Interaktivna tabla i stolovi

za poboljšano učeničko iskustvo

Interaktivna tabla i sto donose starijim osnovcima Savremene jedinstveno vizuelno edukativno iskustvo i omogućavaju im da na aktivan način učestvuju u mnoštvu kreativnih i edukativnih timskih aktivnosti.

Interaktivna tabla

Interaktivna tabla čini nastavni proces atraktivnijim i dinamičnijim, uz mnogobrojne mogućnosti prilagođavanja sve naprednijim potrebama starijih osnovaca. Uz pomoć ove elektronske table, nastavnici raznovrsne materijale koje predaju lako čuvaju, menjaju i prosleđuju učenicima.

Koristeći interaktivnu tablu na času, učenici ne moraju više da beleže ono što nastavnik predaje, jer će te materijale dobiti elektronskim putem, pa u potpunosti mogu da se fokusiraju na samu lekciju, što im olakšava njeno razumevanje.

Interaktivne table pogodne su za prikazivanje dokumenata iz različitih programa, markiranje i uvećavanje teksta, naglašavanje prikazanog putem opcije „reflektor”… Gradivo se prezentuje iz različitih uglova kako bi se učenicima pomoglo da naučeno razumeju i zapamte.

Nastavnik ima mogućnost stalnog pamćenja materijala ili zadržavanja prezentacije u prvobitnom obliku: na taj način sve promene su dostupne, a naredni čas može da se razvija u drugim pravcima ukoliko to nastavni proces zahteva.

Na interaktivnoj tabli pomoću olovke ili prsta moguće je pisanje, crtanje, kreiranje geometrijskih oblika, kao i raspoređivanje elemenata po površini, što je posebno pogodno za shematske prikaze.

Korišćenje interaktivne table unapređuje nastavni proces tako što:

  • poboljšava motivaciju i koncentraciju;
  • povećava aktivnost i interakciju;
  • omogućava formiranje grupa i brainstorming;
  • bogati nastavu raznovrsnim sadržajima;
  • razvija funkcionalne sposobnosti učenika;
  • prilagođava se različitim stilovima učenja;
  • razvija digitalne veštine učenika.

Interaktivni sto

Interaktivni sto omogućava učenicima Savremene da na aktivan i kreativan način učestvuju u mnoštvu edukativnih timskih aktivnosti.

Ovaj interaktivni uređaj reaguje na dodir (prstom ili elektronskom olovkom) i može ga koristiti više učenika istovremeno, a jedna od njegovih najvažnijih namena je učenje kroz igru. Ono što ga čini posebno pogodnim za starije osnovce jeste: omogućavanje učestvovanja u različitim timskim kreativnim aktivnostima, kvizovima i takmičenjima, kao i rada na zajedničkim projektima.

Zahvaljujući svojoj mobilnosti, fleksibilnosti i naprednim funkcijama, interaktivni sto je posebno pogodan za nastavu od V do VIII razreda. Pomoću različitih edukativnih aplikacija i softvera posebno napisanog za učenike ovog uzrasta, stariji osnovci razvijaju informacionu pismenost i poboljšavaju komuniciranje prilikom izrade školskih projekata i rešavanja zadataka. Glavni benefit koji se upotrebom interaktivnog stola ostvaruje u Savremenoj osnovnoj školi jeste jačanje sposobnosti učenika u rešavanju problema i kreativnoj primeni stečenog znanja na svakodnevne životne situacije.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »