Savremeni osnovci u novim posetama radnim mestima u okviru projekta „Parents at work”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 17.06.2022

Savremeni osnovci u novim posetama radnim mestima u okviru projekta „Parents at work”

Dragoceno iskustvo za učenike Savremene

Kako bi učenici imali priliku da se iz prve ruke upoznaju sa različitim profesijama, industrijama i privatnim biznisima i tako sagledaju bogate mogućnosti koje ih čekaju nakon školovanja, ali i shvate važnost i primenjivost obrazovanja, osmišljen je projekat „Parents at work”. 

Zahvaljujući ovom projektu, osnovci su dobili neverovatnu priliku da iz prve ruke saznaju kako funkcionišu različite profesije, kako izgleda realno radno okruženje i koja je vrednost samostalnog preduzetništva.

Tokom poseta i upoznavanja različitih profesija učenici otkrivaju:

  • koje ih sve mogućnosti očekuju u budućnosti;
  • kako bi mogla da izgleda njihova buduća profesija;
  • koliko je ono što uče u školi primenjivo u stvarnom svetu;
  • kako im obrazovanje pomaže da donesu najbolje izbore kada je reč o njihovoj budućnosti;
  • kako izgleda život odraslih i koliki trud ulažu da bi njima bilo dobro.

Na ovaj način učenici dobijaju primenjiva znanja i ujedno shvataju koliko je važno obrazovanje koje stiču u školi. 

Učenici šestog i sedmog razreda su jedan radni dan proveli na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja, prvaci su upoznali radno okruženje kompanije „Mona”, dok su učenici petog razreda posetili kompaniju „Custom Security Systems”.

Poseta Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja

Savremeni osnovci su u okviru ove posete saznali sa koliko godina počinje krivična odgovornost i kako se sprovodi kažnjavanje i predstavljen im je projekat „Pravosuđe po meri deteta”.

Poseban deo predavanja u okviru posete bio je posvećen predstavljanju vaspitno-popravnog rada u KPZ-u u Sremskoj Mitrovici, gde osuđenici rade sa psima lutalicama koji borave u azilu.

Cilj tog projekta je da se psi iz azila osposobe za udomljavanje i da zatvorenici razviju osobine koje će im pomoći da nakon izdržavanja kazne nastave svoj život što kvalitetnije i da se što pre prilagode društvu.

Učenici su imali priliku da vide kolika je moć ljubavi, jer su zatvorenici, osuđeni za različite zločine, posle određenog vremena provedenog sa psima promenili svoje shvatanje života, a pojedini su čak počeli da pišu poeziju u kojoj su glavni junaci upravo oni i njihovi psi – zajedničko im je to da ih je društvo na neki način odbacilo i stihovi tih pesama su izuzetno emotivni.

Ova veoma dirljiva priča upotpunjena je i izložbom slika sa tih obuka pasa u prostorijama Instituta. Institut čak ima svog psa, kog su zatvorenici obučavali, a nakon toga usvojili, međutim, zbog primljene vakcine nije mogao da se pridruži deci.

Deca su imala veliki broj pitanja, na koja su domaćini posete sa zadovoljstvom odgovarali. Naša škola je prva škola koja je na ovaj način posetila Institut i naši domaćini se nadaju da smo ovom posetom otvorili jedno novo poglavlje u radu Instituta.

Učenici sedmog razreda u poseti hotelu „Hajat”

Učenici su obišli sve sektore hotela i upoznali generalnog direktora, Zafirisa Lampadaridisa. U razgovoru sa njim dobili su dodatne informacije u vezi sa tim kako hotel, kao grad u malom, funkcioniše.

Učenici su postavljali dosta pitanja, jer dosad nisu znali kojih sve zanimanja ima u hotelu. Pored toga, zanimalo ih je koje su sve poznate ličnosti odsedale u „Hajatu”.