Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi
Personalizacija programa

Personalizacija programa

Program posebno prilagođen svakom detetu

Za razliku od zastarelog shvatanja obrazovanja koje je podrazumevalo isti pristup za sve, savremena metodika pokazuje da je za učenje i pravilan razvoj deteta u najranijem periodu školovanja najbolji personalizovan pristup.

Ovakav pristup, koji se neguje u Savremenoj i koji je različit u odnosu na druge škole, primećuje se još tokom prvog razgovora sa detetom i njegovim roditeljima. Već u tom trenutku se pravi prvi korak ka stvaranju personalizovanog programa koji se razlikuje od deteta do deteta.

Dva su osnovna cilja koja proističu iz ovakvog pristupa obrazovanju:

  • Bolje razumevanje inteserovanja, talenata i sposobnosti svakog deteta;
  • Prikupljanje svih neophodnih informacija zarad formiranja savršenih odeljenja.

RAZUMEVANJE POTREBA SVAKOG DETETA

Uobičajen način obrazovanja podrazumeva da učitelji koriste potpuno isti način predavanja bez obzira na različite i složene potrebe dece u odeljenju. Takav pristup veoma često ne pogoduje ni najboljim ni onim manje uspešnim đacima, jer ne odgovara njihovim specifičnim potrebama. Posledice ovakvog sistema su očigledne: deca brzo gube motivaciju za učenje i stvaraju sliku škole kao neprijatne obaveze.

Savremena, sa druge strane, nudi duboko personalizovano iskustvo za svako dete od prvog dana. U školi se sagledavaju stvari iz ugla svakog učenika; prepoznavaju se njihove potrebe, uočavaju se njihova interesovanja i u stalnoj komunikaciji sa njima i njihovim roditeljima stvara se okruženje koje najviše pogoduje svakom detetu.

FORMIRANJE ODELJENJA

Proces sastavljanja odeljenja jedan je od najsloženijih procesa i najvećih izazova i u Savremenoj mu se poklanja puna pažnja. Nakon obavljanja razgovora sa svom decom i na osnovu svih relevatnih informacija, pristupa se selekciji sa ciljem da formirana odeljenja funkcionišu optimalno. Cilj je stvoriti savršenu društvenu sredinu za svako dete, u kojoj će ono postići najbolje rezultate, ali i steći prijatelje i biti srećno od svojih prvih školskih dana.

Takođe, jedan od akcenata prilikom formiranja odeljenja je na stvaranju balansa koji obezbeđuje da školarci proširuju vidike jedni drugima i međusobno se motivišu i sarađuju.

Plan ličnog usavršavanja mlađih osnovaca

Bez obzira na to za koji od tri nastavna programa se odlučite, on će biti personalizovan prema potrebama i mogućnostima vašeg deteta.

Radi što efektnijeg učenja, učitelj kreira poseban plan u skladu sa vašim školarcem, koji pomaže detetu da lakše ostvari ciljeve zacrtane opštim planom i programom.

Plan ličnog usavršavanja podrazumeva:

INDIVIDUALNO UČENJE
KREATIVNE ZADATKE
NAGRADE ZA USPEH

Na ovaj način mlađi osnovci kroz igru savladavaju svoje svakodnevne aktivnosti, kreativno rešavaju dobijene zadatke i osećaju se ispunjeno svakog dana svoga školovanja.

Finalni rezultat je:

POTPUNO RAZUMEVANJE I USVAJANJE GRADIVA PROPISANOG PLANOM I PROGRAMOM.

Zahvaljujući personalizovanom planu za svakog učenika, učitelj ima potpuni uvid u napredak svakog deteta i pruža učenicima individualne savete koji im pomažu da ostvare svoj puni potencijal.

USKLAĐENOST SA OPŠTIM PLANOM I PROGRAMOM

Nastava i procena dostignuća učenika usklađeni su sa standardima postignuća. Za svaki razred priprema se lista postignuća za konkretnu školsku godinu, sa kojom se upoznaju roditelji i učenici.

Iako je plan i program propisan za sve, način njegovog usvajanja je individualan i poseban za svakog učenika.

KONSTANTNA PODRŠKA UČITELJA

Ono što Savremenu osnovnu školu izdvaja od drugih jeste rad u malim odeljenjima. Učitelji i nastavnici su u stanju da se posvete svakom učeniku posebno što odgovara personalizovanom učenju koje je u centru obrazovnog pristupa Savremene osnovne škole.

Na osnovu poznavanja svakog učenika i savremenih edukativnih pristupa, naši učitelji i nastavnici personalizuju obrazovni proces tako što kreiraju dinamične grupe i svakom učeniku daju specijalne zadatke.

Posebna pažnja posvećuje se učenicima koji brže usvajaju gradivo, kao i onima čiji proces učenja teče nešto sporije. Svakome od njih pristupa se na jedinstven način, čime im se omogućava da ostvare najviše od svojih potencijala.

Podrška učitelja i nastavnika

Upotrebom savremene tehnologije i vi kao roditelj bićete upoznati sa progresom svog školarca. Pored svakodnevnog pristupa elektronskom dnevniku, dobijaćete tromesečne pisane izveštaje i tako uvek biti u toku sa ciljevima koje je vaše dete zacrtalo i rezultatima koje postiže.

Zahvaljujući personalizovanom pristupu i posvećenom radu, vašoj deci neće biti potrebni privatni časovi. Sve što im bude bilo neophodno dobiće u školi. Time ćete štedeti svoj novac, a deca će slobodno vreme provoditi u bavljenju sportom i drugim slobodnim aktivnostima i druženju sa prijateljima.

Prijavite se

Upis za generaciju 2021/22. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »