Zdrava ishrana

Najkvalitetnija ishrana od prvog dana školovanja

Pravilna i zdrava ishrana od ključnog je značaja za najmlađe osnovce čije se telo neprestano razvija. Usvajanje svesti o značaju aktivnog života i pravilne, balansirane ishrane u najranijim godinama doprinosi tome da učenici ove navike lakše održavaju i kasnije.

Neuronauka je nedvosmisleno pokazala da ishrana utiče na kognitivni razvoj. Ono što deca jedu utiče na njihovu mentalnu sposobnost i kreativnost. Pravilna ishrana poboljšava vid, motoriku, govor i društvene sposobnosti dece.

Hrana koju učenici konzumiraju predstavlja gorivo za njihovo telo, koje je izloženo velikom broju aktivnosti. Zato je važna briga o izboru i načinu unošenja namirnica koje su pune vitamina, minerala i hranljivih vlakana.

Edukacija o aktivnom životu i pravilnoj ishrani u ranom periodu omogućava učenicima da na vreme shvate koncepte zdravog života, a neki od benefita koje učenici imaju pridržavajući se ovakvog vida života su:

  • jačanje moždanih funkcija;
  • bolje fizičko zdravlje;
  • veća koncentracija i bolje usvajanje gradiva;
  • dobijanje dobrih ocena;
  • postizanje boljeg uspeha.

 

ŠKOLSKI RESTORAN

U školskom restoranu služi se zdravo pripremljena, raznovrsna, najkvalitetnija hrana, kao i ukusni napici od voća i povrća, koje obezbeđuju priznati i provereni restorani sa odličnom reputacijom u Beogradu.

Dnevni meni sastoji se od:

  • supe ili čorbe;
  • glavnog jela koje sadrži i porciju povrća;
  • sezonske salate;
  • integralnog hleba i
  • voća.

Izbalansirana i redovna užina u školi

Pored izbalansiranog ručka, učenici koji su se opredelili za ishranu u školi imaju i zdravu prepodnevnu užinu. Primera radi, tu se na meniju mogu naći: žitarice sa voćem, pita sa sirom i jogurt, griz, domaći kolač sa kakaom i koštunjavim plodovima…

Popodnevni predah uz „zdrave grickalice”

S obzirom na to koliko je redovna ishrana važna, učenici koji ostaju na popodnevnim aktivnostima u školi imaju i poslepodnevnu užinu, a to je najčešće voće, keks sa mlekom ili slani krekeri sa jogurtom ili sokom.

Rana edukacija o značaju zdrave ishrane kroz pripremu obroka

Najbolji način da deca od malih nogu shvate koliko je zdrava ishrana presudan faktor zdravog tela i duha je da se sa njom neposredno upoznaju. Savremena često organizuje gostujuća predavanja lekara i nutricionista kako bi svojim učenicima što više približila zdrav način života, a svake nedelje na nekom od časova savremeni učenici pripremaju zdrav obrok, koji na odmoru zajedno degustiraju.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »