Test za roditelje

Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi

Nauka i tehnologija kroz jedinstveni LEGO izazov

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 15.11.2020

Nauka i tehnologija kroz jedinstveni LEGO izazov

Savremeni osnovci učestvuju na svetskom programu i takmičenju First Lego League

U Savremenoj osnovnoj školi su počele velike pripreme za First Lego League, jedno od najvećih svetskih programa i takmičenja kreiranog sa ciljem da decu zainteresuje za nauku i tehnologiju i nauči ih važnim i korisnim životnim veštinama.

Svi učesnici ove neobične lige razvijaju veštine kao što su programiranje robota, timski rad, prezentacione veštine i mnoge druge.

Kako bi se što bolje pripremili, njima je predavanje održao Bogdan Drešević iz ‘’Fondacije 1 %’’ koja organizuje  takmičenje. Turnir će se održati krajem januara sledeće godine u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u Kragujevcu. Pobedičnke ekipe će sa državnog turnira u Srbiji otići u Sloveniju na regionalno takmičenje, a ekipe koje tamo pobede idu na svetsko takmičenje koje će se održati najverovatnije u Americi.

Učenici Savremene starosti od 9 do 16 godine tako će dobiti priliku da se nadmeću sa preko 200 000 mladih iz celog sveta. Sve ekipe takmiče se u sklapanju i programiranju Lego robota, istraživanju, osmišljavanju inovativnog rešenja i prezentaciji osmišljenog projekta na zadatu temu.

Svi već dobro poznaju LEGO. Ali, ovo je ipak viši nivo. Osnovci su se prijavili za FLL (First Lego League) i to su veoma ozbiljno shvatili. Nabavljen je FLL set koji sadrži poligon, komplet Lego kockica i uputstvo za sastavljanje. Na osnovu tog uputstva pripremili su projektni zadatak. Ideja je da svi učesnici ove neobične lige razvijaju veštine kao što su programiranje robota, timski rad, prezentacione veštine i mnoge druge.

Koristili su i Lego Mindstorms (EV3, NXT ili RCX) ili Spike Prime. To je bilo neophodno da bi utvrdili na koji način treba postavljati polja i kako se izboriti sa zadacima.

Učenici su imali šta i da pitaju. U dobrom raspoleženju su i dobili odgovore, a onda se ”bacili” na LEGO: