Osnovci u svetu glume – interaktivna predstava „Alisa u zemlji umetnosti”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 25.10.2019

Savremeni osnovci obišli zemlju umetnosti kroz interaktivnu predstavu „Alisa u zemlji umetnosti”

Jednog popodneva nakon nastave među školarce Savremene ušetali su Alisa i Ludi Šeširdžija sa prijateljima i uneli neverovatnu čaroliju kroz interaktivnu predstavu „Alisa u zemlji umetnosti”.

Učesnici ove predstave nisu bili samo glumci već i učenici. Aktivno su učestvovali u dijalogu sa glumcima, na putu do čajanke kod Ludog Šeširdžije zajedno sa Alisom rešavali su kreativne prepreke i izazove, a sa gitaristima su zasvirali poznate melodije.

U svetu gitare, baleta, muzike i glume – šta su učenici saznali od Ludog Šeširdžije i prijatelja?

Interaktivna predstava „Alisa u zemlji umetnosti” je savremena interpretacija popularne bajke Luisa Kerola. Alisa je ovog puta propala u zečju rupu i probudila se u zemlji umetnosti, koju je obišla zajedno sa osnovcima Savremene. To je zemlja gitare, baleta, muzike i glume.

Na čajanci kod Ludog Šeširdžije osnovci su se poslužili i keksićima, a kroz edukativan dijalog sa ovim interesantnim gospodinom saznali su mnogo toga o umetnosti:

Muzika, slikarstvo, pevanje – sve je to umetnost! U školi se često upoznajemo sa raznim vidovima umetnosti, imamo sekcije i druge kreativne aktivnosti gde rešavamo zanimljive zadatke, razvijamo maštu i kroz igru se upoznajemo sa umetnošću – rekao je Mateja iz IV-1.

Da je moguće spojiti više umetnosti i u njima uživati, pokazali su im gitaristi i balerine, sa kojima su zaplesali, zaigrali i zapevali:

Danas sam i ja bio deo predstave! Svirao sam gitaru i napravili smo predivnu priredbu. Bilo je baš zabavno – glumci i balerine su plesali i svi smo uživali.

Spajanje umetnosti, negovanje kulturnog i pobuđivanje umetničkog duha kroz interaktivne predstave u Savremenoj

Školarci su slušali glumce, učestvovali u razgovoru sa njima, uživali u gracioznim pokretima malih balerina i svirali gitaru sa mladim gitaristom. Na taj način saznali su da se do inspiracije i stimulisanja čula i uma dolazi kroz igru. Glumci su među učenicima prepoznali male umetnike, a nisu ostali ravnodušni ni pred njihovim već stečenim znanjem o umetnosti:

Najveći utisak na mene je ostavilo to koliko su učenici već upoznati sa umetnošću i koliko su radoznali i žele da sarađuju. Zajedno sa njima izgradili smo predstavu i odlično se zabavili.

Savremene sekcije – mesto gde osnovci razvijaju svoje talente i veštine

Spona između nastavnih i vannastavnih aktivnosti u Savremenoj zasniva se na razvoju što više veština i podsticanju višestruke inteligencije kod učenika. Međutim, učenicima Savremene na raspolaganju je i veliki broj sekcija, na kojima razvijaju svoje talente, usavršavaju različite veštine i odlično se zabavljaju.

Na taj način se umetnički duh i podsticanje kreativnosti neguju od prvog dana, a mali umetnici imaju priliku da kroz igru usavrše svoja znanja, spoje različite umetnosti i otkriju da li više vole da glume, pišu, crtaju, pevaju, sviraju, igraju, grade ili pak koriste kompjuter.

Prijavite se

Predupis za generaciju 2020/21. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »