Učenici Savremene škole slave Sveti Sava

Školska slava u Savremenoj: S ljubavlju svetitelju Savi

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 29.01.2020

Školska slava u Savremenoj: S ljubavlju svetitelju Savi

Savremeni osnovci su na veoma svečan način obeležili Savindan: priredbom na kojoj su svojim roditeljima, učiteljima i nastavnicima pokazali znanja i talente, a zatim su i obišli Hram Svetog Save na Vračaru i detaljnije se upoznali sa istorijatom ove velelepne građevine.

Važnu ulogu u obeležavanju Dana Svetog Save imalo je i više od 80 roditelja koji su prisustvovali ovoj svečanosti i odgovarali na pitanja učenika, a troje najboljih nagrađeno je prigodnim knjigama.

Mnogobrojni talenti savremenih osnovaca

Učenici Savremene osnovne škole su na najbolji način proslavili školsku slavu Svetog Savu – kroz pesmu, igru, umetnost, besedništvo i kviz znanja.

Proslava školske slave počela je horskim izvođenjem svečarskih pesama u slavu Svetog Save, da bi potom prvaci i drugaci pokazali umeće u igranju narodnog kola, trećaci recitatorske veštine, četvrtaci i petaci dramatizaciju beseda, dok su učenici petog razreda i održali predavanje pod nazivom „Žitije prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa”.

Svi su uživali, smejali se i naučili nešto novo, ali to je bio samo početak svečane proslave Savindana.

Đaci koji učestvuju u priredbi za školsku slavu

Učenici ispitivali mame i tate

Posle svega što su o Svetom Savi pokazali učenici, na red su došli njihovi roditelji. Naime, upriličen je edukativni kviz u kojem su ispitivane mame i tate, a pitanja su postavljali učenici. Roditelji su, takođe, pokazali visok stepen znanja o Rastku Nemanjiću, koji se odrekao trona, zamonašio i postao monah Sava, a troje najboljih nagrađeno je prigodnim knjigama. 

Pored toga, roditelji su imali priliku i da vide mozaik Svetog Save koji su napravili savremeni osnovci. Malo je reći da su svi bili oduševljeni, te se ovaj mozaik sa punim pravom našao na najistaknutijem mestu u školi.

Ekskurzija u kripti hrama Svetog Save

Po završetku svetosavske priredbe, učenici svih razreda Savremene osnovne škole uputili su se na edukativnu ekskurziju do Hrama Svetog Save. Tamo ih je dočekao đakon Radomir Vrućinić, inače profesor Beogradske bogoslovije, koja nosi ime prvog srpskog prosvetitelja.

Savremeni osnovci su imali priliku da uđu u kriptu najvećeg hrama u Srbiji i da se kroz razgovor sa domaćinom upoznaju sa mnogim detaljima u vezi sa istorijom ovog zdanja. Deca su oduševljeno slušala i upijala svaku reč đakona Radomira i prepuna utisaka otišla kući.

Svetosavska nedelja prethodila obeležavanju Savindana

Dodela paketića, priprema za školsku slavu i crtež Svetog Save

Inače, obeležavanje najvećeg školskog praznika u Savremenoj osnovnoj školi započeto je mnogo pre 27. januara, budući da je cela nedelja koja je prethodila ovom prazniku bila proglašena svetosavskom nedeljom u Savremenoj. 

Svetosavsku nedelju su, između ostalog, obeležili projektna nastava na kojoj se učilo o slavskim običajima, pravljenje mozaika Svetog Save i humanitarna akcija „Za naše”, u kojoj su učenici Savremene osnovne škole i njihovi roditelji prikupili igračke, školski pribor i slatkiše za vršnjake iz krajeva koji su devedesetih godina prošlog veka bili zahvaćeni ratom na prostoru današnje Republike Hrvatske. 

Ponosni smo na znanje, talente i humanost, koje učenici Savremene svakodnevno pokazuju!


Leave a Comment