Savremena čajanka

Putovanje kroz tradiciju ispijanja čaja u Kini i Velikoj Britaniji

Priča o čaju, stara već pet hiljada godina, počinje u Kini 2737. godine pre naše ere. Prema drevnoj legendi, car Šen Nung se jednog dana šetao po vrtu punom rascvetalog drveća. Seo je da se odmori ispod jednog drveta i popije toplu vodu koju je poneo sa sobom. U tom momentu dunuo je vetar i sa drveta ispod kog je odmarao otpalo je nekoliko listova koji su upali u vodu. Ti listovi su vodi dali prijatan ukus i lepu boju. Caru se napitak mnogo dopao pa je ponovo napunio svoju šolju. Tako je rođen čaj. Savremeni osnovci su znatiželjnim okicama propratili ovu priču i započeli putovanje kroz istoriju i tradiciju.

Tokom Fun and Study Time (FAST) programa Savremeni osnovci uživaju. Ujedno se zabavljaju i uče nešto novo. Vreme pre i posle časova provode na potpuno produktivan i kreativan način. Ovog puta su učili o istoriji Kine i Velike Britanije, pravili zanimljive šešire i ispijali čaj.

VREME JE ZA SAVREMENU ČAJANKU U PET

Savremeni mališani kroz slušanje legendi i učenje o tradiciji razvijaju ljubav prema istoriji. Ovog puta najviše im se dopala priča o čajankama koje su organizovale porodice u Engleskoj još od davne 1840. godine. Kroz interesantne priče dočarali su sliku kako su se ljudi družili uz ispijanje čaja iz srebrnih čajnika od tankog porcelana, što ih je navelo na to da zajedno organizuju svoju čajanku i uživaju u aromi čaja i razgovoru.

Naučili su da je čaj u Engleskoj stekao popularnost za vreme kralja Čarlsa II i da su Englezi u celom svetu čuveni po ispijanju čaja u pet. Takođe, nisu krili oduševljenje o specifičnoj kulturi ispijanja čaja kod Kineza i o specijalnoj čajdžinici u Pekingu u kojoj gosti piju čaj uz čajni keks i uživaju u umetničkim predstavama.

ŠEŠIRI ZA DIVLJENJE

U nastavku pogledajte kakve su modele šešira male savremene šeširdžije izradile i uverite se kakav je utisak ovonedeljni čas ostavio na njih. Osnovci su, kao i uvek, bili na vrhuncu kreativnosti i uz savremenu šoljicu čaja ovaj dan priveli kraju.