Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi

Od korisnika do kreatora

Za decu 21. veka koja bezbedno stvaraju koristeći naprednu tehnologiju

Ovaj vek je doba koje će obeležiti primena naprednih tehnologija u svim oblastima života. Deca današnjice od malih nogu rastu i razvijaju se koristeći najsavremenije tehnologije, što izaziva brojne dileme, jer nije zanemarljiv broj onih koji smatraju da njihova rana upotreba ometa pravilan razvoj dece i urušava društvenu komponentu njihovog razvoja.

U Savremenoj se pitanje rane upotrebe tehnologije smatra velikim izazovom, jer imamo stav da je u 21. veku primena tehnologije neophodna i korisna, ali isto tako želimo da ukažemo deci na sve opasnosti njene nesavesne i štetne upotrebe.

Savremena stavlja snažan fokus na ispravnu percepciju tehnologije. Želimo da naučimo decu da ne budu potčinjena tehnologiji, već da od nje izvuku najbolje i najkorisnije za sebe i društvo u kom će živeti u budućnosti. Zato smo inkorporirali ono najbolje od savremenih dostignuća u obrazovne svrhe kako bismo na njima blizak, uzbudljiv i lako pamtljiv način poboljšali doživljaj naučenog. I što je najvažnije, od pasivnog konzumenta oni postaju kreativni stvaraoci. Deca više ne igraju igrice, već ih prave – kreiraju njihove glavne junake i smišljaju strategije.

Učenike kroz svet savremenih tehnologija vodi pažljivo odabran tim učitelja koji vrši stalan nadzor kad je reč o načinu upotrebe tehnologije, edukuje decu o digitalnom okruženju i štiti ih od potencijalnih zloupotreba. Kroz upotrebu tehnologije u edukativne svrhe, učenici se na vreme upoznaju sa njenim pozitivnim aspektima i stiču sposobnost da se zaštite od njenih neželjenih uticaja. Na taj način osnovci usvajaju važna znanja koja im omogućavaju uspešan rad i učenje u digitalnom 21. veku.

ODGOVORNA UPOTREBA TEHNOLOGIJE

Svakodnevna upotreba savremene tehnologije i edukativnih aplikacija u nastavnom procesu, osim što donosi napredno obrazovno iskustvo, omogućava učenicima da se upoznaju sa korisnim aspektima tehnologije, pre svega sa njenom ulogom u poboljšanju ljudskog života. Edukativni softver omogućava najmlađim osnovcima pristup različitim informacijama – da se upoznaju sa dalekim zemljama, posete svetske muzeje, izbliza razgledaju floru i faunu cele naše planete… Osim toga, učenici savremenu tehnologiju koriste i tokom projektne nastave, u  jezičkim i matematičkim igrama i zabavnim vannastavnim aktivnostima.

Najmlađi stvaraoci sveta oko sebe

Na redovnim časovima, ali i kroz vannastavne aktivnosti i rad u LEGO STEAM laboratoriji, mlađi osnovci se upoznaju sa osnovama inženjerstva i nauke i uče da primenjuju matematičke alate stvarajući zanimljive oblike od LEGO elemenata. Na taj način stiču uvid u to kako funkcioniše tehnologija, razvijaju kreativnost i inovativnost i bolje razumevaju prirodne pojave. Jednostavno, oni kroz igru prestaju da budu obični konzumenti i postaju stvaraoci.

Prijavite se

Upis za generaciju 2021/22. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »