Savremeni osnovci promovišu zdrave navike: Obeležili su Dan jabuka

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 28.10.2019

Savremeni osnovci promovišu zdrave navike: Obeležen Dan jabuka

U zdravom okruženju osnovci svakodnevno neguju zdrave navike – ovog puta to je bilo obeležavanje Dana jabuka. U degustaciji ove zdrave namirnice na edukativnom času i radionicama pridružili su im se i roditelji, koji su, zajedno sa učiteljicama, svojim školarcima preneli sve zanimljive činjenice o jabuci i njenom značaju za organizam i zdravlje.

Uz to, učenici su kroz rešavanje zanimljivih interaktivnih zadataka došli do još mnogo novih saznanja:

Jeste li znali da u Srbiji jedan stanovnik prosečno pojede 14 kilograma jabuka godišnje?! Ja sam to danas saznao, a saznao sam i koliko je jabuka zdrava za rast i organizam. Svakog dana ću da jedem jabuke i biću zdrav i jak! – objasnio nam je jedan prvak.

Međunarodni dan jabuka

Međunarodni dan jabuka od 1990. godine obeležava se svake godine u oktobru i kroz različite događaje tada se proslavlja ovo ukusno i zdravo voće. Cilj događaja je da se ukaže na njene benefite po zdravlje, kao i na raznovrsnost sorti jabuka koje se uzgajaju.

Na radionicama povodom ovog dana osnovci su obeležili Dan jabuka i promovisali vrednosti i značaj zdravih životnih stilova.

Mali istraživači na interaktivnim radionicama proširili znanje o zdravlju i ocenili ukuse jabuka

Degustacija ove ukusne voćke nije bio jedini zadatak za učenike. Kroz „stanice saznanja” osnovci su putovali sa roditeljima i učiteljicom, koji su ih podstakli da dođu do odgovora na pitanja i tako saznaju sve o jabukama. Međutim, kroz ovu igru podstakli su i sva svoja čula – procenili su da je svaka jabuka jedinstvena na svoj način, kao i da su ukusi različiti. Svakako su u manjini bili oni koji su dali prednost kiselkastom ukusu nad slatkim, ali svi su rado isprobali sve ukuse.

Na ovaj način osnovci od malih nogu uče da rasuđuju i iznesu svoje mišljenje, što se kroz nastavu u Savremenoj svakodnevno podstiče među školarcima.

Kako su prvaci napravili „Žurnal o jabuci”?

„Žurnal o jabuci” je kreativni časopis kojim su prvaci obeležili Dan jabuka. Pošto su saznali sve o jabukama, procenili različite ukuse i mirise, podstakli sva čula, mali kreativci su dobili zadatak da svoja saznanja i osećaje prenesu na papir.

Naslovna strana „Žurnala” je jedinstven rad svih učenika, a ovo je još jedan način na koji osnovci promovišu jednakost i druželjubivost. Na ovaj način kreativnost je došla do izražaja među prvacima, a na kraju je svako dobio svoju knjižicu o jabuci, koja će ih za koju godinu podsećati na ovaj zanimljiv dan.

Ko kaže da je jabuka samo za jelo? Dan jabuka kroz likovnu i literarnu sekciju u Savremenoj

Kroz igru osnovci su došli do novih saznanja i podstakli sva svoja čula, ali za male kreativce to nije bilo dovoljno. Pored mnogo jabuka i živog dečjeg duha, na klupama učenika su se našle i boje, tempere, glina, pa i lišće, a došli su i na odličnu ideju:

Ko kaže da je jabuka samo za jelo?! Hajde da napravimo nešto zanimljivo i lepo od jabuka!

Umetnički materijal učenici su iskoristili za pravljenje zanimljivih i kreativnih kolaža i aranžmana, kojima su dopunili svoj „jesenji kutak”. Na ovaj način osnovci su naučili nove likovne tehnike, a motive jeseni i nadahnuće podstaknuto novim saznanjima preneli su na delo.

Od likovne do literarne sekcije: trećaci su saslušali poučnu priču „Dečak i jabuka”, a kroz razgovor sa učiteljicom i roditeljima došli su do jedinstvenog zaključka o tome šta su prave vrednosti.

Nova saznanja, kviz i dobar takmičarski duh među četvrtacima

Četvrtaci su nova saznanja o jabukama proverili na kvizu koji su rešavali preko tableta i računara. Zdrav takmičarski duh ovog puta istakao se u brzini kojom su se mališani nadmetali da daju tačan odgovor. Uz to, dobili su zanimljive matmatičke zadatke, a da bi došli do rešenja, morali su da se oslone na upravo stečeno znanje.

Na ovaj način učenici četvrtog razreda obeležili su Dan jabuka, a svojim drugarima iz mlađih razreda pridružili su se na degustaciji i ukrašavanju školskog prostora.

Prijavite se

Predupis za generaciju 2020/21. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »