Dete se sanka na zimskom raspustu

Koliko traje zimski raspust i kako da ga najbolje provedete

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 10.01.2020

KOLIKO TRAJE ZIMSKI RASPUST I KAKO DA GA NAJBOLJE PROVEDETE

Raspusti su često najdraži deo školovanja svakog osnovca, a jedan od najomiljenijih jeste zimski raspust. Razlozi za to su brojni, a jedan od glavnih je i taj što je posle letnjeg to najduži raspust. Međutim, za razliku od letnjeg, koji gotovo uvek i na celoj teritoriji Srbije počinje u slično vreme, početak i trajanje zimskog raspusta često se razlikuju u zavisnosti od školske godine, ali i teritorije.

Tako na primer, 2019/2020. godine školski kalendar deli zimski raspust u Srbiji i Beogradu na dva dela:

 • prvi, kraći, traje od 28. decembra zaključno sa 7. januarom (računajući vikende i neradne dane);
 • drugi, duži ili pravi zimski raspust, traje od 1. do 17. februara (računajući vikende i neradne dane).

S druge strane, zimski raspust u Vojvodini razlikuje se od ostatka Srbije i ove godine pada od 24. decembra do 14. januara.

Dakle, kada počinje zimski raspust i do kada traje zavisi i od teritorije na kojoj živite.

Međutim, bez obzira na to da li je u pitanju januar ili februar, zimski raspust je prelepo doba godine: prvo polugodište je zaključeno i učenike očekuje zaslužen predah. Ovo je vreme ispunjeno druženjem, avanturama, odmorom od škole i obaveza. Potrudite se da ga dobro i kvalitetno iskoristite kako biste imali što više energije za obaveze koje vas očekuju u drugom polugodištu.

Dete sa roditeljima na zimskom raspustu

Čarobno vreme praznika i zimskih čarolija

Razlog zbog čega učenici vole zimske raspuste je taj što se oni često poklapaju sa onim trenutkom u godini kada sve sjaji od praznične atmosfere, dobrog raspoloženja, darivanja, a često bude i snega, što je prilika za zimske sportove i avanture.

Tokom prvog dela zimskog raspusta deca se pripremaju za doček Nove godine, provode vreme u druženju sa porodicom i prijateljima i igranju sa novogodišnjim poklonima. Vreme božićnih i novogodišnjih praznika zaista je jedan od najlepših perioda u godini, vreme novih početaka, radosti, poklona, ljubavi i topline. Otuda učenici obožavaju ovaj period i često im ostaje u najlepšem sećanju i kasnije u životu.

Februarski deo zimskog raspusta za učenike u Srbiji predstavlja pravi zimski raspust. On gotovo uvek pada u prvoj polovini februara, a učenicima donosi dve nedelje slobode i odmora. Dugo trajanje zimskog raspusta, umor od brojnih praznika u januaru samo su neki od razloga zbog čega mnogi učenici nemaju uvek ideju kako da najbolje i najkvalitetnije provedu period zimskog odmora. Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći kako da vam ovaj raspust bude jedan od najboljih do sada.

1. Ukoliko bude snega, uživajte u snežnim čarolijama

Pripremite se za sankanje. Zimski raspust je period u kome možemo očekivati i sneg, pa je to prilika da obučete toplu obuću i odeću, pripremite sanke, kliska ili običan najlon i uputite se do obližnjeg brdašca da uživate u sankanju. Ukoliko provodite zimski raspust u Beogradu, možete svratiti do brdovitog Košutnjaka, koji ima sjajne uslove za sankanje i gde se okuplja mnogo dece.

Grudvanje je zabavno, ali budite oprezni. Takođe, grudvanje je još jedna lepa aktivnost koju donosi sneg. Ipak, vodite računa da ne povredite sebe ili druge: sneg treba da bude zabavan, a ne da boli.

Grudvanje dece na zimskom raspustu

Pravite figure od snega. Još jedna zabavna stvar koju možete raditi na snegu jeste pravljenje Sneška Belića, građenje zamka od snega, igloa ili bilo čega što vam padne na pamet. Zajedno sa svojom porodicom ili drugarima možete se dogovoriti šta ćete da napravite, dobro se zabaviti, a plodovi vašeg truda mogu ponekad potrajati sve do prvih toplih dana.

2. Posetite planinu, selo ili okolnu prirodu u svom mestu

Kao što su tokom leta odlazak na more ili poseta rodbini avanture koje deca obožavaju, tako je i zimski raspust idealno vreme da zajedno sa roditeljima posetite neku planinu ili rodbinu van grada. Skijanje, sankanje i druženje u prirodi prelepe su stvari koje svako dete obožava. Međutim, ukoliko ne idete na skijanje ili u posetu rodbini, ne brinite: na snegu možete uživati i u svom gradu ili mestu. Takođe, ukoliko nema snega, to i dalje nije razlog da sedite u kući. Jednostavno, gde god da provodite zimski raspust u Srbiji, izađite sa roditeljima i prošetajte se kroz obližnju prirodu. Na taj način bolje ćete upoznati svoju okolinu, a vreme koje provedete na svežem vazduhu biće od izuzetne koristi za vaše telo i um.

3. Provodite vreme sa porodicom i drugarima

Dve nedelje bez škole zaista je lep period, a to je i sjajna prilika da deo tog vremena provedete sa porodicom. Družite se sa roditeljima, posetite baku, deku ili drugu rodbinu. Takođe, pošto imate dovoljno slobodnog vremena, ponudite se da pomognete svojim roditeljima u kućnim poslovima, oni nisu na raspustu i vaša pomoć će im značiti, a vi svakako imate dovoljno slobodnog vremena tako da zaista nećete gubiti mnogo od igre.

A kad smo kod igre, ona je najbolja u društvu. Zato se što više družite sa svojim drugarima. Raspust je posebno pogodan da obnovite kontakte sa društvom iz kraja sa kojim ne idete u istu školu.

4. Posetite biblioteku i odaberite knjige

Možda ste od učitelja ili nastavnika pred odlazak na zimski raspust dobili knjige koje bi trebalo da pročitate. Međutim, ukoliko niste, jedan od najboljih načina da sadržajno provedete vreme tokom raspusta jeste da pročitate neku dobru knjigu. Zimi mrak ranije pada, tako da, nakon ispunjenog dana provedenog u igranju, dobra knjiga u toplini vašeg doma, uz vruć čaj ili kakao predstavlja pravi užitak. Posetite svoju najbližu biblioteku i izaberite knjigu ili strip. Čitanje je sjajan način da ne ispadnete iz forme za učenje i da spremno dočekate početak drugog polugodišta.

5. Gledajte filmove i crtaće

Naravno, pored knjige, možete i gledati dobre filmove, crtaće pa i omiljene youtubere, ali sa merom. Napravite spisak filmova i crtaća koje biste želeli da pogledate tokom zimskog raspusta i odvojte određeno vreme tokom dana za to.

PAŽNJA: Nemojte preterivati, previše vremena pred ekranom nije dobro za vid, a i propustićete druženje sa porodicom i prijateljima.

Deca gledaju film

6. Pričajte priče sa porodicom i drugarima

Zimske večeri su oduvek bile pravo okruženje za pričanje zanimljivih priča. Okupite porodicu i prijatelje i naizmenično jedni drugima pripovedajte pustolovne, strašne, fantastične ili smešne priče koje će vas zabaviti, nasmejati, uplašiti. To mogu biti priče koje ste već čuli ili pročitali, a možete se i takmičiti u izmišljanju sasvim novih priča. Spremite tople napitke, omiljene kolačiće i pustite mašti na volju.

7. Posetite bioskop ili pozorište

Zajedno sa roditeljima ili drugarima odaberite film ili predstavu koju želite da odgledate i isplanirajte odlazak. Takvi izlasci su pravi užitak: kokice, sokovi, dobro raspoloženje i spektakl učiniće zimski raspust nezaboravnim.

8. Igrajte društvene igre ili slažite puzzle

Nema boljeg načina za ispunjavanje dugih zimskih večeri od slaganja puzzli ili igranja društvenih igara sa porodicom. Puzzle koje su sastavljene iz više delova mogu doneti i više zabave i izazova i to može biti projekat na kom ćete raditi tokom čitavog raspusta. Kada završite, možete ih uramiti i okačiti na zid i tako imati uspomenu na divan raspust i svoj trud.

Društvene igre su zabava za čitavu porodicu, bilo da igrate popularni „Čoveče, ne ljuti se”, neku stratetegiju, misteriju ili detektivsku zagonetku, ove igre će vas zaokupirati, zabaviti, ali i napregnuti vam moždane vijuge.

SAVET: Igrajte da pobedite, ali zapamtite da pobeda nije najvažnija, već zabava i vreme koje provodite sa porodicom i prijateljima.

Deca sklapaju puzzle

9. Budite kreativni – stvarajte mala umetnička dela

Zimski raspust je sjajno doba da pustite mašti na volju. Oslobodite svoju kreativnost tako što ćete crtati, bojiti, seckati, lepiti i stvarati svoja mala umetnička dela. Na početku raspusta možete isplanirati i svoj mali art projekat, koji ćete završiti tokom njegovog trajanja: razmislite šta biste voleli da napravite i deo svakog dana raspusta posvetite ostvarivanju tog cilja. Kada završite, možete svoje delo predstaviti porodici i prijateljima.

10. Naučite da svirate neki instrument ili uživajte u muzici

Bez obzira na to da li ste talentovani za muziku ili ne, da li već svirate neki instrument ili ne, verovatno kao i većina volite muziku. A raspust je sjajno vreme da počnete da svirate gitaru, klavir ili instrument koji vas zanima. Takođe, ukoliko ne želite da učite da svirate, možete skinuti neku od brojnih muzičkih aplikacija koje vam omogućavaju da izvodite muziku čak i ako ne znate da svirate ili možete pevati karaoke pomoću mikrofona, a takođe možete i posetiti neki koncert i uživati u muzici uživo.

Deca sviraju gitaru

11. Upoznajte se sa novim sportovima

Iako je zimi hladno, deca treba da budu aktivna. Prema istraživanju, učenici koji su fizički aktivni postižu bolje rezultate u školi i imaju bolje fizičko i psihičko zdravlje. Pedijatri takođe ističu da deca koja borave najmanje 1 sat dnevno na svežem vazduhu, čak i ako su temperature u minusu, imaju bolji imunitet i ređe se razboljevaju od dece koja su stalno u zatvorenom jer su zatvoreni i zagušljivi prostori pogodni za nastanak virusa i infekcija. Zbog toga je zimski raspust pravo vreme da se upoznate sa nekim od tipično zimskih sportova. Možete naučiti da klizate na nekom od brojnih klizališta, posetiti hokejašku utakmicu ili učiti da skijate na planini ili ski-simulatorima u gradu.

12. Uživajte u zimskom voću i povrću

Tokom zimskog raspusta i svih čarolija koje on nosi sa sobom, učenici su često fizički aktivniji nego inače, to je posebno tačno ukoliko ima snega. Zbog toga je važno da se pravilno, zdravo i izbalansirano hranite. Jedan od najboljih načina za to jeste da unosite sezonsko voće i povrće. Zima je najbolje vreme da jedete:

 • kivi, koji pored toga što je ukusan izuzetno je bogat vitaminima C, E, kalijumom magnezijumom i cinkom;
 • nar, čija jedna porcija donosi gotovo 50% propisane količine vitamina C;
 • mandarine, koje poboljšavaju vaš imunitet i štite vas od zimskih prehlada i virusa;
 • bundevu, koja je, pored dekoracije za Dan bundeva, odlična i za vid i imunitet, a može se jesti i kao čips;
 • kupus – bilo da je svež ili kiseo, da ga jedete kao salatu ili kao sarmice, doneće pregršt korisnih minerala i vlakana vašem organizmu;
 • karfiol – prepun vitamina, obezbediće vam dovoljno snage za naporne zimske aktivnosti;
 • cveklu, sjajna je za krvnu sliku i čuva vaše zdravlje;
 • kelj, koji pomaže kostima, očima i održava telo u savršenoj ravnoteži;
 • krompir, bez obzira na to da li je baren, pečen ili spremljen kao pomfrit, ali na zdravom ulju, donosi vam puno snage i obezbeđuje energiju za igranje tokom celog dana;
 • brokoli, niskokalorično povrće bogato mineralima i vitaminima, čuva vaš imunitet u zimskim mesecima, a pomaže i pravilnom funkcionisanju mozga zbog čega imate više koncentracije prilikom učenja.

ZAPAMTITE: hrana bogata vitaminima i mineralima kao što je ova doneće vam više energije, snage i zdravlja za igranje, učenje i druženje. A tokom zimskih meseci naš ogranizam ima pojačanu potrebu za kvalitetnim namirnicama. Zato pojedite sve što vam roditelji spreme čak i ako možda ne volite svu hranu sa spiska, zahvaljujući njoj moći ćete da uživate duže u zimskim čarolijama.

13. Dogovorite se da prespavate kod druga/drugarice ili oni kod vas i napravite pidžama žurku

Dogovorite se sa roditeljima da vam drug ili drugarica dođu na spavanje ili da vi idete kod njih. To je sjajno vreme da napravite pidžama žurku, igrate se, uživate u toploj čokoladi ili gledate omiljene crtaće.

Pidžama žurka na zimskom raspustu

14. Igrajte edukativne video-igre

Većina dece voli video-igrice i rado ih igra. Međutim, zimski raspust je možda i najbolje vreme za to. Nema ništa lepše od hladnog zimskog dana, snega koji ne prestaje da pada, a vi ste na toplom, sa omiljenom video-igrom. Nemojte preterivati: odredite tačno vreme koje ćete posvetiti igranju igrica. Takođe, igrajte edukativne video-igre kakva je Minecraft. Zahvaljujući njima istovremeno ćete se zabavljati i razvijati moć mišljenja, logičkog zaključivanja i kreativnog pristupa problemima.

15. Ne zaboravite da ostanete u formi za naredno polugodište

Ukoliko ste od učitelja ili nastavnika dobili zadatke koje treba da uradite tokom raspusta, izdvojte određeno vreme u toku dana koje ćete posvetiti njihovom rešavanju. Čak i ukoliko niste dobili šta da radite, potrudite se da ostanete u formi za učenje:

 • pročitajte knjigu iz lektire, rešite pokoji domaći zadatak ili jednostavno sumirajte šta ste sve postigli tokom prethodnog polugodišta, gde ste bili slabiji i napravite plan kako da u narednom polugodištu budete još bolji.

Takođe, postoje i efektne tehnike koje pomažu deci da se pripreme za početak školske godine ili polugodišta nakon dugog raspusta.

Ovo su samo neki od predloga kako da ispunite zimske dane kvalitetnim sadržajem, koji će vas istovremeno zabaviti i pomoći vam da ostanete u formi za novo polugodište.

Želimo vam najlepši zimski raspust do sada!


Leave a Comment