Učenici drugog razreda su se hrabro suočili sa strahovima i pobedili ih

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 15.09.2022

Učenici drugog razreda su se hrabro suočili sa strahovima i pobedili ih

Strah od mraka, visine i paukova za nas je sada prošlost

Strahovi su deo detinjstva i odrastanja, počevši od grmljavine, mraka ili ideje da se u ormaru krije čudovište. Deca često ne mogu pronaći reči da objasne čega se konkretno plaše. Najlakši način da se deca otvore i podele svoje misli je iskren razgovor kroz igru. Tako su savremeni osnovci kroz radionicu „Pobedi svoj strah” uspešno oterali sve strahove. 

U školskom uzrastu deca počinju da brinu i o svojim ocenama, da li ih vršnjaci prihvataju ili ne. Čak i odrasli mogu imati duboko ukorenjene strahove i fobije od uobičajenih stvari kao što su visina ili zatvoreni prostor. 

U Savremenoj se trudimo i želimo da se deca uvek osećaju bolje. Zato smo na stvarno drugačijem i zanimljivom času učenike drugog razreda naučili kako da sami upravljaju strahovima i grade samopouzdanje i nezavisnost kako bi bili samostalniji i spremni da prevaziđu strahove i u budućnosti. 

Učenici su sa svojom učiteljicom izašli u školsko dvorište i nakon priče o svemu što ih plaši usledio je glavni zadatak – simbolično bušenje balona koji su predstavljali sve njihove strahove. Ovo je bio i najzabavniji deo dana. Uz smeh i dobru zabavu svi strahovi su nestali. 

U Savremenoj rastu emocionalno inteligentna deca 

U Savremenoj osnovnoj školi čvrsto se poštuje stav da je društveni i emocionalni razvoj deteta podjednako važan kao i, recimo, učenje matematičkih operacija ili slova.

Cilj je istovremeno naučiti decu svemu onom što je predviđeno nastavnim planom i programom, ali i kako da razmišljaju, osećaju, prepoznaju svoje i tuđe potrebe i kako da komuniciraju sa vršnjacima. 

Deca koja nauče da dobro poznaju sebe i znaju šta im je potrebno za sreću i uspeh će izrasti u ljude koji će znati i kako to da dobiju – bez obzira na to kakva će se znanja tražiti u budućnosti.