Od korisnika do stvaraoca

Odgovorna upotreba tehnologije

Vreme u kom odrastaju učenici Savremene obeleženo je sve većom upotrebom tehnologije. Neretko osnovci tu tehnologiju koriste samo u svrhu zabave i roditelji s pravom strahuju da njihova deca provode previše vremena ispred kompjutera ili telefona.

Rešenje, naravno, nije u zabrani tehnologije. Ne možemo zaustaviti vreme, a ako želimo da naša deca imaju pristup bogatstvu informacija, onda im moramo omogućiti da budu tehnološki pismena.

Pravi pristup leži u upoznavanju učenika sa edukativnim i kreativnim potencijalom tehnologije. Upravo to je jedan od benefita upotrebe tehnologije u Savremenoj osnovnoj školi.

Odgovorna upotreba tehnologije

Svakodnevna upotreba savremene tehnologije i edukativnih aplikacija u nastavnom procesu, osim što donosi napredno obrazovno iskustvo, omogućava učenicima da se upoznaju sa korisnim aspektima tehnologije, pre svega sa njenom ulogom u poboljšanju ljudskog života. Edukativni softver omoguaćavaju osnovcima pristup različitim informacijama; da se upoznaju sa dalekim zemljama, posete svetske muzeje ili istraže floru i faunu naše planete… Osim toga, učenici tehnologiju koriste i tokom projektne nastave, u različitim zadacima, jezičkim igrama, vannastavnim aktivnostima…

Ne samo korisnici već i tvorci

Na redovnim časovima informatike, kroz vannastavne aktivnosti i rad u LEGO STEAM laboratoriji, stariji osnovci se upoznaju sa osnovama programiranja. Oni se uče da pišu jednostavne kodove i kreiraju osnovne video-igrice. Na taj način stiču uvid u to kako funkcioniše tehnologija, imaju prilike da zavire iza scena svojih omiljenih video-igara i tako razumeju koliko je truda i rada uloženo u njihovo kreiranje… Tako osnovci stupaju na put koji ih vodi od korisnika do stvaraoca.

Važnost rane edukacije

Pored potencijala i benefita koje tehnologija donosi, suočavamo se i sa njenom zloupotrebom, koja nosi mnoge opasnosti. Kako bi se učenici edukovali i naučili odgovornoj upotrebi tehnologije, važno je rano ih upoznati sa njenim korisnim aspektima. Upravo to nastava u Savremenoj i omogućava.

Dodir sa tehnologijom u osnovnoj školi, uz vođstvo i nadzor iskusnih nastavnika, edukuje decu o digitalnom okruženju i štiti ih od potencijalnih zloupotreba. Kroz upotrebu tehnologije u edukativne svrhe, učenici se na vreme upoznaju sa njenim pozitivnim aspektima i stiču sposobnost da se zaštite od eventualnih zloupotreba. Na taj način osnovci usvajaju važna znanja koja im omogućavaju uspešan rad i neprestano učenje u digitalnom 21. veku.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »