Personalizacija programa

Personalizacija programa

Program posebno prilagođen svakom detetu

Za razliku od zastarelog shvatanja obrazovanja koje je podrazumevalo isti pristup za sve, savremena metodika pokazuje da je za učenje i pravilan razvoj deteta u najranijem periodu školovanja najbolji personalizovan pristup.

Ovakav pristup, koji se neguje u Savremenoj i koji je različit u odnosu na druge škole, primećuje se još tokom prvog razgovora sa detetom i njegovim roditeljima. Već u tom trenutku se pravi prvi korak ka stvaranju personalizovanog programa koji se razlikuje od deteta do deteta.

Dva su osnovna cilja koja proističu iz ovakvog pristupa obrazovanju:

  • Bolje razumevanje inteserovanja, talenata i sposobnosti svakog deteta;
  • Prikupljanje svih neophodnih informacija zarad formiranja savršenih odeljenja.

RAZUMEVANJE POTREBA SVAKOG DETETA

Uobičajen način obrazovanja podrazumeva da učitelji koriste potpuno isti način predavanja bez obzira na različite i složene potrebe dece u odeljenju. Takav pristup veoma često ne pogoduje ni najboljim ni onim manje uspešnim đacima, jer ne odgovara njihovim specifičnim potrebama. Posledice ovakvog sistema su očigledne: deca brzo gube motivaciju za učenje i stvaraju sliku škole kao neprijatne obaveze.

Savremena, sa druge strane, nudi duboko personalizovano iskustvo za svako dete od prvog dana. U školi se sagledavaju stvari iz ugla svakog učenika; prepoznavaju se njihove potrebe, uočavaju se njihova interesovanja i u stalnoj komunikaciji sa njima i njihovim roditeljima stvara se okruženje koje najviše pogoduje svakom detetu.

FORMIRANJE ODELJENJA

Proces sastavljanja odeljenja jedan je od najsloženijih procesa i najvećih izazova i u Savremenoj mu se poklanja puna pažnja. Nakon obavljanja razgovora sa svom decom i na osnovu svih relevatnih informacija, pristupa se selekciji sa ciljem da formirana odeljenja funkcionišu optimalno. Cilj je stvoriti savršenu društvenu sredinu za svako dete, u kojoj će ono postići najbolje rezultate, ali i steći prijatelje i biti srećno od svojih prvih školskih dana.

Takođe, jedan od akcenata prilikom formiranja odeljenja je na stvaranju balansa koji obezbeđuje da školarci proširuju vidike jedni drugima i međusobno se motivišu i sarađuju.

Plan ličnog usavršavanja mlađih osnovaca

Bez obzira na to za koji od tri nastavna programa se odlučite, on će biti personalizovan prema potrebama i mogućnostima vašeg deteta.

Radi što efektnijeg učenja, učitelj kreira poseban plan u skladu sa vašim školarcem, koji pomaže detetu da lakše ostvari ciljeve zacrtane opštim planom i programom.

Plan ličnog usavršavanja podrazumeva:

INDIVIDUALNO UČENJE
KREATIVNE ZADATKE
NAGRADE ZA USPEH

Na ovaj način mlađi osnovci kroz igru savladavaju svoje svakodnevne aktivnosti, kreativno rešavaju dobijene zadatke i osećaju se ispunjeno svakog dana svoga školovanja.

Finalni rezultat je:

POTPUNO RAZUMEVANJE I USVAJANJE GRADIVA PROPISANOG PLANOM I PROGRAMOM.

Zahvaljujući personalizovanom planu za svakog učenika, učitelj ima potpuni uvid u napredak svakog deteta i pruža učenicima individualne savete koji im pomažu da ostvare svoj puni potencijal.

USKLAĐENOST SA OPŠTIM PLANOM I PROGRAMOM

Nastava i procena dostignuća učenika usklađeni su sa standardima postignuća. Za svaki razred priprema se lista postignuća za konkretnu školsku godinu, sa kojom se upoznaju roditelji i učenici.

Iako je plan i program propisan za sve, način njegovog usvajanja je individualan i poseban za svakog učenika.

KONSTANTNA PODRŠKA UČITELJA

Ono što Savremenu osnovnu školu izdvaja od drugih jeste rad u malim odeljenjima. Učitelji i nastavnici su u stanju da se posvete svakom učeniku posebno što odgovara personalizovanom učenju koje je u centru obrazovnog pristupa Savremene osnovne škole.

Na osnovu poznavanja svakog učenika i savremenih edukativnih pristupa, naši učitelji i nastavnici personalizuju obrazovni proces tako što kreiraju dinamične grupe i svakom učeniku daju specijalne zadatke.

Posebna pažnja posvećuje se učenicima koji brže usvajaju gradivo, kao i onima čiji proces učenja teče nešto sporije. Svakome od njih pristupa se na jedinstven način, čime im se omogućava da ostvare najviše od svojih potencijala.

Podrška učitelja i nastavnika

Upotrebom savremene tehnologije i vi kao roditelj bićete upoznati sa progresom svog školarca. Pored svakodnevnog pristupa elektronskom dnevniku, dobijaćete tromesečne pisane izveštaje i tako uvek biti u toku sa ciljevima koje je vaše dete zacrtalo i rezultatima koje postiže.

Zahvaljujući personalizovanom pristupu i posvećenom radu, vašoj deci neće biti potrebni privatni časovi. Sve što im bude bilo neophodno dobiće u školi. Time ćete štedeti svoj novac, a deca će slobodno vreme provoditi u bavljenju sportom i drugim slobodnim aktivnostima i druženju sa prijateljima.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »