Savremeni osnovci u poseti Botaničkoj bašti

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 28.09.2021

Savremeni osnovci u poseti Botaničkoj bašti

Upoznavanje biljnog carstva u samom centru grada

Učenici IV-1 posetili su velelepnu Botaničku baštu „Jevremovac” i uz pratnju stručnih vodiča upoznali se sa više od 250 vrsta biljaka domaćeg, evropskog i egzotičnog porekla. Osim otvorenih aleja, na osnovce su najveći utisak ostavili Japanski vrt i staklenik.

UČENJE U ZADIVLJUJUĆOJ OAZI PRIRODE

Ova poseta je savremenim osnovcima donela prijatan odmor od gradske buke i obaveza i priliku da prošire svoje znanje o biljnom svetu.

Đake je fascinirao podatak da otvoreni prostor Botaničke bašte „Jevremovac” sadrži biljni fond od preko 1.300 vrsta grupisanih u geografske i ekološke celine, što ovaj prostor čini plućima centra grada.

Zadivljeni informacijom da stoje ispred i po nekoliko desetina godina starih brestova, četvrtaci su uz veliko oduševljenje slušali vodiča i posmatrali impozantan primerak hrasta lužnjaka, koji je sa preko 140 godina starosti prozvan najstarijim stanovnikom Botaničke bašte.

ODUŠEVLJENJE OSNOVACA JAPANSKIM VRTOM I STAKLENIKOM

Dok su pešačili prelepim stazama, mališani su se susreli sa organizovanim celinama poput Japanskog vrta, bazena sa lokvanjima, lavirintom bambusa i uživali u dečjem kutku.

Kroz izlete poput ovog primećujemo da savremeni osnovci vole učenje u prirodi. Prelepi ambijent Japanskog vrta je mališanima izmamio osmehe i oni su poput malih istraživača obratili pažnju na svaki detalj i radoznalo obišli ceo kompleks.

Malo je reći da ih je staklenik, koji se nalazi u samom srcu Botaničke bašte, zainteresovao i oduševio, pa su nepomično slušali priče o bogatoj kolekciji čudesnih biljaka koje nisu sa našeg podneblja.

Većini naših učenika ovo je bila prva poseta ovom značajnom prirodnom i kulturnom spomeniku. Ponosni smo na njih jer primećujemo da istinski vole i cene prirodu. Ovom posetom zainteresovali smo veliki broj dece da se jednog dana oprobaju u ulozi botaničara i istraživača biljnih vrsta.

Nikad se ne zna, možda će upravo neko od njih krenuti stopama jednog od naših najvećih botaničara Josifa Pančića, koji je upravo zaslužan za osnivanje Botaničke bašte „Jevremovac”.