Obeležili smo Dane Vuka Karadžića

Učili smo o značaju Vuka Karadžića za našu kulturu kroz kreativne radionice

Povodom rođenja reformatora srpskog jezika učenici naše škole imali su mnoštvo literarnih i likovnih radionica na temu Vukovog značaja za našu kulturu.

Od 7. do 11. novembra u Savremenoj osnovnoj školi održavali su se Dani Vuka Karadžića. Na časovima srpskog jezika i književnosti u starijim razredima učenici su se bavili kratkim narodnim umotvorinama, pravili su panoe sa najpoznatijim poslovicama, a zatim su se prisećali zagonetki koje su do sada već znali, kao i onih izreka i pitalica koje su čuli od svojih baka i deka.

Mlađi učenici su bili malo kreativniji, pa su najpre crtali Vuka Karadžića, a zatim se i maskirali u njega, sa karakterističnom lulom i fesom. Recitovali su pesme koje su o njemu napisane i sjajno se zabavili upoznajući način života iz njegovog vremena.

I nastavnici i učenici uživali su u pronalaženju inspiracije u prošlim vremenima, a deca su pritom usvojila sve ono što je važno znati u vezi sa reformom našeg jezika i Vukom Karadžićem.

U Savremenoj koristimo svaki povod da inspirišemo naše učenike da izraze svoju kreativnost, pa su nas tako i ovog puta oduševili svojim dosetkama, interpretacijama i idejama.