Velika ekološka akcija savremenih petaka: „Hajde da očistimo grad!”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 22.10.2019

Velika ekološka akcija savremenih petaka: „Hajde da očistimo grad!”

Učenica petog razreda Lena Elezović, zajedno sa svojim drugarima iz odeljenja, došla je na odličnu ideju:

Hajde da očistimo grad!

Svi su se jednoglasno složili da je ovo sjajna prilika da još jednom dokažu da su savremeni osnovci pravi čuvari prirode. Kao početnu lokaciju u ovoj akciji, koja će se svakako nastaviti, odredili su Savski kej. Nestrpljivo su čekali čas biologije da svojoj nastavnici Dijani Šarac predstave projekat, koji su osmislili za svega pola sata.

Od učionice do Savskog keja – učenici proširuju znanje i čuvaju okolinu

Već su ranije na časovima biologije i radionicama reciklaže učenici saznali sve o bitnosti recikliranja i očuvanja životne sredine, što ih je i podstaklo na ovu ideju. Za malu pomoć oko realizacije samog projekta tu su bili nastavnici, učitelji i direktorka škole, koji su podržali svoje đake i ponosno učestvovali u njihovoj akciji:

„Bili su sjajni! Oduševili su me kada su došli na čas sa ovim projektom, koji su potpuno sami osmislili. Upravo zbog podsticanja ovakvih ideja kod učenika, u školi redovno imamo zanimljive edukativne radionice, u koje su uvek uključeni i na kojima uče na praktičnim primerima”, izjavila je Dijana Šarac, nastavnica biologije i ekolog.

Do samog događaja nije prošlo puno, a ushićeni petaci su svakog dana dolazili u školu sa po jednom novom idejom o organizaciji samog događaja, na kojem su im se pridružile i učiteljica Maja, nastavnica Dijana i direktorka Jasmina.

Kreativni čuvari prirode ostavili poruke prolaznicima

Šarene rukavice i paketići nisu jedini elementi kojima su učenici raspolagali – poneli su i flomastere, markere i kolaž, koji su im poslužili da naprave ekološke porukice za prolaznike.

Predavanje o ekologiji osnovci su ovog puta saslušali u prirodi, a iznenađenim prolaznicima preneli su sve što su naučili. Uz to, osmislili su i pesmicu o očuvanju životne sredine, koju su prolaznici sa zadovoljstvom saslušali i pridružili im se u akciji.

Petaci su svoju školu Savremenu predstavili kao „zelenu školu” i dokazali da dosledno primenjuju sve što nauče na savremenoj nastavi:

  • zašto je bitno sačuvati našu zajedničku kuću – planetu Zemlju;
  • koja je uloga recikliranja;
  • kako razviti svest o bitnosti odlaganja i sortiranja otpada.

Eco-friendly orijentacija velike eko-ekipe savremenih osnovaca

U Savremenoj se kroz različite radionice, zajednički osmišljene akcije i projekte neguje eco-friendly orijentacija, a učenici se od prvog dana, na posebno prilagođenim časovima, uče da doprinesu očuvanju i poboljšanju životnog okruženja, bitnog za celo društvo.
Da bi to i dokazali, savremenići se ne zaustavljaju – svakodnevno osmišljavaju nove projekte i sa drugim eko-školama učestvuju u različitim akcijama.

Prijavite se

Predupis za generaciju 2020/21. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »