Učitelj i đaci na interaktivnom času

Dočekajte prvi dan škole oslobođeni stresa

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 21.06.2019

Dočekajte prvi dan škole oslobođeni stresa

Tokom školovanja jedan datum je posebno važan i za roditelje i za decu. Prvi septembar je dan rezervisan za početak školske godine, za koji i jedni i drugi vezuju različite asocijacije. To je posebno tačno kada su u pitanju deca – njihove emocije u ovom slučaju variraju od radosti i sreće pa sve do straha i blage panike. Bilo da je u pitanju prvi dan škole ili početak nove školske godine, svakog prvog septembra vaše dete započinjaće novo životno razdoblje.

Nasmejani budući prvakKada je u pitanju osnovna škola posebno su stresne sledeće situacije:

 • polazak u školu;
 • polazak u peti razred;
 • promena škole.

Svaki od ovih trenutaka predstavljaće posebnu fazu u životu vašeg deteta, zbog čega može da bude izvor radosti, ali i stresa. Mnoga deca nemaju problem sa polaskom u školu i prolaze bezbolno kroz ovu fazu svog odrastanja. Međutim, postoje i ona koja iz različitih razloga osećaju nemir i strepnju. Razgovor sa roditeljima i blagovremena priprema u velikoj će meri ova osećanja držati pod kontrolom.

Da bi taj svečan i važan dan za vas i vaše dete bio nezaboravan i lep, spremili smo nekoliko saveta kako da se što bolje pripremite za njega.

Kako se pripremiti za prvi dan škole?

Bez obzira da li vaše dete sa uzbuđenjem čeka polazak u prvi razred ili je zabrinuto, planiranje će vam u velikoj meri olakšati da sve protekne u najboljem redu.

Zbog čega je uopšte važno da prvi dan protekne bez stresa?

Prema nekim studijama, početak školovanja može u velikoj meri uticati na to kako će dete doživaljavati učenje kasnije tokom života. Deca koja su imala pozitivna iskustva postizala su bolje rezultate, dok ona koja su iskusila probleme na samom početku školovanja i kasnije mogu da osećaju poteškoće.

Dakle, veoma je važno da dete doživi početak školovanja na pozitivan način.

Prvi dan za prvake jedan je od najsvečanijih dana u vašem i njihovom životu. U zavisnosti od škole do škole, on uglavnom izgleda ovako:

 • Na putu do školepriredba dobrodošlice,
 • čestitke učenicima i roditeljima i slikanje;
 • prvi čas i upoznavanje sa učiteljem/učiteljicom.

Bez obzira što su tog dana svi uglavnom nasmejani i raspoloženi, mnoga deca mogu doživeti i stres. Razlozi su sledeći:

 1. Biće puno nepoznate dece i drugih ljudi;
 2. Moraće da se odvoje od roditelja kako bi prisustvovali času;
 3. Upoznaće se sa učiteljicom, školskim obavezama i pravilima;

Sve ovo predstavlja novu situaciju u životu deteta, na koju svako reaguje drugačije. Jednostavno, reč je o situaciji povišene emocionalnosti. Iako su tokom predškolskog već pripremani za osnovnu školu, deca se ipak osećaju nesigurno kada zaista sami iskuse potpuno novo okruženje.

Vi kao roditelj možete pomoći svom detetu da mu prvi dan u školi protekne što lepše. Sledeći saveti pomoći će vam u tome.

1. POVEDITE DETE U OBILAZAK ŠKOLE

Ukoliko je imalo prilike da se upozna sa školom i njenim okruženjem pre nego što je krenulo u prvi razred, dete će već biti pripremljeno za ono što ga čeka kada škola počne. Zato prošetajte zajedno sa svojim mališanom do njegove buduće škole, pokažite mu put kojim se do nje ide, igrajte se u školskom dvorištu. Nakon ove posete svratite na neko mesto koje dete voli: odvedite ga na sladoled ili u igraonicu. Na taj način vaš će mališan povezati odlazak u školu sa nagradom i pozitivnim iskustvima. Bolje osnovne škole pre početka školske godine organizuju porodične dane, tokom kojih roditelji i učenici mogu da se upoznaju sa nastavnicima, budućim drugarima i samom školom. Iskoristite tu mogućnost kako biste i sebi i svom detetu olakšali ovu promenu.

2. IGRAJTE SE ŠKOLE KOD KUĆE

Izdvojte vreme u toku dana da se sa svojim detetom igrate škole. To ne znači samo da simulirate čas i ponašanje tokom njega već i čitavo iskustvo odlaska u školu: oblačenje, putovanje, dolazak i užinu. Ovaj proces pomoći će vašem detetu da se pripremi na ono što sledi, ali omogućiće i vama da primetite da li mu je potrebna pomoć u vezi sa nekom od ovih faza.

3. NAVIKNITE DETE DA LEŽE NA VREME

Nekoliko meseci pre polaska u školu počnite polako da navikavate svoje dete na školski režim. To znači odlaženje u krevet i ustajanje u određeno vreme. Na ovaj način pripremićete svog mališana za školsku godinu, odnosno raspored koji ga očekuje u njoj. Stručnjaci ističu da je naspavanost ključna za dečje raspoloženje i pravilan razvoj. Dakle, ukoliko naviknete svoje dete na disciplinu kada je u pitanju spavanje, ono će mnogo lepše doživeti prvi dan u školi.

Devojčice se bude za školu

4. RECITE UČITELJU/UČITELJICI UKOLIKO TREBA NEŠTO POSEBNO DA ZNA O VAŠEM DETETU

Prenesite budućem nastavniku svog mališana ukoliko postoji nešto što bi trebalo da zna u vezi sa ponašanjem vašeg deteta. Veoma je važno da budete koncizni i da istaknete samo ono što je zaista važno, a ne da svaku svoju brigu kažete nastavniku. Učitelji su po prirodi posla pripremljeni za sve moguće probleme koji se mogu javiti prilikom prvog dana škole, vi možete jedino da ih upozorite ako vaše dete zahteva posebnu pažnju. Na primer, ukoliko postoji neki jednostavan način da se smiri kada se oseti uplašenim, recite nastavniku. Na taj način dete će videti da ga učitelj/učiteljica razume kao njegovi roditelji i samim tim će se osetiti sigurnije i smirenije.

5. RECITE DETETU DA ĆETE GA ČEKATI NAKON NASTAVE

Pre nego što vaše dete ode u učionicu, pozdravite se, recite mu da ćete ga čekati kad se čas završi. Možete mu i obećati da ćete raditi nešto što voli nakon škole. Kada se čas završi, pričajte sa njim o tome kako je provelo prvi dan. Ohrabrite ga ukoliko nije imalo najbolje iskustvo, a ukoliko jeste, obradujte ga tako što ćete mu reći da će to moći da ponovi i sutra.

6. NE POKAZUJTE DETETU DA STE UZNEMIRENI

Polazak u prvi razred predstavlja zaista poseban dan u životu roditelja. Stoga je normalno što su oni uzbuđeni, emotivni, ponosni, ali i blago zabrinuti. Sva ta osećanja sasvim su u redu, međutim, potrebno je da vladate svojim emocijama kako ne biste uznemirili dete.

Zapamtite:

 • Roditelj je taj koji u velikoj meri utiče na to kako će se njegovo dete osećati kada krene u prvi razred.

Deca mogu vrlo lako da pokupe osećanja i raspoloženja svojih roditelja. Trudite se da, bez obzira koliko ste uzbuđeni, svoje emocije držite pod kontrolom i ne dozvolite da se prenesu na dete. Ovo savetuje i kanadski psiholog dr Oren Amiti, koji ističe:

„Roditelji moraju da vode računa o sopstvenim anksioznostima. Ljudi osećaju tuđu energiju. Vaše dete će osetiti ako nešto nije u redu kod vas i upiće u sebe to osećanje.”

Dakle:

 • Keep calm and let your kid go to school!

KAKO SE OBUĆI ZA PRVI DAN ŠKOLE?

Mnogi roditelji imaju dilemu kako obući dete za svečani prijem u školu.

U nekim školama tu dilemu nećete imati: u njima učenici dolaze u uniformama. Ukoliko to nije slučaj sa školom u koju ide vaše dete, onda je najsigurniji način da ga obučete umereno svečano. Dakle, nemojte preterivati, ali potrudite se da i vi i dete budete lepi toga dana, posebno što ćete se slikati i imati uspomene za čitav život.

Prvaci ispred škole

Kako biste svoje dete što bolje pripremili za polazak u školu i učinili da prvi dan bude što lepši za njega, povedite ga u kupovinu odeće koju će tada nositi. Budite mu savetodavac pri odabiru tako što ćete ga usmeriti na to da izabere adekvatne stvari, ali mu nemojte u potpunosti nametati svoj ukus: dozvolite mu da i ono učestvuje u procesu odlučivanja.

Kada je u pitanju oblačenje za prvi dan škole, i deca u starijim razredima često o ovome razmišljaju. To je posebno tačno za onu decu koja menjaju školu, jer tada vode računa o tome kakav će utisak ostaviti na nove drugare. Kako na starije osnovce roditelji imaju sve manje uticaja kada je oblačenje u pitanju, oni savete za svoj outfit traže na youtube kanalima i različitim blogovima.

PRVI DAN U NOVOJ ŠKOLI

Promena osnovne škole može ponekad učiniti da se dete oseti kao autsajder. Dolazak u sredinu u kojoj se već svi poznaju, upoznavanje sa novim drugarima, nastavnicima i drugačijim načinom rada kod mnoge dece budi nesigurnost. Ovo je posebno izraženo ukoliko je dete u pubertetu.

Najbolji način da se ovo prevaziđe jeste razgovor sa detetom. Poneki roditelji shvataju olako dečje strahove kade je u pitanju promena škole, međutim, to zaista može da bude stresan period za dete.

Devojčica uči uz maminu pomoćU dobroj školi svaki novi učenik osetiće se od samog starta kao deo zajednice. Međutim, i roditelji mogu da pomognu tako što će pripremiti dete za novu sredinu.

Kada razgovarate sa svojim detetom, jedno imajte na umu:

 • Ne omalovažavajte njegove strahove i brige.

Ono što je svakom detetu potrebno jeste razumevanje. To podrazumeva i da ne širite lažni optimizam tako što ćete na detetovu zabrinutost odgovarati jednostavno: „Bićeš najbolji u školi, svi ćete obožavati!” Iako je to afirmativna izjava, vaše dete će imati osećaj da ga zapravo ne razumete. Dakle, potrudite se da ga zaista saslušate i da stvarno razgovarate s njim.

PRVI DAN U PETOM RAZREDU

Prilikom polaska u peti razred vaše dete je već starije. Osim toga, tokom prethodne četiri godine upoznalo se sa svojim drugarima iz odeljenja i ne dolazi u potpuno nepoznatu sredinu.

Međutim, reč je o značajnom životnom razdoblju u životu osnovca.

Od petog razreda započinje ozbiljnije učenje, umesto učitelja/učiteljice dolazi razredni/razredna, uvode se novi predmeti, a svaki od njih ima svog posebnog nastavnika, časova je sve više i polako počinje da se razmišlja o upisu u srednju školu. Upravo je peti razred period u kome i dobri učenici najčešće popuštaju u učenju.

Ono što vi kao roditelj možete jeste da pripremite svoje dete. Slično kao i za polazak u prvi razred osnovne škole, najbitnije je da razgovarate sa njim o onome što ga čeka.Dakle, upoznajte ga sa predmetima koje će učiti u petom razredu, sa činjenicom da će imati različite nastavnike i da će mu se školske obaveze postepeno povećavati.

Zapamtite: Upoznajte dete, nemojte ga prestraviti!

Dakle, u ovoj prilici važno je da istaknete pozitivnu stranu onoga što dete čeka. Umesto da ga plašite novim predmetima, recite mu da će sada imati priliku da otkrije brojne zanimljive stvari, da će moći da učestvuje u novim vannastavnim aktivnostima koje su do skoro bile rezervisane za stariju decu. Jednom rečju:

 • Probudite mu radoznalost i pozitivna osećanja za ono što ga očekuje.

7 KRATKIH, ALI EFEKTNIH SAVETA ZA PRVI DAN U ŠKOLI

 

Radosni i razigrani đaci prvaci

Bez obzira da li vaše dete kreće u prvi razred, započinje avanturu ozbiljnijeg učenja u petom razredu ili menja školu, ukoliko sledite sledeće korake, pomoći ćete svom detetu da njegov prvi dan protekne što bolje:

 1. Pripremite na vreme odeću ili uniformu koju će dete tog dana nositi;
 2. Nemojte kasniti;
 3. Sačekajte ga po završetku nastave;
 4. Ukoliko nema užinu u školi, pripremite mu užinu ili mu dajte dovoljno novca da može da je kupi;
 5. Ohrabrite ga ukoliko primetite da mu je to potrebno;
 6. Nemojte pokazivati svoje strahove;
 7. Slikajte se.

BONUS SAVET: Smešite se i uživajte u iskustvu!

Znate i sami da je svaki početak težak, ali i svečan. Pokušajte da se opustite što više i da prihvatite novo iskustvo i sve ono što ono nosi. Jednog dana imaćete lepe uspomene na ove trenutke u svom životu, jer to su važne faze odrastanja vašeg deteta.

Srećno!