Jutranja gimnastika kao svakodnevna aktivnost za buđenje tela i duha

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 19.01.2021

Jutranja gimnastika kao svakodnevna aktivnost za buđenje tela i duha

Pravilan rast i razvoj dece kao prioritet obrazovanja

Praksa koje se sprovodi u svim razredima Savremene osnovne, tokom prvih časova jeste petominutna jutarnja gimnastika.

U učionici se tada deci pokazuju vežbe uz pomoć kojih mogu jednostavno da razmrdaju tela i moždane vijuge, a da potom nastave sa redovnim aktivnostima.

Od davnina je poznata formula da je u zdravom telu zdrav duh. Naučno je dokazano da su rekreativne i sportske aktivnosti podsticajne za rad moždanih ćelija, ali i za podizanje tonusa čitavog organizma. Savremena osnova škola ima prepoznatljiv stav po pitanju važnosti sporta i rekreacije: to su neki od ključnih elemenata za razvoj i podsticanje ličnosti deteta.

Časovi jutarnje gimnastike su veoma omiljeni među savremenim osnovcima. Pored toga što se tela razmrdaju, osmeh nikada ne nedostaje. Telesna vežba prija i mami osmehe na lice. Uglavnom se praktikuje takozvani strečing odnosno istezanje tela, pri čemu se počinje sa pokretima manjeg intenziteta. Učenici se tom prilikom upiru da se što više popenju na prste, ili da dodirnu svoja stopala vrhovima prstiju ruke.

NOVA ENERGIJA ZA NOVI DAN

Jutarnja gimnastika podstiče metabolizam i jača mišiće. Kako savetuju stručnjaci, dovoljno je svako jutro odvojiti pet do deset minuta za vežbe, koje stimulišu cirkulaciju, jačaju mišiće celog tela i podstiču metabolizam.

Da bi ovaj kratak trening bio zdrav savetuje se odabir vežbi laganijeg intenziteta, dok bi trebalo da se izbegavaju veći aerobni napori, kao što su trčanje. Ali je poželjno raditi, nakon istezanja, vrtenje kukovima, lagano odizanje skočnih zglobova, čučnjeve ili polučučnjeve, vežbe za oblikovanje vrata i ruku, lagane skokove ili sklekove.

Posebno je zdravo ako se vežba u ranim jutarnjim satima, jer telo se tako priprema za lakše obavljanje dnevnih aktivnosti.

Pogledajte galeriju:

PRAVILAN RAZVOJ OSNOVACA SU PRIORITET OBRAZOVANJA

U Savremenoj osnovnoj školi redovna fizička aktivnost smatra se neophodnom jer ona upravo omogućava stalan priliv energije neophodne za kvalitetno ispunjavanje obaveza koje se nalaze pred osnovcima. Fizička aktivnost je prisutna ne samo na časova već i izletima u prirodi – gde se sprovode razne vrsti sporstkih događaja, ili se praktikuju vežbe uz stručni nadzor. Zatim, tu je i klizanje, odlasci na bazen, streičarstvo, zip-line, dragonboat, a jedna od najvažnijih aktivnosti u godinu su Savremene sportske igre, koje predstavljaju posebnu radost za mališane.

Moderno doba učilo je da se deca sve manje kreću. Preovlađuje pasivan način života uz televiziju, igrice, razne društvene mreže na internetu i slično. Generalno gledano, dečija potreba za fizičkom aktivnošću nije u potpunosti zadovoljena, a bavljenje sportom je jedini način da im se obezbedi optimalan razvoj. 

U skladu sa  najmodernijim obrazovnim ustanovama u svetu, Savremena osnovna škola na sportske aktivnosti gleda kao na moćan alat, koji pre svega doprinosi razvoju kognitivnih i motoričkih sposobnosti. Zbog toga je od velikog značaja njegova implementacija u obrazovane sisteme. 

A u stvarno drugačijoj školi kakva je Savremena, učenicima je na raspolaganju čitav niz zanimljivih sekcija, od kojih su mnoge upravo povezane sa sportom.