Septembar smo započeli brigom o zdravlju: Things You Will Never Learn in School

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 20.09.2022

Septembar smo započeli brigom o zdravlju: Things You Will Never Learn in School

LINK edu alijansa, u skladu sa svojom misijom, pomaže učenicima da postanu uspešniji. Uspeh ne dolazi sa uputstvom, niti je određen formulom – on zavisi od posebne kombinacije mnogih faktora, kao što su iskustvo, talenat učenika, predani rad, posvećenost i sticanje veština koje naše učenike izdvajaju od drugih. 

Da li ste znali da 35% ljudi na svetu ne zna da ušije dugme? 

Ne sumnjamo da su se svi barem jednom u životu zapitali zašto nisu imali prilike da neka znanja i veštine koji su svakome zaista potrebni nauče u školi. 

Kako pravilno brinuti o svom zdravlju, spremiti ručak, popraviti ponešto u kući, štedeti, razrešiti konflikt, izgraditi samopouzdanje, naučiti da se odbranimo, da vodimo računa o drugima, ali i o našoj okolini – sve su to stvari od kojih direktno zavisi kvalitet našeg života, a koje nismo naučili na vreme u školi.

Kucnuo je čas da obrazovanje vratimo njegovoj pravoj prirodi i svrsi – opremanju učenika znanjima i veštinama koji će im koristiti u životu. Zato smo najsveobuhvatnijim školovanjem na svetu obuhvatili i celogodišnji program životnih veština u Savremenoj osnovnoj školi! 

Life Skills Program – Things You Will Never Learn in School

Program životnih veština je pažljivo osmišljen osmogodišnji kurikulum koji traje tokom cele školske godine i školovanja učenika u našem obrazovnom sistemu sa ciljem učenja veština koje učenike čine svestranim, samostalnim i sposobnim građanima. 

Tokom ovog programa učenici će zaista imati prilike da upotrebe svoje ruke, mozak, kreativnost, timski rad i maštu. Kroz praktično iskustvo, pokušaje i pogreške, uz nadzor nastavnika i stručnjaka, učenici će menjati gume na biciklu, mesiti i peći hleb, ušivati dugmad, upoznati se sa tim kako trgovati kriptovalutama i na berzi, svirati instrumente, vajati, saditi drveće, učiti veštine samoodbrane, pisati poslovna pisma, praviti biznis-planove, menjati sijalice, raditi na sebi i svojim emocijama i još mnogo drugih stvari bez kojih je život nezamisliv.

Svakog meseca učestvovaće i na različitim radionicama, tokom kojih će sticati nova znanja i veštine. 

Septembar u znaku brige o zdravlju

Septembar su obeležile prve radionice iz oblasti brige o zdravlju, tako da smo imali prilike da naučimo kako da brinemo o svom zdravlju i kako da se hranimo zdravo.

U četvrtak, 15. septembra, pedijatrijska sestra i nutricionista Tanja Stevanović, koja svoja znanja nesebično deli sa svim porodicama putem bloga „Dobro jutro, mama”, okupila je učenike Savremene osnovne škole i uputila ih u to šta znači izbalansiran obrok, kako da slušamo svoje telo i njegove potrebe, ali i zašto ne smemo da jedemo ispred televizora.

Učenici od prvog do osmog razreda shvatili su koliko je značajno unositi različite grupe namirnica i podelili svoje zdrave navike sa vršnjacima. Šestaci su nas naučili zašto je važno da jedemo pre treninga, ali nikako neposredno pre fizičkih aktivnosti, dok su nas prvaci naučili da sendviči mogu biti izuzetno zdravi. 

Osmeh na licima naših đaka već naslućuje izazovnu školsku godinu punu novih znanja i veština potrebnih za život, koje, ipak, možemo naučiti samo u Savremenoj osnovnoj školi!