Prvi javni roditeljski sastanak

Prvi u nizu javnih roditeljskih sastanaka u Savremenoj

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 16.04.2019

Prvi u nizu javnih roditeljskih sastanaka u Savremenoj

Značajne teme za roditelje i zanimljive radionice za decu

 

U subotu, 13. aprila, održan je prvi u nizu javnih roditeljskih sastanaka u Savremenoj osnovnoj školi, na kome su roditelji predškolaca imali priliku da saznaju sve što je potrebno za polazak njihovih mališana u školu.

Roditelji su mogli da čuju kako da na najbolji način pripreme svoje dete za testiranje, upis i polazak u prvi razred, kao i da vide kako izgleda najsavremenije okruženje za učenje, druženje i rekreaciju u regionu, Savremena osnovna škola.

Testiranje je ispitivanje zrelosti, a ne znanja

Psiholog Savremene osnovne škole Milena Tarbuk naglasila je da polazak u prvi razred predstavlja jedan od najznačajnih događaja u životu deteta i veliku prekretnicu za celokupnu porodicu. Ona je detaljnije objasnila kako izgleda testiranje za upis u prvi razred:

Ispitivanje različitih aspekata detetove zrelosti kroz razgovor psihologa sa detetom u velikoj meri obuhvata ono što je detetu poznato i što usvaja na predškolskom programu. Ne ispitujemo stepen znanja, kao što su čitanje, pisanje ili računanje, već potencijal deteta da usvaja različita znanja. Ispitujemo način na koji dete opaža, zaključuje, kako se koristi jezikom, kako razume pojmove i pojave iz svakodnevnog života, a zatim razgovaramo o detetovim sklonostima, interesovanjima i talenatima.

Korisne teme za roditelje

Ona je istakla da je testiranje detetov prvi susret sa budućom školom i zato je bitno da se pažljivo pristupi tom koraku.

Najvažnije je da roditelj koji dovodi dete na razgovor bude smiren, jer se često dešava da roditelji prenesu svoj emocionalni ton na dete, zbog čega dolazi do različitih reakcija ili blokade kod deteta. Bitno je da, ukoliko dete ima otpor prema razgovoru, plače ili se uplaši, roditelj, kao njegov oslonac, ostane smiren i pokaže razumevanje za njegovu nesigurnost, a psiholog će naći adekvatan način da priđe detetu i opusti ga – naglasila je Milena Tarbuk.

Roditeljima najznačajnija prevencija vršnjačkog nasilja

Jedno od pitanja koja su najviše zanimala roditelje jeste prevencija vršnjačkog nasilja u Savremenoj, kao privatnoj osnovnoj školi. Direktorka Osnovne škole Savremena, Jasmina Franolić, objasnila je da se škola tokom cele godine mora baviti preventivnim aktivnostima kako bi se sprečio razvoj nasilnog ponašanja.

Najbitnija karika u sprečavanju nasilja je saradnja škole i roditelja, a naša škola će pružati i savetodavnu podršku roditeljima i uključivaće ih u preventivne aktivnosti. Prednost privatne škole u tom smislu je i veličina grupa, mentorska uloga članova Tima za zaštitu od nasilja, kao i bolja saradnja sa roditeljima učenika – naglasila je direktorka.

Na prvom javnom roditeljskom sastanku govorio je i Vladimir Novicki, menadžer škole „Malac genijalac”, partnera naše škole, koji je predstavio program mentalne aritmetike i rad na abakusu. Najavljeno je da će na svakom narednom sastanku roditelji i njihovi mališani imati prilike da saznaju zanimljive i korisne informacije od raznih partnera Savremene osnovne škole, lidera iz oblasti neformalne edukacije, razvoja kreativnosti kod dece ili podrške porodici.

Zanimljive radionice za mališane

Zanimljive radionice za decu

Dok su roditelji prisustvovali panelima o ovim interesantnim temama, njihovi mališani su se odlično zabavljali, družili sa svojim vršnjacima i učili kroz igru na interaktivnim radionicama na kojima su usvajali osnove robotike i programiranja.

Pored toga, za učesnike prvog u nizu velikih roditeljskih sastanaka organizovan je i obilazak najsavremenije škole u regionu, Savremene osnovne škole i gimnazije. Mogli su da vide kako izgledaju pametne učionice – Intelligent Classroom, u kojima se održavaju multidisciplinarni časovi i u nastavi koristi savremena tehnologija.