Svetski dan muzike obeležen u Savremenoj

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 07.10.2021

Svetski dan muzike obeležen u Savremenoj

Saznajte kako su osnovci putem umetnosti izrazili svoja osećanja

Svetski dan muzike se još od 1975. godine obeležava svakog 1. oktobra širom sveta. Ovaj praznik je osmislio čuveni violinista, lord Jehudi Menjuhin sa ciljem promocije muzike u svim slojevima društva, a naročito muzičko-umetničkog podsticanja mladih. Sa velikim zadovoljstvom smo ovaj dan obeležili i u Savremenoj.

Muzika je preplavila hodnike Savremene, pevalo se i sviralo, pričalo o muzičkim temama. Jedan od kreativnih zadataka za osnovce bio je da se pismenim putem izraze o jednoj od najlepših umetnosti, a radni zadatak poneo je naslov „Muzika je za mene…”. Evo kakve su misli i osećanja savremeni mališani zapisali u najvažnijem muzičkom danu. Njihovi zaista dirljivi zapisi postavljeni su na pano.

Muzika je jedna prelepa melodija za uši koja označava sreću i tugu. Muzika je za mene nešto čime izražavamo svoje raspoloženje. Nikada nisam imala određeni muzički pravac koji slušam. Pre bih mogla da kažem šta mi se sviđa. Na primer, za mene je važno da muzika ima dobar tekst i melodiju. Muziku volimo, odrastamo uz nju i sakupljamo uspomene uz nju. Muzika ima pozitivan uticaj na naš mozak i ona izaziva promenu raspoloženja, motiviše nas da se usmerimo ka nekim stvarima.

Lea Arsić V2

Muzika je za mene kao čarolija. Uz nju sanjam, maštam, radujem se, a ponekad i tugujem. Ona me često razveseli kada sam tužna, jer muzika liječi dušu. Poznajem razne muzičke žanrove poput klasike, roka, popa, ali ja najviše volim da slušam balade stranih izvođača. Muzika podstiče moju maštu.

Neva Žugić V2

Muzika je za mene ritam koji može da promeni život. Život bez muzike bi bio veoma dosadan. Kad bismo trčali, ne bismo mogli da imamo motiv da trčimo, kad bismo čekali u busu, ne bismo imali nešto što bi nam skrenulo pažnju od smrada busa. Muzika je za mene najbolji drug, koji može da me rasplače i da mi kaže najsmešniji vic kroz pevanje, može da me izvede na ples, i to lako. Ali pokušavam da ne plešem. Volim muziku kao da mi je najbolji drug.

Nikola Petrović V2

Meni muzika mnogo znači u životu. Ne bih mogao da funkcionišem bez nje. Uvek kada sam nervozan, ona me smiri. Takođe, daje mi inspiraciju. I trenutno ovo pišem uz nju. Mnogo volim rok muziku. Uvek se radujem i igram igrice uz nju.


Viktor Pajić V2

Učenici su na časovima gledali zanimljiv dokumentarni film o našem čuvenom kompozitoru Stanislavu Biničkom. Od svog nastavnika muzičkog Miloša Petrovića naučili su da je Binički svojim radom uticao na stvaranje mnogih muzičkih institucija u Srbiji, pa je, uz Stevana Mokranjca, neizostavno ime i važna figura koje se treba setiti, posebno tokom ovako značajnih jubileja.

Mali kreativci snimili su i koreografiju uz muziku po izboru. Bio je to divan dan i praznik dečje kreativnosti. Pogledajte:

Budući gitaristi i članovi rok bendova ušli su u svet muzike učenjem nekih od najpopularnijih rifova. Naravno, u pitanju je „Deep Purple” sa svojom večnom pesmom „Smoke on the Water”. Ovako je svirao Andrej Lazarević, učenik V-2.

SAVREMENA JE ZAISTA DRUGAČIJA I U NJU SE NE DOLAZI BEZ RAZLOGA SA OSMEHOM

Pored učenja, bavimo se kreativnim stvarima koje doprinose sreći kod dece. Ovog puta smo uz obeležavanje Svetskog dana muzike odmorili i kroz školu raširili zabavu i dobru energiju.