Zelena škola

Za očuvanje životne sredine

Očuvanje životne sredine zauzima veoma važno mesto u Savremenoj osnovnoj školi. Zato najmlađi osnovci zajedno sa svojim nastavnicima često učestvuju u raznim akcijama, radionicama i posebno prilagođenim časovima čiji cilj je doprinos očuvanju životnog okruženja.

Savremena je deo velikog međunarodnog projekta Eko-škola Fondacije za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine (FEEE). Ovaj globalni projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom organizacije Ambasadori održivog razvoja i životne sredine i uključuje preko 12 miliona učenika i studenata u 58 zemalja.

U čemu je značaj Eko-škole?

U okviru Eko-škole, deca podižu svest o klimatskim promenama, očuvanju flore i faune, pravilnom korišćenju energije, reciklaži i globalnim posledicama ličnih postupaka. Kroz ovakvu edukaciju mališani se podstiču na očuvanje prirodnih resursa, kao i na istraživanje i primenu inovativnih pristupa zaštiti životne sredine.

Savremena osnovna škola nastala je na temeljima Savremene gimnazije i neguje iste vrednosti kod svojih učenika. Otuda i eko-friendly orijentacija i upućivanje na značaj očuvanja životne sredine.

Kako najmlađi osnovci doprinose očuvanju životne sredine?

Najmlađi savremeni školraci kroz svakodnevne aktivnosti brinu o životnoj okolini i pritom poštuju visoke ekološke standarde:

Paperless school

Upotreba iPada i laptopova smanjuje potrebu za papirom, čime se doprinosi očuvanju drveća.

UŠTEDA ENERGIJE

Moderno opremljena zgrada sa dobrom izolacijom doprinosi smanjenju utroška energije.

MALA EMISIJA UGLJENIKA

Prostorije su opremljene senzorima koji prilagođavaju temperaturu prema potrebi.

OSVETLJENJE

Osvetljenje se sastoji od štedljivih sijalica i senzora pokreta koji regulišu utrošak električne energije.

ERGONOMSKI NAMEŠTAJ

Nameštaj se prilagođava učeniku, što doprinosi pravilnom držanju.

RECIKLIRANJE

Smeće se sortira prema vrstama materijala kako bi se izdvojili oni koji su pogodni za recikliranje.

Kroz kreativne uloge do očuvanja okoline

Odbor za očuvanje i zaštitu životne sredine poziva sve zainteresovane osnovce da kroz projekat Eko-škola daju svoj doprinost očuvanju planete na kojoj živimo.

Omogućite svom detetu da se priključi eko-ekipi svojih starijih drugara iz Savremene gimnazije i oproba se u nekoj od sledećih uloga:

  • eko-reporteri: mreža mladih reportera sastoji se od 77.000 školaraca širom sveta, koji kreativnim idejama, pisanim reportažama i dokumentarnim fotografijama doprinose podizanju svesti o očuvanju životne sredine;
  • dizajneri kućica za ptice: i našim pernatim drugarima je potreban krov nad glavom; ovo je prilika za učenike da iskažu svoju kreativnost;
  • dizajneri eko-bašte: osmišljavanjem izgleda bašte i sađenjem biljaka, školarci uče o botanici, dok ujedno povećavaju broj zelenih površina u glavnom gradu;
  • mladi prostorni planeri: kroz raspoređivanje sadnica i brigu o njima, učenici dobijaju priliku da učestvuju u uređivanju izgleda parkova i drugih javnih površina.
Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »