Kako izgleda jedan dan u životu savremenog osnovca?

Kako izgleda jedan dan u životu najmlađih osnovaca?

Nasmejana i radoznala deca u sigurnom okuženju

Dečja sreća je na prvom mestu: prljavo i boso dete je srećan mali čovek!

Svakoga jutra, učitelji sa osmehom dočekuju mališane, rukuju se sa njima i kažu im da se raduju što se ponovo vide.

Savremena je koncipirana kao mesto gde se deca pripremaju za budućnost – kako ličnu tako i globalnu. Interaktivni podovi, zidovi i stolovi, kao i iPadi i druge moderne sprave u njihovim rukama tu su samo da bi im širom otvorili vrata i prozore sveta u kom odrastaju. Edukativne igračke, pažljivo birane za najmlađe učenike, imaju funkciju da ih neosetno, kroz igru nečemu važnom nauče. Za sve ostalo stara se mašta i inovativnost učiteljice ili učitelja.

Podsticajni i uzbudljivi časovi

Svakoga dana učenici imaju srpski jezik i matematiku, a nekoliko puta nedeljno, u zavisnosti od razreda koji pohađaju – svet oko nas, likovnu i muzičku kulturu, fizičko vaspitanje i poznavanje prirode i društva. Tu su i obavezni i izborni predmeti koje svaki učenik ponaosob bira, kao i razne društvene, kulturne, humanitarne i sportske aktivnosti.

Ono što je posebno u svakom odeljenju jeste mogućnost da časovi traju onoliko koliko je potrebno da se određena tema obradi, pa predmeti često „ulaze” jedan u drugi i učitelj može označiti pauzu klikom na dugme koje proizvodi zvuk cvrkuta ptica ili omiljene dečje pesmice. Posle kraćeg predaha, učenje kroz interakciju, zabavu i igru se nastavlja.

Bogate aktivnosti
Zdrava ishrana

Veliki odmor i zdrava ishrana

Zajedničko za sve jeste veliki odmor i vreme predviđeno za zdrave obroke koji se pripremaju i poslužuju u školi – užina od seckanog i rendanog svežeg voća i povrća, ceđenih sokova ili integralnih žitarica i koštunjavih plodova. Konzumiranje obroka prati priča o tome šta jedemo i kakva je hrana potrebna našem organizmu i zašto. Stariji učenici ponekad drže predavanja o uticaju birane zdrave hrane na naše zdravlje, pamćenje i raspoloženje. Jednom nedeljno, ova predavanja organizujemo za roditelje naših đaka, sa ciljem da i kućna ishrana bude usklađena sa načelima zdravog života, koja su važan deo vaspitanja i obrazovanja.

Bogate slobodne aktivnosti i domaći zadaci

U toku jednog radnog dana ima dovoljno igre i učenja, odmora i zadataka – taman da se niko ne umori, a da se puno toga nauči i doživi. Pored tehnološki opremljenih učionica, u školi se nalazi i prostor za rekreaciju, zabavu, istraživanje, učenje kroz eksperimente, pa dan u Savremenoj izgleda kao magično iskustvo. Kultura življenja, orijentacija u prostoru i vremenu, odnosi sa drugim ljudima, umeće samoostvarivanja… samo su neke od važnih stvari koje svaki mlađi osnovac svakodnevno usvaja. Domaći zadatak može da se uradi u školi, jer vremena ima dovoljno, a tu je i podrška učitelja. 

Podsticajni časovi

Dodatne sekcije i vannastavne aktivnosti

Školski dan ostavlja dovoljno vremena za sekcije, vannastavne i ostale aktivnosti. Tako Savremenoj često imamo goste ili idemo na izlete i u posete, a slobodno vreme u školi uvek koristimo da naučimo, istražimo i usavršimo životne veštine. Zajedno kuvamo, pevamo, plešemo, vežbamo, pravimo razne rukotvorine; igramo se bez straha, stresa i kazni.

Jednom rečju – rastemo zajedno na krilima obostrane ljubavi.

A sada, zavirimo u

Školski dan jednog prvaka

  • U 8 sati ujutro, učiteljica poželi dobro jutro na glavnom ulazu u školu i prvaci počinju pripremu za jedan dug i zabavan dan.
  • Oblače školsku uniformu, zauzimaju svoja mesta u jednosedima živih boja i uz muziku sa razglasa i vođstvo učiteljice rade vežbe za vrat i prste na rukama.
  • Zvono koje se oglašava kao cvrkut ptica najavljuje čas srpskog na kom prvaci treba da se pripreme za čitanje i pisanje kroz vežbe u posmatranju i slušanju.
  • Kada se umore od komuniciranja, mališani se odmaraju nekoliko minuta sklopljenih očiju uz zvuke izabrane klasične muzike. Nakon toga, slede vežbe istezanja tela, posle kojih počinje matematika.
  • Ovoga dana učimo da razlikujemo i pravilno imenujemo oblike, predmete, površi i linije. U učionici je mrak i učiteljica uključuje projektor koji preko tri zida projektuje slike predmeta koji se okreću u prostoru uz njihovo imenovanje. Kada se pokrene i osvetli druga slika, čuje se ime tog geometrijskog tela, a sve ostalo se zamrači. Tako zauvek pamtimo, vezujući naziv uz sliku, zvuk, svetlo i pokret.
  • Veliki odmor počinje pesmom Zakleo se bumbar i čuvenim napevom „Zum, zum, zum…”, koji prati veselo žagorenje prvaka po holu škole na putu do školske trpezarije. Tamo ih čeka zdrav doručak od žitarica, ceđenih sokova i voća, uz priču o svojstvima i uticaju hrane koju jedu na njihovo zdravlje i raspoloženje.
  • Posle pauze za doručak slede kreativne aktivnosti u sobi za stvaranje, gde učenici od raznih materijala prave predmete na temu jeseni. Uz uputstva učitelja ili učiteljice, svako bira određenu tehniku i materijal kojim će ostvariti svoj zadatak. Sobu za stvaranje prvaci napuštaju na zvuk pištaljke iz školskog dvorišta, kojim ih učiteljica poziva na čas fizičkog vaspitanja.
  • Presvlače se u sportsku opremu i veselo istrčavaju na teren gde uz zvuke prigodne muzike vežbaju i igraju igre na travnatom terenu. Kada se umore od trčanja i aktivnosti, ulaze u školu da se presvuku, operu lice i ruke i odlaze u školsku trpezariju na ručak.
  • Posle ručka sledi odmor uz sviranje i slušanje muzike i gledanje edukativnih filmova. Popodnevni boravak u školi predviđen je za rad na domaćim zadacima, usvajanje težeg gradiva, odlazak u posete ili dočekivanje gostiju, te još jednu zdravu užinu.
  • Dan se završava dolaskom roditelja po dete i odlaskom kući.

Pogledajte detaljan raspored časova, aktivnosti i odmora za učenike od I do IV razreda »

Svakodnevna avantura u svetu znanja i učenja

Iako na Nacionalnom programu sledimo propisani kurikulum, naša škola na velika vrata uvodi sve što će vašem detetu približiti znanje i učvrstiti osmeh na njegovom licu.

Učitelji Savremene rade po principu višecirkularnog projektnog rada. Uči se kroz multidisciplinarnost, što znači da učitelji svakodnevno sarađuju jedni sa drugima kako bi vašem osnovcu pružili najbolje moguće znanje.

Svaki dan u O. Š. “Savremena” je nova i radosna avantura u svetu znanja i druženja.

 

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »