarali svojim talentom.

S obzirom na to da se ovo takmičenje održava prvi put u Savremenoj, nije bilo rangiranja pobednika, već su svi učesnici dobili zahvalnicu za trud i odvažnost.

ZNAČAJ MUZIKE U RAZVOJU DETETA

Benefiti bavljenja muzikom od najranijeg doba su brojni. Kroz muzička takmičenja decu treba podstaći i ohrabriti da pokažu svoj talenat. Muzikom se podstiče kreativnost, razvija mašta i stvara mogućnost za izražavanje emocija.

Muzika angažuje ceo mozak – obe hemisfere su aktivne pri učenju sviranja i pevanja, što pospešuje razvijanje inteligencije, naročito u domenu apstraktnog mišljenja. Ona utiče i na psihički i na fizički razvoj, a ulazeći u svet muzike, dete počinje aktivno da razvija estetsko rasuđivanje i jedan složeniji odnos prema umetnosti uopšte.

Savremeni učenici su pravi mađioničari. Očarali su nas svojim prelepim interpretacijama. Još jednom su dokazali kako je kada se sa velikom ljubavlju nastupa.

Samo tako nastavite, dragi učenici!