Savremeni kulinari spremaju za školsku slavu

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 26.02.2022

Savremeni kulinari spremaju za školsku slavu

Zdravi recepti stižu iz Savremene

U okviru sekcije „Mali kulinari” učenici jednom nedeljno uče o pravilnoj ishrani i zdravim navikama, kao i o životnim veštinama koje stiču na toj sekciji. Nekoliko časova godišnje je posvećeno i tradicionalnoj kuhinji, pa su savremeni kulinari pred školsku slavu pričali o tome kako se pripremaju slavski kolač i žito.

U toku ovih časova, osim o pripremi samog jela, pričali smo i o kompletnom procesu nastanka proizvoda od brašna: od setve do žetve pšenice, preko mlevenja žita, pa do pravljenja hleba ili nekog drugog peciva… Tako đaci povezuju nastavne sadržaje obrađene iz različitih predmeta.

O zdravim navikama se uči odmalena. Deca u Savremenoj usvajaju navike kako bi postala što samostalnija. Na časovima sekcije đaci usvajaju mnogobrojne veštine i imaju priliku da sami pripreme zdrave slane i slatke obroke, kao i da napišu nove recepte i isprobaju jela koja su sami ili sa svojim drugarima osmislili. Na zabavan način uče da je kuvanje zdravih obroka lepo.

Beneficije učešća u kulinarskoj sekciji:

  • Razvoj motorike – Kuhinjske aktivnosti poput pranja, seckanja i mešanja sastojaka i mućenja testa pomoći će u razvoju mišića prstiju.
  • Vežbanje čitanja, pisanja i pamćenja – Deca zapisuju recepte, pričaju o njima i pamte ih, što predstavlja odlično mentalno razgibavanje.
  • Razvijanje mašte – Ko kaže da kreativnost nije potrebna u kuhinji? I te kako jeste. Deca imaju priliku da sama osmisle recepte i kombinuju ukuse. Takođe, pri serviranju i ukrašavanju obroka vode računa o tome da sve bude lepo vizuelno.
  • Usvajanje zdravih navika u ishrani – Uz pripremu obroka sa puno žitarica, svežeg voća i povrća deca uče da su sve grupe namirnica važne za pravilan rast i razvoj.