Sport i fizička aktivnost

za zdravo odrastanje vašeg deteta

Jedna od najnezdravijih navika današnjeg doba je preterano sedenje. Ono može imati naročito negativne posledice u ranom uzrastu. Stari sistem školovanja podrazumevao je da učenici provode sate u neudobnim klupama i nose teške torbe koje nisu primerene njihovoj snazi. Međutim, u Savremenoj osnovnoj školi sve je drugačije.

Ne samo da naši učenici imaju ormariće u kojima ostavljaju knjige nego umesto svezaka nose tablete i Kindle uređaje, te njihova torba nikada nije teška. Takođe, nameštaj u učionicama je anatomski dizajniran za pravilno držanje deteta.

Takođe, posebna pažnja u Savremenoj se posvećuje sportu i fizičkom razvoju učenika.

Redovna fizička aktivnost

Časovi fizičkog vaspitanja odvijaju se u velikoj sali opremljenoj najnovijim i najkvalitetnijm sportskim rekvizitima: tegovima, vratilima, trakama za brzo hodanje i trčanje, spravama za veslanje, gumama za rastezanje, loptama za pilates, mini-poligonima…

Kada je lepo vreme, časovi se održavaju na otvorenim terenima za fudbal, košarku i odbojku, gde osnovci učestvuju u različitim timskim sportovima. Na vannastavnim sportskim aktivnostima učenici se timski ili individualno pripremaju za učestvovanje na različitim turnirima.

Sport podržan fitnes tehnologijom

Nekada se smatralo da tehnologija i sport ne idu zajedno. Međutim, u današnje vreme gotovo svako ko se bavi sportom, bilo profesionalno bilo rekreativno, koristi neku fitnes aplikaciju za merenje pređenih kilometara ili pametni sat za praćenje pulsa i računanje izgubljenih kalorija. U Savremenoj, vaš mališan vežba uz pomoć različitih fitnes aplikacija koje mu pomažu da meri svoje rezultate i upoređuje ih sa rezultatima svojih drugova. U upotrebi su takođe i aplikacije koje kreiraju dnevne treninge i vode osnovce kroz seriju vežbi dok ih istovremeno motivišu. Na taj način, u skladu sa svojim fizičkim stanjem, vaše dete dobija individualizovani program vežbanja koji mu pomaže da ostvari optimalne rezultate.

 

Sportski turniri i manifestacije

Osim toga što je dobar za zdravlje, sport je i zabavan. U Savremenoj se redovno organizuju turniri i sportske manifestacije na kojima se osnovci nadmeću u fudbalu, košarci, odbojci, trčanju, gimnastici…  Najuspešniji timovi i pojedinci osvajaju medalje, a svi učesnici dobijaju nagrade u vidu druženja i dobre zabave.

Cilj ovakvih okupljanja je pre svega u promovisanju sportskih vrednosti i kulture: fer-pleja, poštovanja protivnika, poštenog nadmetanja i iznad svega – druženja i negovanja prijateljstva.

 

Sportska aktivnost za fizički razvoj i inteligenciju

Danas se većina poslova obavlja sedeći, što predstavlja pravi izazov za zdravlje. Zbog toga je važno da se čovek u svakom periodu svog života rekreativno bavi sportom. Upoznavanje sa vrednostima sporta i zdrave ishrane na pravi način još u osnovnoj školi omogućava učenicima Savremene da se pravilno razvijaju i steknu ljubav prema sportu koja ih neće napuštati ni kasnije u životu.

Osim toga, sport doprinosi razvoju inteligencije i boljem učenju.  Jedan od ključnih tipova inteligencije po svetskom programu Harvard univerziteta jeste telesna inteligencija. A najbolji način da se ona vežba jeste upravo kroz sport.  Upravo zato u Savremenoj posvećujemo veliku pažnju bavljenju sportom – kako kroz redovnu nastavu fizičkog vaspitanja tako i kroz brojne vannastavne aktivnosti.

Bavljenje sportom omogućava deci zdrav i pravilan razvitak i jača u njima osobine koje će im biti neophodne za buduće profesionalne i akademske izazove:

  • Samopouzdanje
  • Istrajnost
  • Adaptaciju
  • Upornost
  • Inteligenciju

Sportski mentalitet koji poseduju osnovci Savremene omogućiće im da se ponašaju i da razmišljaju kao šampioni.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »