Eko školarci

ZELENA ŠKOLA

Da vaše dete raste u skladu sa prirodom

Savremena je deo značajnog međunarodnog programa Eko-škola, kojim rukovodi Fondacija za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine (FEE). Ovaj projekat uključuje više od 12 miliona učenika i studenata iz 58 zemalja, sa ciljem da se, kroz obrazovanje, ljudi aktivno uključe u očuvanje i zaštitu životne sredine. Projekat se u Srbiji sprovodi pod pokroviteljstvom organizacije Ambasadori održivog razvoja.

Savremena osnovna škola, nastala na temeljima i vrednostima Savremene gimnazije, posvećena je očuvanju životne sredine. Učenici i zaposleni različitim akcijama, radionicama, projektima i posebno prilagođenim časovima doprinose očuvanju i poboljšanju životnog okruženja.

Eco-friendly school

Savremena osnovna škola koncipirana je kao eco-friendly osnovna škola. To znači da smo svakodnevne nastavne aktivnosti i procese uskladili sa visokim ekološkim standardima očuvanja životne okoline:

Paperless school

Upotreba iPada i laptopa smanjuje potrebu za papirom, čime se doprinosi očuvanju drveća.

+

UŠTEDA ENERGIJE

Moderno opremljena zgrada sa dobrom izolacijom doprinosi smanjenju utroška energije.

+

MALA EMISIJA UGLJENIKA

Prostorije su opremljene senzorima koji podešavaju temperaturu prema potrebi.

+

OSVETLJENJE

Osvetljenje se sastoji od štedljivih sijalica i senzora pokreta koji regulišu utrošak električne energije.

+

ERGONOMSKI NAMEŠTAJ

Nameštaj se prilagođava učeniku, što doprinosi pravilnom držanju.

+

RECIKLIRANJE

Smeće se razvrstava prema vrstama materijala kako bi se izdvojili oni pogodni za recikliranje.

+

Zelena nastava i radionice

Kroz nastavu i vannastavne aktivnosti kao što su radionice, predavanja, izleti u prirodu i volonterske akcije, učenici stiču neophodna znanja i doprinose očuvanju životne sredine.

Osnovci razvijaju svest o značaju klimatskih promena, neophodnosti očuvanja flore i faune, efikasnom korišćenju energije, odgovornom odlaganju otpada i značaju reciklaže, alternativnim načinima transporta, važnosti očuvanja prirodnih resursa i o globalnim posledicama ličnih postupaka.

Učenici i nastavnici svakodnevno doprinose očuvanju sredine jednostavnim akcijama:

ISTRAŽIVANJEM PRIRODNIH IZVORA ENERGIJE

ODGOVORNIM ODLAGANJEM SMEĆA

SAĐENJEM BILJAKA U ŠKOLSKOM DVORIŠTU

Naši učenici kreativno doprinose očuvanju okoline

U okviru projekta Eko-škola formiran je Odbor za očuvanje i zaštitu sredine, u koji mogu da se uključe svi koji imaju potrebu da učine nešto više za planetu na kojoj živimo.

Priključivanjem eko-ekipi svojih starijih drugara iz Savremene gimnazije, učenici Savremene osnovne škole ne samo da doprinose očuvanju okoline već imaju priliku da se oprobaju i u kreativnim ulogama kao što su:

  • eko-reporteri: mreža mladih reportera sastoji se od 77.000 školaraca širom sveta; kreativnim idejama, pisanim reportažama i dokumentarnim fotografijama, svi oni doprinose podizanju svesti o očuvanju životne sredine;
  • dizajneri kućica za ptice: i našim pernatim drugarima je potreban krov nad glavom; ovo je još jedna prilika za učenike da iskažu svoju kreativnost;
  • dizajneri eko-bašte: osmišljavanjem izgleda bašte i sađenjem biljaka, školarci uče o botanici, dok ujedno povećavaju broj zelenih površina u glavnom gradu;
  • mladi prostorni planeri: kroz raspoređivanje sadnica i brigu o njima, učenici dobijaju priliku da učestvuju u uređivanju izgleda parkova i drugih javnih površina.

Stariji osnovci Savremene osnovne škole upoznati su sa važnošću očuvanja okoline. Međutim, oni se tu ne zaustavljaju. Kroz posebno organizovane aktivnosti na časovima i van njih, oni na praktičan način doprinose poboljšanju uslova života i zaštiti okoline u Srbiji. Njihova znanja prerastaju u vredna dela.

Briga o okolini je briga za zajedničku budućnost, a ovo je moto kojim se vode i savremeni osnovci.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »