WWF radionice u SOŠ-u

Eko-osnovci na WWF radionicama o očuvanju prirode

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 12.12.2019

Eko-osnovci na WWF radionicama o očuvanju prirode

Kao eko-škola, Savremena za svoje učenike redovno organizuje različite edukativne događaje i radionice na kojima deca uče o očuvanju prirode, otkrivaju načine zaštite životne sredine i podižu svoju ekološku svest. Tako su u ponedeljak, 9. decembra, savremeni osnovci učestvovali na zanimljivim i poučnim radionicama o biljnim i životinjskim vrstama, koje su im držali WWF predstavnici (World Wide Fund for Nature, odnosno Svetska organizacija za prirodu). Podeljeni u tri grupe, učenici su se smenjivali i tako svi prisustvovali kratkim radionicama iz tri različite oblasti: oprašivanje, determinacija biljaka i lanac ishrane. Osim što su se dobro zabavili kroz zanimljive i interaktivne edukativne igre i zadatke, učenici Savremene usvojili su mnogo značajnih informacija.

Da nema oprašivanja, ne bismo jeli ukusno voće i povrće

Na radionici o zaprašivanju učenicima je bilo predstavljeno različito voće, povrće, kao i žitarice, a oni su imali zadatak da pogode ko oprašuje određenu, zadatu biljnu vrstu. Na taj način učenicu su naučili kako se oprašuju biljke, zašto su oprašivači važni i šta bi se desilo kada bismo ostali bez oprašivača. Posebno im je bila zanimljiva uzročno-posledična povezanost između različitih biljnih i životinjskih vrsta i njihovog „ponašanja”.

Pogodi o kojoj je biljci reč!

Osnovci su se igrali svojevrsne zanimljive biljne asocijacije! Pomoću herbarijuma i ključa za determinaciju biljaka, učenici su pokušavali da otkriju o kojoj biljnoj vrsti je reč. Kao pravi mali botaničari, oni su na osnovu morfoloških karakteristika biljaka sami, metodom eliminacije, dolazili do zaključka koja je biljka u pitanju. Nisu samo obnavljali znanje iz oblasti biologije već su i vežbali moždane vijuge i zaključivanje kroz igru asocijacija.

Herbarijum i poznavanje biljaka

O lancima ishrane kroz zanimljive asocijacije

  • Šta je lanac ishrane?
  • Koje sve vrste učestvuju u lancu ishrane?
  • Da li je on „rezervisan” samo za životinje ili u njemu „učestvuju” i biljne vrste i čovek?

Savremeni osnovci su imali zadatak da sami naprave lance ishrane na osnovu ponuđenih životinjskih vrsta, a zatim su im i WWF predstavnici odgovarali na pitanja i na taj način su učenici saznali više o ovoj zanimljivoj temi.

Lanac ishrane

Šta je WWF?

WWF je nastao 1961. godine kao World Wildlife Fund (Svetski fond za zaštitu divljih životinja) čiji je cilj bila zaštita pojedinih ugroženih vrsta životinja, da bi se za gotovo pet decenija postojanja razvio u jednu od najvećih i najuglednijih nezavisnih organizacija za očuvanje prirode na svetu. WWF ima više od pet miliona pristalica, predstavništva u više od 90 zemalja i godišnje ulaže značajne svote u projekte i akcije za očuvanje okoline. Svima njima je cilj da se zaustavi degradacija eko-sistema na Zemlji, da se smanji uticaj čoveka na prirodna staništa, da se očuvaju ključni predeli i vrste i da se ljudi podstaknu da žive u većoj harmoniji sa prirodom. U budućnosti sigurno mogu očekivati pomoć i od savremenih eko-osnovaca, koji su i inače ekološki osvešćeni i dodatno motivisani ovakvim poučnim i korisnim radionicama.