Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi

Zelena škola

Za očuvanje životne sredine

Očuvanje životne sredine zauzima veoma važno mesto u Savremenoj osnovnoj školi. Zato najmlađi osnovci zajedno sa svojim nastavnicima često učestvuju u raznim akcijama, radionicama i posebno prilagođenim časovima čiji cilj je doprinos očuvanju životnog okruženja.

Savremena je deo velikog međunarodnog projekta Eko-škola Fondacije za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine (FEEE). Ovaj globalni projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom organizacije Ambasadori održivog razvoja i životne sredine i uključuje preko 12 miliona učenika i studenata u 58 zemalja.

U čemu je značaj Eko-škole?

U okviru Eko-škole, deca podižu svest o klimatskim promenama, očuvanju flore i faune, pravilnom korišćenju energije, reciklaži i globalnim posledicama ličnih postupaka. Kroz ovakvu edukaciju mališani se podstiču na očuvanje prirodnih resursa, kao i na istraživanje i primenu inovativnih pristupa zaštiti životne sredine.

Savremena osnovna škola nastala je na temeljima Savremene gimnazije i neguje iste vrednosti kod svojih učenika. Otuda i eko-friendly orijentacija i upućivanje na značaj očuvanja životne sredine.

Kako najmlađi osnovci doprinose očuvanju životne sredine?

Najmlađi savremeni školraci kroz svakodnevne aktivnosti brinu o životnoj okolini i pritom poštuju visoke ekološke standarde:

Paperless school

Upotreba iPada i laptopova smanjuje potrebu za papirom, čime se doprinosi očuvanju drveća.

+

UŠTEDA ENERGIJE

Moderno opremljena zgrada sa dobrom izolacijom doprinosi smanjenju utroška energije.

+

MALA EMISIJA UGLJENIKA

Prostorije su opremljene senzorima koji prilagođavaju temperaturu prema potrebi.

+

OSVETLJENJE

Osvetljenje se sastoji od štedljivih sijalica i senzora pokreta koji regulišu utrošak električne energije.

+

ERGONOMSKI NAMEŠTAJ

Nameštaj se prilagođava učeniku, što doprinosi pravilnom držanju.

+

RECIKLIRANJE

Smeće se sortira prema vrstama materijala kako bi se izdvojili oni koji su pogodni za recikliranje.

+

Kroz kreativne uloge do očuvanja okoline

Odbor za očuvanje i zaštitu životne sredine poziva sve zainteresovane osnovce da kroz projekat Eko-škola daju svoj doprinost očuvanju planete na kojoj živimo.

Omogućite svom detetu da se priključi eko-ekipi svojih starijih drugara iz Savremene gimnazije i oproba se u nekoj od sledećih uloga:

  • eko-reporteri: mreža mladih reportera sastoji se od 77.000 školaraca širom sveta, koji kreativnim idejama, pisanim reportažama i dokumentarnim fotografijama doprinose podizanju svesti o očuvanju životne sredine;
  • dizajneri kućica za ptice: i našim pernatim drugarima je potreban krov nad glavom; ovo je prilika za učenike da iskažu svoju kreativnost;
  • dizajneri eko-bašte: osmišljavanjem izgleda bašte i sađenjem biljaka, školarci uče o botanici, dok ujedno povećavaju broj zelenih površina u glavnom gradu;
  • mladi prostorni planeri: kroz raspoređivanje sadnica i brigu o njima, učenici dobijaju priliku da učestvuju u uređivanju izgleda parkova i drugih javnih površina.
Prijavite se

Upis za generaciju 2020/21. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »